Κυβέρνηση και δανειστές κερδίζουν χρόνο σε βάρος της χώρας - συνέντευξη στην εφημερίδα REALNEWS

    Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

liberal«Ελπίζω να μην βρεθούμε στην ανάγκη να γίνουμε όλοι μνημονιακοί και οι ξένοι να μην μας δίνουν μνημόνιο», δηλώνει στη Realnews ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ανησυχεί μήπως μετά τη λήξη του προγράμματος η οικονομία μπορεί να σέρνεται και οι αγορές να μην θέλουν να μας δανείσουν. Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση, λέει ότι η συμφωνία που πάει να κλείσει δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα και ότι κυβέρνηση και δανειστές κερδίζουν χρόνο σε βάρος της χώρας.

 

 

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Realnews»

1.         Σύμφωνα με την  ΕΛΣΤΑΤ το 2016 έκλεισε με ύφεση, αντί για ανάπτυξη όπως εκτιμούσε η κυβέρνηση. Τι σημαίνει αυτό και τι βλέπετε εσείς να συμβαίνει το 2017;

Η ΕΛΣΤΑΤ ουσιαστικά επικύρωσε αυτό που ζούμε τους τελευταίους μήνες.

Από τη μία η πολιτική της κυβέρνησης, από την άλλη η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης – αποτέλεσμα κυρίως της ανικανότητας και του τυχοδιωκτισμού της κυβέρνησης–πληρώνονται πανάκριβα. Έχουμε νέα σημαντική εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες, το επιτόκιο δανεισμού της χώρας ξεπέρασε αυτό του Πακιστάν, ο διεθνής τύπος ξεκίνησε να συζητά ξανά σενάρια grexit.

Ζούμε μια νέα καθίζηση της οικονομίας, Μόνο ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του είναι στον κόσμο τους και κοροϊδεύουν «εαυτούς και αλλήλους». Προσπάθησαν, έτσι, να στήσουν μια παράσταση στο υπουργικό συμβούλιο με το «σχέδιο ανάπτυξης» και εκτέθηκαν. Διότι τους εκδικείται η πραγματικότητα! Αλλά δυστυχώς μαζί με αυτούς την πληρώνει και η χώρα.

Επιπλέον, η συμφωνία που φαίνεται ότι πάει να κλείσει με τους δανειστές δεν αντιμετωπίζει  τα προβλήματα της οικονομίας. Απλώς σπρώχνει το τενεκεδάκι παρακάτω! Κυβέρνηση και δανειστές – για τους δικούς τους λόγους η κάθε πλευρά – κερδίζουν χρόνο.

Όμως αυτός ο χρόνος κυλάει εις βάρος της χώρας!

2.         Το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με βάση ένα ισχυρό σενάριο ανάπτυξης για το τρέχον και το επόμενο έτος. Αυτό βγαίνει; Αν όχι, θα χρειαστεί ένα νέο μνημόνιο; Αυτά που συζητούνται για παράταση έχουν βάση;

Σας θυμίζω ότι σε 2 χρόνια επί ΝΔ πήγαμε από το -7% ύφεση στο +0,4% ανάπτυξη, ενώ σε 2 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ από το +0,4% ανάπτυξη πήγαμε στο 0. Αυτό, ασφαλώς, δείχνει ότι εμείς οι προηγούμενοι – οι ανάλγητοι, νεοφιλελεύθεροι και τρισκατάρατοι- πάρα τα λάθη μας ήμασταν καλύτεροι.

Οι εξελίξεις όμως δείχνουν ότι οι υποθέσεις στις οποίες στηρίχθηκε ο προϋπολογισμός για την οικονομία δεν βγαίνουν. Με όλα όσα αυτό συνεπάγεται. Το αδιέξοδο της πολιτικής που ακολουθείται είναι πια φανερό. Διότι, ισχυρή ανάπτυξη με υπερφορολόγηση και χωρίς επενδύσεις – ιδιωτικές επενδύσεις διότι το δημόσιο δεν έχει μαντίλι να κλάψει - δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι ένα βασικό μάθημα οικονομίας που ακόμα και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει, επιτέλους, να το μάθουν.

