Ιουλ 26

Τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Κάρτα Αναπηρίας, μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τη ζωή των αναπήρων

Τοποθέτηση για τη σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Την ενεργοποίηση μέσα στο φθινόπωρο των «Ψηφιακών ΚΕΠΑ» (δηλαδή την ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας πιστοποίησης εκτός από την ιατρική εξέταση που προηγείται της γνωμάτευσης) και της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας προανήγγειλε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, περιγράφοντας τις ρυθμίσεις σχετικής τροπολογίας. «Από κοινού με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και σε συνεργασία με τον Υπουργό Επικρατείας, προωθούμε μια σημαντική ψηφιακή μεταρρύθμιση για τα άτομα με αναπηρία, με στόχο να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους και να μειωθεί δραστικά η ταλαιπωρία που υφίστανται στην επαφή τους με τις δημόσιες υπηρεσίες», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι «Από τις 15 Σεπτεμβρίου οι ασφαλισμένοι θα κάνουν όλη τη διαδικασία με ψηφιακό τρόπο και θα επισκέπτονται μόνο μια φορά τα ΚΕΠΑ, την ημέρα της εξέτασης τους για τη σχετική γνωμάτευση από τους γιατρούς. Όλες οι διαδικασίες που σχετίζονται με τα ΚΕΠΑ -με την εξαίρεση της γνωμάτευσης των γιατρών- θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά στα ΚΕΠΑ όλης της Ελλάδας. Από την αίτηση που θα κάνει ο ανάπηρος για να πάρει κάποια σύνταξη ή επίδομα έως το τελικό πιστοποιητικό που θα πάρει».

Σημειώνεται ότι παράλληλα με την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών καταργείται η υποχρέωση καταβολής παραβόλου -ύψους 46 ευρώ ανά αίτηση- για όλες τις κατηγορίες αιτούντων πιστοποίησης αναπηρίας.

«Οι ψηφιακές τεχνολογίες θα αξιοποιηθούν άλλωστε για να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρία και όταν πρόκειται να ασκούν τα δικαιώματά τους και να λαμβάνουν τις παροχές τους με την Κάρτα Αναπηρίας, που θα αρχίσει να χορηγείται από την 1η Νοεμβρίου. Πρόκειται για ακόμα μια σημαντική μεταρρύθμιση που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρησιμοποιείται για όλες ανεξαιρέτως τις επαφές με το Δημόσιο και γι’ αυτό το λόγο θα κάνει λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητα των αναπήρων συμπολιτών μας στην επαφή τους με το Δημόσιο», υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πρόσθεσε δε ότι «για όλες αυτές τις ρυθμίσεις λάβαμε υπόψη τις παρατηρήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και προχωράμε στις δυο αυτές σημαντικές μεταρρυθμίσεις με την σύμφωνη γνώμη τους»Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης είχε νωρίτερα σήμερα το πρωί συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη.

Ο Υπουργός Εργασίας περιέγραψε στη συνέχεια τις βασικότερες ρυθμίσεις της τροπολογίας ως εξής:

Πρώτον, δημιουργείται Εθνική Πύλη Αναπηρίας, δηλαδή ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα που λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης και συγκεντρώνει τις βασικές λειτουργίες που ενδιαφέρουν τα άτομα με αναπηρία (πιστοποίηση από ΚΕΠΑ, μητρώο και κάρτα αναπηρίας, μητρώο παροχών). «Πρόκειται δηλαδή για το ηλεκτρονικό σημείο επαφής των ΑμεΑ με το Δημόσιο για όλες τις επιμέρους πληροφορίες ή υπηρεσίες που χρειάζονται». Μέσω αυτής τα άτομα με αναπηρία:

 • Έχουν πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα που τηρούνται στο Ψηφιακό Μητρώο ΑμεΑ.
 • Υποβάλλουν αίτημα για αξιολόγηση και πιστοποίηση αναπηρίας.
 • Υποβάλλουν αίτημα για χορήγηση Κάρτας Αναπηρίας.
 • Εξυπηρετούνται για συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή κοινωνικές υπηρεσίες, που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρία.
 • Πληροφορούνται για τις διαθέσιμες παροχές και για τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τις παροχές αυτές.

