Λύση με λιγότερους φόρους και συνταγή Κύπρου - συνέντευξη στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής"

    Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

ΕΤΑισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, δηλώνει ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για «το άλλο μίγμα πολιτικής» που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ ουσιαστικά το κόμμα του προτείνει την πολιτική «που εφάρμοσαν η Ιρλανδία η Πορτογαλία και η Κύπρος και βγήκαν από το Μνημόνιο μέσα σε 3 χρόνια». Ως υπεύθυνος κατάρτισης του γαλάζιου κυβερνητικού πλαισίου διευκρινίζει ότι οι προτάσεις της Ν.Δ «αποσκοπούν όχι μόνο στο να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις»,  αλλά και στο «να σταλεί και ένα μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ένα κόμμα κοινής λογικής».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη

στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπους της Κυριακής»

 

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε αυτό το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ τον οδικό χάρτη της ΝΔ για έξοδο από την κρίση. Γιατί πιστεύετε ότι η δική σας πρόταση είναι η λύση και όχι του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κινείστε και οι δύο στα ίδια στενά δημοσιονομικά πλαίσια;

Η πολιτική Τσίπρα, πέρα από διακηρύξεις και υποσχέσεις, το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει είναι ότι θα παραμείνουμε για πάντα στο μνημόνιο. Γιατί αυτά τα 2 χρόνια αντί να πάμε μπροστά πήγαμε πίσω: από οριακή έστω ανάπτυξη 0,8% το 2014 επιστρέψαμε στην ύφεση. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν φέτος είναι περισσότερες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Το ίδιο και οι επιχειρήσεις που φεύγουν στο εξωτερικό. Οι πολίτες πληρώνουν ολοένα και περισσότερους φόρους. Δύο εκατομμύρια υπόχρεοι καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Οι νοικοκυρές που ψωνίζουν στα σούπερ μάρκετ αγοράζουν ακριβότερα τα τρόφιμα εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ που αποφάσισε αυτή η Κυβέρνηση. Οι συνταξιούχοι βλέπουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται. Στις εξαγωγές έχουμε πτώση της τάξεως του 8% με 9% σε σχέση με πέρυσι. Η εξέλιξη των πραγμάτων είναι απολύτως αρνητική. Η κυβέρνηση με την πολιτική της υπερφορολόγησης έχει καταδικάσει την ελληνική οικονομία σε στασιμοχρεωκοπία.

Εμείς δεν πιστεύουμε ότι αυτή η πολιτική αποτελεί μονόδρομο. Παρουσιάζουμε στον ελληνικό λαό ένα άλλο μείγμα πολιτικής, μία εναλλακτική λύση που στηρίζεται σε λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και προσέλκυση επενδύσεων. Ουσιαστικά προτείνουμε να εφαρμοστεί και στη χώρα μας η πολιτική που εφήρμοσαν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος και βγήκαν από το μνημόνιο  μέσα σε 3 χρόνια. Αφού αυτοί το κατάφεραν γιατί όχι κι εμείς;

 Από όλα τα μέτρα που προτείνετε, τι θα βγάζατε εσείς μπροστά;

Όλα τα μέτρα που προτείνουμε έχουν ένα κοινό παρανομαστή. Θέλουμε να ξεκινήσει να δουλεύει και πάλι η Ελλάδα και μπει και πάλι μπροστά η μηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Όλες μας οι προτάσεις αποσκοπούν όχι μόνο στο να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά να υπάρξει ο κατάλληλος χώρος για νέες επενδύσεις και νέες δουλειές. Με περιορισμό των φόρων, με αναπτυξιακά κίνητρα και με διευθέτηση μεγάλων εκκρεμοτήτων στην πραγματική οικονομία.

Όλα αυτά στέλνουν το μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ένα κόμμα κοινής λογικής. Ένα κόμμα που δεν πιστεύει απλώς στην Ελλάδα των επιδομάτων, αλλά στην Ελλάδα των ευκαιριών για όλους τους Έλληνες.  

 Όλα αυτά δεν μπορεί να αλλάξουν, ανάλογα και με τα οικονομικά δεδομένα που θα υπάρχουν το χρόνο των εκλογών; Και πότε βλέπετε να στήνονται κάλπες;

Ασφαλώς παρακολουθούμε από πολύ κοντά τα δημοσιονομικά μεγέθη και τις εξελίξεις στην οικονομία ώστε να κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές όπου χρειαστεί. Η βασική κατεύθυνση δεν αλλάξει όμως. Προχωράμε με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις για να δημιουργηθούν καινούργιες δουλειές και να μπει μεροκάματο στο σπίτι.