Από εκεί και πέρα, εφόσον τελειώνει το 3ο μνημόνιο η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι το καλοκαίρι του 2018 να μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Θα μας δανείσουν, όμως, άραγε οι αγορές αν η ελληνική οικονομία εξακολουθήσει να σέρνεται ή θα χρειαστεί να πάρουμε νέο δάνειο από τους εταίρους μας;

Ελπίζω να μην βρεθούμε στην ανάγκη να γίνουμε όλοι οι Έλληνες μνημονιακοί και οι ξένοι να μην μας δίνουν μνημόνιο. 

3.         Σε κάθε περίπτωση, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα κλείσει την αξιολόγηση;

Μα, δεν έχει κλείσει ακόμα; Θυμάμαι τον κ. Τσίπρα να γράφει άρθρο τον Νοέμβριο και να προαναγγέλλει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει τις 5 Δεκεμβρίου.

Και εκτός αυτού, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τη 2η αξιολόγηση, με το ξήλωμα του νόμου Κατρούγκαλου, ξανάνοιξε και πάλι την 1η!

Θυμίζω, επίσης, τη δήλωση Χουλιαράκη που σημείωσε πως μια λιγότερο ικανοποιητική συμφωνία τώρα ίσως είναι καλύτερη από μια άλλη συμφωνία αργότερα. Και αυτό προφανώς διότι κάθε μέρα ανεβαίνει ο λογαριασμός για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Φαίνεται, όμως, ότι ο κ. Τσίπρας διαφωνεί με τον κ. Χουλιαράκη.   

4.         Αν ναι, εσείς θα καταψηφίσετε τα μέτρα στο σύνολό τους; 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε απολύτως ξεκάθαρος στις δηλώσεις του. Δεν θα ψηφίσουμε τα δημοσιονομικά μέτρα, ούτε τα αντίμετρα. Ψηφίσαμε το 3ο μνημόνιο για να μην πέσει η χώρα στα βράχια, ζητήσαμε τον Σεπτέμβριο του ‘15 κυβέρνηση συνεργασίας, ψηφίσαμε μέχρι τώρα αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις.

Τα μέτρα όμως που έρχονται είναι ένας βαρύς λογαριασμός που έχει τις υπογραφές Τσίπρας και Καμμένος. Δεν μπορούμε λοιπόν τώρα να τους δώσουμε άφεση αμαρτιών και να ξεπλύνουμε τις ευθύνες τους.

Τώρα, αν έρθει η τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου σύμφωνα με αυτά που έχει σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή η απελευθέρωση της ενέργειας ρωτήστε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν τα στηρίξουν! Το πρόβλημα είναι σε εκείνους και όχι στη ΝΔ.

5.         Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, πως η ΝΔ θα καταψηφίσει μέτρα και αντίμετρα, για να μη δώσει χείρα βοηθείας στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό συμπεριλαμβάνει και αντίμετρα, που ενδεχομένως να ταίριαζαν στο πρόγραμμά σας, όπως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών;

Θεωρούμε τα αντίμετρα ως άλλη μια προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών. Είναι ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ με στόχο να «πακετάρουν» την μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου.

Έτσι,  ενώ τα μέτρα θα επιβληθούν τοις μετρητοίς, τα αντίμετρα θα είναι επί πιστώσει. Θα εφαρμοστούν εάν και εφόσον δημιουργηθεί υπερπλεόνασμα. Δηλαδή αφού θα ξεζουμίσουν για άλλη μία φορά τους πολίτες. Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω μέλι!

6.         Μιλάτε για μείωση φορολογικών συντελεστών, με ισόποση περικοπή δαπανών. Από πού αλλού ωστόσο μπορούν να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, πλην της μείωσης μισθών στο δημόσιο και συντάξεων;

Οι δαπάνες που σκοπεύουμε να μειώσουμε είναι συγκεκριμένες, ισόποσες με τη μείωση φόρων, και ο σχετικός πίνακας έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΝΔ.