Δεύτερον, αναμορφώνεται πλήρως η διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, που εφεξής θα γίνεται ψηφιακά με μια αίτηση και θα καταλήγει στην έκδοση μιας ενιαίας ιατρικής γνωμάτευσης/πιστοποίησης για κάθε χρήση. Ο κ. Χατζηδάκης ανέλυσε τα βήματα για την πιστοποίηση μέσα από το νέο ψηφιακό σύστημα λειτουργίας των ΚΕΠΑ:

1. Παρέχεται η δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση για αξιολόγησή του από τα ΚΕΠΑ μόνο με τα απαραίτητα για την πιστοποίηση της αναπηρίας του στοιχεία.

2. Στη συνέχεια, ο ιατρός του ενδιαφερομένου δημιουργεί και οριστικοποιεί ψηφιακά τον Εισηγητικό Φάκελο, για να διευκολύνεται δουλειά των υγειονομικών επιτροπών.

3. Ο φάκελος θα διακινείται ηλεκτρονικά και θα συμπληρώνεται από τους γιατρούς που έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος με τις ειδικότητες που είναι αντίστοιχες με τις παθήσεις του.

4. Ακολουθεί η εξέταση από την υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ και η έκδοση Ενιαίας Γνωμάτευσης και Γνωστοποίησης της Πιστοποίησης Αναπηρίας, δεσμευτικής για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, με την οποία ο πολίτης θα έχει πρόσβαση σε όλες τις παροχές και διευκολύνσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

«Συμπερασματικά, απλουστεύεται και ψηφιοποιείται η αξιολόγηση της αναπηρίας στα ΚΕΠΑ, προκειμένου οι πολίτες να μην υφίστανται την ταλαιπωρία που υφίστατο μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Τρίτον, δρομολογείται ακόμα μια σημαντική μεταρρύθμιση και για τις υγειονομικές επιτροπές που θα στελεχώνονται πλέον όχι μόνο από ιατρούς του δημοσίου, αλλά και από ιδιώτες ιατρούς, οι οποίοι όμως θα πρέπει να έχουν εγγραφεί σε ένα ειδικό μητρώο. Πρόκειται για το Ειδικό Σώμα Ιατρών (ΕΣΙ), στο οποίο εγγράφονται ιατροί αφού ολοκληρώσουν επιτυχώς ειδική εκπαίδευση. Η διεύρυνση του πεδίου, από το οποίο θα αντλούνται τα μέλη των υγειονομικών επιτροπών, αντιμετωπίζει την ανάγκη εμπλουτισμού του Σώματος με νέους γιατρούς και σύγχρονες ειδικότητες ώστε να γίνονται οι σχετικές εξετάσεις και γνωματεύσεις πιο γρήγορα.

Τέταρτον, καθιερώνεται το Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας, στο οποίο καταγράφονται τα άτομα με αναπηρία που είναι δικαιούχοι παροχών. Έτσι, θα ξέρει η Πολιτεία ποιος δικαιούται τι, αλλά θα ξέρει και το κάθε άτομο με αναπηρία τα δικαιώματά του και θα μπορεί να ελέγχει την ορθή τήρηση της νομοθεσίας ως προς το ίδιο.