Όσο για τις εκλογές, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για εξάντληση της τετραετίας, θεωρώ ότι μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Ο κ. Τσίπρας το σταθμίζει. Μόλις διαβάσει στις δημοσκοπήσεις ότι η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί πέρα από κάποιο όριο θα καταφύγει στις εκλογές για να διαχειριστεί την ήττα του και να μην έχει την τύχη του Γιώργου Παπανδρέου.

Πιστεύετε ότι θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση;

Καταρχάς πρέπει να κλείσουν οι «ουρές» της 1η αξιολόγησης για τα πάρουμε την υποδόση των 2,8 δις ευρώ. Και απ΄ όσα διαβάζω, προκύπτει ότι η κυβέρνηση και πάλι σπεύδει την τελευταία στιγμή και ασθμαίνοντας να κάνει όσα είχε συμφωνήσει με την τρόικα.

Εν πάση περιπτώσει, με αυτή την κυβέρνηση υπάρχει κάτι σταθερό και δεδομένο: Οτιδήποτε και να συμβεί έχει αποφασίσει στο τέλος να βαφτίσει το αποτέλεσμα ως μεγάλο θρίαμβο και συντριβή της τρόικα. Και τούτο είτε οι διαπραγματεύσεις κλείσουν νωρίς είτε αργότερα. Στο τέλος βαφτίζεται το μαύρο άσπρο και ζει ο ΣΥΡΙΖΑ και εμείς χειρότερα.    

Πολλοί ωστόσο σας κατηγορούν για «χλιαρή» αντιπολίτευση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Στις δημοσκοπήσεις δεν θα έπρεπε να είναι εισπράττετε ξεκάθαρα ως κόμμα τη φθορά της κυβέρνησης;

 Από κάποιους ακούω κριτική για «χλιαρή» αντιπολίτευση και στον αντίποδα κάποιοι άλλοι μας ασκούν κριτική γιατί ζητάμε εκλογές.

Η πραγματικότητα είναι ότι η ΝΔ προσπαθεί να ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση και αιχμηρή, συνοδεύοντας την κριτική της από συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν παρασυρόμαστε από τις σειρήνες του λαϊκισμού, αλλά και δεν «χαριζόμαστε» στον κ. Τσίπρα.

Από εκεί και πέρα, βεβαίως, εξαιτίας των πολλών δημαγωγικών και ψεύτικων υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ η ίδια η πραγματικότητα είναι η πιο σκληρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση.

Όσον αφορά της δημοσκοπήσεις, σας θυμίζω ότι στις αρχές του χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείτο, κατά μέσο όρο, της ΝΔ 7-8%, και πλέον έχει αντιστραφεί πλήρως η εικόνα και προηγείται η ΝΔ 7-8%. Έχουμε δηλαδή μια ανατροπή 15 μονάδων που είναι πρωτοφανής ακόμα και για τα μνημονιακά πολιτικά δεδομένα.

Την επόμενη μέρα δεν θα χρειαστεί συναίνεση; Ακόμη και για το σχηματισμό κυβέρνησης; Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις;

Στόχος μας είναι μετά τις εκλογές να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ στην οποία θα μετέχουν όλες οι φιλοευρωπαϊκές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας.

Μια τέτοια συνεργασία, ασφαλώς, θα γίνει στη βάση μιας προγραμματικής σύγκλισης.

Αλλά πέρα από τις κυβερνήσεις και τα προγράμματα σημασία έχει να κάνουμε μια καινούργια αρχή. Και αυτό το καινούργιο ξεκίνημα αφορά όλους τους Έλληνες. Ένα καινούργιο ξεκίνημα μακριά από δημαγωγίες και αερολογίες.

Για μια Ελλάδα που δεν θα είναι χώρα β’ κατηγορίας, αλλά στον πυρήνα της Ευρώπης.

Η περίφημη διεύρυνση της ΝΔ πότε θα προχωρήσει; Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη δίπλα στην κ. Διαμαντοπούλου και τα όσα είπε για το νόμο που είχε κάνει για την Παιδεία δεν πέρασε απαρατήρητη. Υπάρχουν πρόσωπα που είναι κοντά στη ΝΔ;

Η προσπάθειά μας για τη διεύρυνση της ΝΔ έχει ξεκινήσει από τους πολίτες –σας θυμίζω την πρόσκλησή μας σε εμπειρογνώμονες για το πρόγραμμα και την ηλεκτρονική διαβούλευση– και όχι τα στελέχη των κομμάτων.