Ενδεικτικά σας αναφέρω: 200 εκατ.  από μείωση καταναλωτικών δαπανών, 150 εκατ. από περιστολή προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους, 140 εκατ. από εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία, 400 εκατ. ευρώ από βελτίωση αποτελεσμάτων σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Γενικής Κυβέρνησης κ.ο.κ

Μιλάμε για περιστολή δαπανών 1,5 δις ευρώ και είναι η πρώτη φορά που κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται τόσο συγκεκριμένο για μέτρα δυσάρεστα ορισμένες φορές. Αναγκαία όμως για να μπει μπροστά η οικονομία. .

7.         Το οικονομικό σας πρόγραμμα έχει ως κεντρική ιδέα τη μείωση των συμφωνημένων πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό όμως σημαίνει χρηματοδοτικό κενό, που πρέπει να καλύψουν οι Εταίροι. Πόσο πιθανό το βλέπετε στην τρέχουσα συγκυρία;

Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Σόιμπλε – την ώρα που τον κατηγορούσε στο κομματικό του ακροατήριο- για τη διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων 3,5% σε μεσοπρόθεσμη βάση. Αυτό, δυστυχώς, δεσμεύει τη χώρα.

Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε σε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, ένα δικό μας πρόγραμμα που θα υπερβαίνει το μνημόνιο. Μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουμε το περιβάλλον της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την παιδεία κ.ο.κ.

Με τις αλλαγές αυτές θα αλλάξουμε το κλίμα στη χώρα και θα στείλουμε το μήνυμα ότι στρεφόμαστε στο δρόμο της κανονικότητας και της Ευρώπης. Έτσι θα αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και θα βελτιώσουμε τη διαπραγματευτική θέση μας απέναντι στους δανειστές και τις αγορές.

Αυτά λέμε. Μετρημένα πράγματα. Θα ακολουθήσουμε το δρόμο της Ιρλανδίας και της Κύπρου. Όποιος θέλει περισσότερα υπάρχει η τεχνολογία του Απόλλωνα και η Τράπεζα της Ανατολής!

8.         Ζητάτε συνεχώς εκλογές. Αν η κυβέρνηση κλείσει την αξιολόγηση, μήπως θα πρέπει να αναθεωρήσετε τη στρατηγική σας;

Ζητάμε πολιτική αλλαγή, διότι πιστεύουμε ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της οικονομίας και ο λογαριασμός συνεχώς ανεβαίνει. Τόσο για την επόμενη κυβέρνηση όσο και για τη χώρα.

Τι θα αλλάξει άραγε ριζικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης; Θα υπάρξει ποταμός επενδύσεων όταν η κυβέρνηση έχει αλλεργία στον ιδιωτικό τομέα; Θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της αστυνόμευσης; Θα έχουμε αποτελεσματική διαχείριση στο προσφυγικό;  

Και η ίδια η κυβέρνηση, όμως, όσο περισσότερο γραπώνεται στην εξουσία τόσο περισσότερο ευτελίζεται.. 

9.         Από το εσωτερικό της ΝΔ διατυπώθηκαν ενστάσεις τόσο ως προς το αίτημα για εκλογές, όσο και για την καταψήφιση τυχόν αντιμέτρων. Μήπως θα έπρεπε να επανεξετάσει ο Πρόεδρος τις εισηγήσεις για διαγραφές, ώστε να επέλθει ηρεμία;

Πιστεύω ότι όλα ήταν «τρικυμία εν ποτηρίω». Όταν θα έρθει η ώρα της συζήτησης και της ψηφοφορίας των μέτρων η ΝΔ θα εμφανιστεί απολύτως συντεταγμένη.

10.     Είναι η αυτοδυναμία εφικτή;  Γιατί δυνάμει κυβερνητικό εταίρο αυτή τη στιγμή δεν έχετε, η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα και αν η ΝΔ είναι αυτοδύναμη, θα θελήσουμε να κάνουμε μια κυβέρνηση που να είναι Εθνική Ελλάδος και θα απευθυνθούμε σε όλες τις δυνάμεις που πιστεύουν σε ένα δρόμο κοινής λογικής, μακριά από το λαϊκισμό.

Και ο καθένας, σ’ αυτή την περίπτωση, θα αναλάβει τις ευθύνες του.