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, με το Ψηφιακό Μητρώο θα πάρει «σάρκα και οστά» η μεταρρύθμιση της Κάρτας Αναπηρίας που θα αντλεί τα στοιχεία της από αυτό. «Μέσω της Κάρτας, τα άτομα με αναπηρία μπορούν να πιστοποιούν την ιδιότητά τους, προκειμένου να ασκούν τα αντίστοιχα δικαιώματά τους. Η Κάρτα Αναπηρίας αποδεικνύει την ταυτότητα του κατόχου της και τη ιδιότητα του ατόμου με αναπηρία έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου. Θα αντικαταστήσει οποιοδήποτε έγγραφο/πιστοποιητικό χρησιμοποιείται σήμερα και θα την επιδεικνύουν οι δικαιούχοι στις δημόσιες υπηρεσίες για να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, στους πολιτιστικούς χώρους για να έχουν δωρεάν είσοδο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς για δωρεάν εισιτήριο».

«Με άλλα λόγια» -εξήγησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων– «δεν θα χρειάζεται οι ανάπηροι να βγάζουν κάθε λίγο και λιγάκι νέο πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει ότι πράγματι είναι ανάπηροι όταν έρχονται σε επαφή με μια δημόσια υπηρεσία. Η Κάρτα Αναπηρίας θα βγαίνει μια φορά και θα τους καλύπτει για όλες τις υπηρεσίες, διευκολύνοντας τα άτομα με αναπηρία στις καθημερινές συναλλαγές τους». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι με νομοτεχνική βελτίωση σε συνέχεια παρατηρήσεων της ΕΣΑμεΑ, στο Μητρώο Αναπηρίας θα εγγράφονται όσοι έχουν αναπηρία από 50% και πάνω, έναντι 67% που αναγραφόταν στ αρχικό κείμενο της τροπολογίας.

Πέμπτον, με το Μητρώο Παροχών τα άτομα με αναπηρία θα βρίσκουν το σύνολο των δικαιωμάτων και παροχών που δικαιούνται καταγεγραμμένα σε ένα ηλεκτρονικό τόπο και μπορούν να πληροφορούνται τις ειδικότερες προϋποθέσεις για το καθένα.

«Πρόκειται για ρυθμίσεις εκσυγχρονισμού που κάνουν λιγότερο δύσκολη τη ζωή των αναπήρων, βελτιώνουν την καθημερινότητά τους και βρίσκουν θετική απήχηση από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Γι’ αυτό και ελπίζω να ψηφιστούν από όλα τα κόμματα της Βουλής», κατέληξε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

         
Ιουλ 20

Πόροι πάνω από 1 δισ. ευρώ για την απασχόληση των νέων - oμιλία την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή για την Ισότητα, τη Νεολαία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Πόρους πάνω από 1 δισ. ευρώ κινητοποιεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για δράσεις που στηρίζουν την απασχόληση των νέων, τόνισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για την Ισότητα, τη Νεολαία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, η δεκαετής οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα μας οδήγησε στη γενιά του brain drain και όξυνε το πρόβλημα της ανεργίας των νέων, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί την τελευταία τριετία. Ενδεικτικά, τον Απρίλιο το ποσοστό της ανεργίας των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών ήταν 36,8%. Ένα πολύ υψηλό ποσοστό, το οποίο ωστόσο είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με ένα χρόνο πριν (47,7%), αλλά και την περίοδο 2017-2018 όταν η ανεργία των νέων ήταν 45,3% και 40% αντίστοιχα.

«Πέρα από την οικονομική κρίση, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τέσσερα ακόμα προβλήματα: Πρώτον, ο τέως ΟΑΕΔ λειτουργούσε κατά τρόπο παρωχημένο και είχε μετατραπεί σε παγίδα μακροχρόνιας ανεργίας. Δεύτερον, παρά τα χρήματα που λάμβανε η χώρα από την ΕΕ επί δεκαετίες, ήμασταν στις τελευταίες θέσεις στους δείκτες δεξιοτήτων. Τρίτον, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας δεν ήταν μαζικά και τέταρτον, υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια μια εχθρική πολιτική προς την επιχειρηματικότητα που δεν ενθάρρυνε τις επενδύσεις που είναι προϋπόθεση για τη μείωση της ανεργίας.