Από εκεί και πέρα, η ΝΔ για να πετύχει τον εκλογικό στόχο της πρέπει να απευθυνθεί προς όλες τις δυνάμεις της κοινής λογικής, Κυρίως, σε όλους τους Έλληνες πολίτες που θέλουν να σωθεί η χώρα από τη δημαγωγία και τον κρατισμό.

Δεν θέλω να κάνω αναφορές σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ούτε είναι το πρωτεύον αυτή την ώρα. Πάντως η ΝΔ ως μεγάλο κόμμα της Κεντροδεξιάς πρέπει να έχει στα ψηφοδέλτιά της ανθρώπους οι οποίοι θα χαρακτηρίζονται από ποιότητα και νέες ιδέες.

Ως κόμμα επιμένετε στον όρο «αριστερή διαπλοκή» για την κυβέρνηση και τον τρόπο αδειοδότησης των καναλιών; Γιατί βλέπουμε και κάποιους που πήραν άδεια, να μην είναι και τόσο «φιλικοί» με την κυβέρνηση…

 Επιμένουμε γιατί είναι ξεκάθαρο ότι με τον περιορισμό των καναλιών ενισχύονται οι σχέσεις διαπλοκής. Εξ ορισμού, περιορίζονται ο ανταγωνισμός και η πολυφωνία.

Μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου – που ως ΝΔ δεν αρνούμαστε πως πρέπει να υπάρξει– διασφαλίζεται με την ισχυροποίηση των ανεξάρτητων ελεγκτικών μηχανισμών, με τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των καναλιών και κυρίως με τον πλουραλισμό. Δηλαδή τη λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερων σταθμών. Ο περιορισμός στην ενημέρωση είναι περιορισμός της ίδιας της δημοκρατίας Αυτά λέει η ευρωπαϊκή πρακτική και η κοινή λογική.

Η κυβέρνηση, βεβαίως, δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά, όπως δεν ενδιαφέρεται και για το γεγονός ότι μένουν 1800 εργαζόμενοι στο δρόμο. Τους ενδιαφέρει μόνο να ελέγξουν τον χώρο των ΜΜΕ και δεν διστάζουν να ξεπεράσουν ακόμα και τις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος.

Αν κερδίσετε τις εκλογές το ακριβώς θα πράξετε; Θα ακυρώσετε το νόμο Παππά, θα δώσετε συμπληρωματικές άδειες; Θα δώσετε χρήματα πίσω;

Η ΝΔ θα αλλάξει το νόμο Παπά και θα ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο σύμφωνα με το πνεύμα του Συντάγματος, αλλά και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Θα φέρουμε ένα άλλο νόμο που θα αποκαθιστά το ρόλο του ΕΣΡ και θα επιτρέπει να δοθούν περισσότερες άδειες σύμφωνα με τις τεχνολογικές δυνατότητες του φάσματος. Επίσης θα διασφαλίσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια σε σχέση με την προέλευση των χρημάτων που επενδύονται στα κανάλια και θα προσδιορίσουμε εγγυήσεις ποιότητας στο περιεχόμενο των προγραμμάτων των καναλιών.

Όσον αφορά το θέμα επιστροφής χρημάτων από τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες, να ξέρετε ότι αν κάποιος χρειαστεί να το κάνει αυτός θα είναι η σημερινή σημερινή κυβέρνηση, εάν ο νόμος Παπά κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Η ΝΔ, δίνοντας περισσότερες άδειες, θα εισπράξει περισσότερα χρήματα – άμεσα από τις άδειες και έμμεσα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές– και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

 

Και με τον κ. Καλογρίτσα τον οποίο έχετε καταγγείλει τι θα γίνει; Δεν υπάρχει θέμα του συγκεκριμένου καναλάρχη με την ιδιότητα του εργολάβου;

Όλα όσα γίνονται με τα κανάλια δεν είναι βήμα μπροστά, αλλά πίσω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει ότι θα πατάξει την διαπλοκή με τον κ. Καλογρίτσα που παίρνει δημόσια έργα και είναι κουμπάρος 2 υπουργών. Ο ένας από τους κουμπάρους, ο κ. Καμμένος δηλώνει ότι «με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι...». Και μετά το διαγωνισμό κάνει νέες παρόμοιες δηλώσεις.

Ο πρωθυπουργός σιωπά και η δικαιοσύνη δεν έχει ακόμα επέμβει.

Αυτή είναι η διαφάνεια και η μάχη εναντίον της διαπλοκής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.