Ξεκινήσαμε λοιπόν μια προσπάθεια σε πολλά επίπεδα ώστε να μειωθεί έτσι η ανεργία. Και η προσπάθεια αυτή πέτυχε λόγω της φορολογικής πολιτικής (μείωση φόρων), της αδειοδοτικής πολιτικής (διευκόλυνση επενδύσεων) της ασφαλιστικής πολιτικής (μείωση εισφορών), της εργασιακής πολιτικής που εναρμονίστηκε με καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και λόγω της δημοσιονομικής πολιτικής που εξέπεμψε μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στις αγορές. Εξαιτίας όλων αυτών η ανεργία μειώθηκε από 17,3% το καλοκαίρι του 2019 σε 12,5% τον Απρίλιο και αυτό δεν έτυχε, πέτυχε», υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που στη συνέχεια ανέλυσε τους τέσσερις άξονες μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης:

 1. Δόθηκαν 10 δισ. ευρώ κατά την περίοδο του κορωνοϊού για να στηριχθούν εργαζόμενοι και άνεργοι που επλήγησαν από την πανδημία για να περάσουν την κρίση. Αυτό συνέβαλε στην κοινωνική συνοχή και απέτρεψε την έκρηξη ανεργίας μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων που πολλοί προέβλεπαν. Αντ’ αυτού υπήρξε ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας τον τελευταίο χρόνο.
 2. Με διάφορες πολιτικές βοηθήθηκαν πάνω από 380.000 άνεργοι να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι ο ρυθμός των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ για επιδοτούμενες θέσεις εργασίας τριπλασιάστηκαν, ενώ προωθήθηκαν και καινοτόμα προγράμματα όπως το πρόγραμμα με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ για την νεανική επιχειρηματικότητα, στο οποίο 3.000 νέοι ολοκλήρωσαν κατάρτιση στη Google και στη συνέχεια έλαβαν 15.000 ευρώ έκαστος για τη στήριξη μιας επιχειρηματικής ιδέας.
 3. Πραγματοποιήθηκε μία θεσμική παρέμβαση για την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και των επιδομάτων μέσω του νόμου «Δουλειές Ξανά». «Επιδιώκουμε να στηρίξουμε ουσιαστικά όσους αναζητούν ενεργά εργασία με ψηφιακά εργαλεία και κίνητρα, όπως το επίδομα εργασίας για όσους ανέργους βρίσκουν δουλειά εντός του 12μηνου που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Με τον ίδιο νόμο αναβαθμίστηκε και η κατάρτιση. Μόλις χθες παρουσιάστηκε η νέα γενιά προγραμμάτων κατάρτισης, με τα οποία συνδέεται ένα μέρος της αποζημίωσης «δασκάλων» και «μαθητών» με τα αποτελέσματα της δουλειάς της και ανοίγουμε τις πόρτες των πανεπιστημίων στους καταρτιζόμενους. Θέλουμε να αλλάξουμε η λογική σε σχέση με τα επιδόματα και την κατάρτιση για να ακολουθήσουμε σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές και να έχουμε αντίστοιχα αποτελέσματα», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
 4. Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης τοποθετήθηκαν στο επίκεντρο της στρατηγικής του Υπουργείου, κάτι που αποτυπώνεται και στην σχετική Εθνική Στρατηγική, που δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, με παρεμβάσεις όπως η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, η επιδότηση νέων θέσεων εργασίας και θέσεων πρακτικής άσκησης, τα προγράμματα κατάρτισης και ενίσχυσης των δεξιοτήτων, και τα προγράμματα συμβουλευτικής και στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι υπάρχουν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση όλων αυτών των πρωτοβουλιών, καθώς στους πόρους του ΕΣΠΑ ήρθαν να προστεθούν και αυτοί του Ταμείου Ανάκαμψης. «Έχοντας διπλάσιο προϋπολογισμό στη διάθεσή μας και δύο διαφορετικά εργαλεία, προχωράμε με διακριτές δράσεις, δίνοντας προτεραιότητα στην απασχόληση των νέων. Στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης νέας γενιάς ύψους 1 δισ. Πρόκειται για μακράν το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έγινε ποτέ και θα καλύψει 500.000 εργαζομένους και ανέργους. Την άλλη εβδομάδα βγαίνει η πρόσκληση για 80.000 ανέργους και σύντομα θα ακολουθήσει δεύτερη προκήρυξη για 150.000 εργαζομένους. Με άλλα λόγια, έως το φθινόπωρο θα βγουν προκηρύξεις για 230.000 εργαζομένους και ανέργους που θα εκπαιδευθούν σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες. Προβλέπονται επίσης προγράμματα κατάρτισης από τα αναβαθμισμένα κέντρα της ΔΥΠΑ με τη συμμετοχή 78.000 πολιτών και προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και πιλοτικά προγράμματα προώθησης στην απασχόληση, με 105.000 άνεργους ωφελούμενους συνολικά.

Παράλληλα, έχουμε το νέο ΕΣΠΑ, με το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας να έχει ως βασικό άξονα τους νέους, με δράσεις όπως

 • Προγράμματα κατάρτισης για την ένταξη στην αγορά εργασίας για ανέργους 18-29 ετών.
 • Προγράμματα υποστήριξης και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην πράσινη, ψηφιακή, και γαλάζια οικονομία.
 • Ενίσχυση Μαθητείας για τους νέους έως 29 ετών.
 • Προγράμματα υποστήριξης και καθοδήγησης νέων επιχειρηματιών, με παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής.
 • Προγράμματα κινητικότητας για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε άλλα κράτη της Ε.Ε.

«Έχουμε δηλαδή τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης με έμφαση στο μεγάλο πρόγραμμα για τις δεξιότητες και στα προγράμματα για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και το ειδικό πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ για τους νέους έως 29 ετών. Σε αυτά προστίθενται και άλλες δράσεις χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως το «Πρώτο Ένσημο».

Ο κ. Χατζηδάκης κατέληξε ότι «το πρόβλημα της ανεργίας των νέων είναι έντονο αν και βρίσκεται σε τροχιά αποκλιμάκωσης. Οι επενδύσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας από την αγορά είναι το βασικό εργαλείο αντιμετώπισής του. Όμως, το κράτος δεν μένει αδιάφορο στα προβλήματα των νέων και για αυτό δίνει έμφαση στις δεξιότητες, εκσυγχρονίζει τον ΟΑΕΔ αλλάζοντας όχι μόνο το όνομα αλλά και τη φιλοσοφία του, προωθεί τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης αξιοποιώντας τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.

Η πολιτική αυτή συμπληρώνεται με τη μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων για τους νέους με το σύστημα των ατομικών κουμπαράδων, τα μέτρα για τους νέους γονείς και την οικογένεια (άδεια πατρότητας, διευρυμένες γονικές άδειες, επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, αύξηση της κάλυψης των νέων οικογενειών από βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά 30.000 από το 2019 και μετά, πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς, δημιουργία δομών φύλαξης για βρέφη και νήπια σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις) και τη νέα στεγαστική πολιτική για του νέους που επεξεργαζόμαστε και θα παρουσιάσουμε σύντομα. Έργο χρειάζεται και κοινή λογική!».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μαϊ 26

Η νέα Ανεξάρτητη Αρχή «Επιθεώρηση Εργασίας» μαζί με την Ψηφιακή Κάρτα διασφαλίζουν τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο διορισμός του Γιώργου Τζιλιβάκη στη θέση του Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας

Η ενεργοποίηση της νέας Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» σε συνδυασμό με την έναρξη της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από την 1η Ιουλίου, είναι δυο θεσμικές παρεμβάσεις μείζονος σημασίας που συνδυάζονται μεταξύ τους και δημιουργούν ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με έμφαση στην καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην ακρόαση για την έγκριση του διορισμού του κ. Γιώργου Τζιλιβάκη που πρότεινε ο κ. Χατζηδάκης για τη θέση του Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας.

Όπως είπε ο υπουργός, με την έγκριση του διορισμού του κ. Τζιλιβάκη ολοκληρώνεται η διαδικασία για την έναρξη λειτουργίας της νέας Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας», η οποία θα διαθέτει αυξημένα εχέγγυα αντικειμενικότητας και αμεροληψίας κατά την άσκηση των ελεγκτικών της αρμοδιοτήτων. «Προκάτοχος της Αρχής ήταν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που τα περασμένα χρόνια προσπάθησε να ελέγξει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, όμως το έργο του επισκιαζόταν από τους «ψιθύρους», δικαιολογημένους ή αδικαιολόγητους, για παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας. Οι υποψίες ότι το ΣΕΠΕ αποτελεί «μακρύ χέρι» του εκάστοτε υπουργού ή γενικού γραμματέα εξαλείφονται, καθώς υπάρχουν αυξημένα εχέγγυα ανεξαρτησίας στο Ν. 4808/2021. Επίσης, ο νέος Διοικητής μαζί με το Συμβούλιο Διοίκησης θα προχωρήσουν σε όλες εκείνες τις αλλαγές που προβλέπει η νομοθεσία και που θα οδηγήσουν σε μια όντως ανεξάρτητη Αρχή, με τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των διοικητικών της δομών ώστε οι έλεγχοι να είναι πιο αποτελεσματικοί», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο ίδιος ανέδειξε τις συνέργειες που θα προκύψουν από την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, σημειώνοντας: «Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και είμαστε υπερήφανοι γιατί είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ που υιοθετεί τέτοιες μεθόδους. Πρόκειται για μηχανισμό χωρίς κανένα ιδεολογικό χρώμα, αλλά έντονο κοινωνικό πρόσημο. Και δεν θα πάμε μόνο στις μεγάλες, αλλά και τις μεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις. Σε αυτό εμείς, οι δήθεν «ανάλγητοι και νεοφιλελεύθεροι», είμαστε απολύτως ξεκάθαροι !»

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε επίσης την πολιτική αντίφαση στην οποία υποπίπτει κατ’ επανάληψη η αντιπολίτευση, όχι μόνο αμφισβητώντας την αντικειμενικότητα της κυβέρνησης ως προς τους ελέγχους του ΣΕΠΕ, αλλά και αντιτιθέμενη στις αλλαγές που φέρνει η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, που εμποδίζει τυχόν αθέμιτες παρεμβάσεις. «Αρνείστε μια πρωτοβουλία που θωρακίζει τους ελέγχους στην αγορά εργασίας, ενώ υπεραμύνεστε του προηγούμενου συστήματος που έδινε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες πολιτικών παρεμβάσεων. Οι τοποθετήσεις σας συνιστούν μεγάλη πολιτική χορηγία για την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος τέλος στον τρόπο επιλογής του κ. Τζιλιβάκη και στα προσόντα του, ο κ Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι τηρήθηκε κατά γράμμα η διαδικασία που προβλέπει ο Νόμος, με προεπιλογή των τεσσάρων επικρατέστερων υποψηφίων από πενταμελή Επιτροπή με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, επιλογή των δυο εκ των τεσσάρων από το Συμβούλιο Διοίκησης της Επιθεώρησης Εργασίας –που έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής- και τελική επιλογή από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Πρότεινα τον κ. Τζιλιβάκη συνεκτιμώντας τη νομική του παιδεία, τη μακρά του πείρα στη διοίκηση πολυπληθών ομάδων μεγάλων επιχειρήσεων και την εμπειρία του σε χειρισμό θεμάτων που άπτονται των εργασιακών σχέσεων εντός των επιχειρήσεων κατά την 30ετή σταδιοδρομία του. Είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με το αντικείμενο που θα κληθεί να χειριστεί. Είμαι βέβαιος ότι θα τιμήσει την εμπιστοσύνη τη δική μου και του Συμβουλίου Διοίκησης και ότι λόγω της πείρας και του ήθους του θα επιτύχει στα καθήκοντά του», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Απρ 14

Κάνουμε κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα - Αλλάζουν όλα από Δευτέρα για ΟΑΕΔ και επιδόματα

Τις σημαντικότερες αλλαγές για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους που επιφέρει άμεσα με την ψήφιση του το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, τονίζοντας παράλληλα ότι απέναντι στις θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου η αντιπολίτευση αντέταξε την άρνηση για το καινούργιο, μια καταιγιστική καταστροφολογία και ψευδολογία καθώς και μια μεγάλη δόση εμπάθειας.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε συγκεκριμένα ότι από την ερχόμενη Δευτέρα:

-Καθιερώνεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας, 50 % του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

-Θα καταβάλλεται μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας.

-Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια – τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης – όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και την διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό.

-Ενεργοποιείται η διαγραφή από το μητρώο της ΔΙΠΑ για δύο χρόνια μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, κατά την πάγια ευρωπαΐκή πρακτική.

-Ξεκινά η  μεταρρύθμιση της κατάρτισης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και δημιουργούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (δεύτερη χώρα στην Ευρωπαΐκή Ένωση μετά τη Γαλλία) οι ατομικοί λογαριασμοί δεξιοτήτων όπου θα καταγράφονται οι καταρτίσεις ανέργων και εργαζομένων.

-Συνδέονται οι αμοιβές των παρόχων και των καταρτιζομένων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης και ανοίγουν για πρώτη φορά οι πύλες των δημοσίων πανεπιστημίων για τους ανέργους και τους εργαζόμενους.

-Θεσπίζονται οι συντάξεις fasttrack και οι συντάξεις εμπιστοσύνης ώστε να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι ρυθμοί απόδοσης των συντάξεων, με ρυθμίσεις που συνδυάζουν την τεχνολογία με την εμπιστοσύνη απέναντι στον πολίτη. Ο υπουργός κάλεσε δε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να δείξουν με την ψήφο τους αν συντάσσονται με τους συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ ή με τους συνταξιούχους που ταλαιπωρούνται περιμένοντας την απονομή της σύνταξης.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής και τις δράσεις που προγραμματίζονται ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε την μείωση της ανεργίας από το 17,2 τον Ιούλιο του 2019 στο 12,8 % τον Φεβρουάριο του 2022, τον τριπλασιασμό των ρυθμών υλοποίησης των προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης του ΟΑΕΔ, την επικείμενη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού , την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από τον Ιούνιο αρχικά σε τράπεζες και σούπερ – μάρκετ, τον προσωπικό βοηθό για τους ανάπηρους και την ψηφιακή κάρτα αναπηρίας, το πρόγραμμα νταντάδες της γειτονιάς, τους χώρους φροντίδας βρεφών σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις και την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων.

«Έχουμε δείξει δείγματα γραφής τα τελευταία δυόμισι χρόνια με εφαρμοσμένη κοινωνική πολιτική και έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι μια πολιτική με θετικό αποτύπωμα για εργαζόμενους, ανέργους, ασφαλισμένους, ανάπηρους, όλους τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο της ευαισθησίας αλλά και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

 

Απρ 11

Κ. Χατζηδάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Δεν στηρίζετε τους πραγματικούς ανέργους, αλλά αθέμιτες πρακτικές - Τοποθέτηση στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Φανατισμό άνευ προηγουμένου και στείρα αντίδραση σε αυτονόητες ρυθμίσεις χωρίς κατάθεση αντιπροτάσεων καταλόγισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής του νομοσχεδίου του ΟΑΕΔ «Δουλειές Ξανά». «Αν κάποιος δεν έχει διαβάσει το νομοσχέδιο και σας ακούσει για πρώτη φορά και το κοιτάξει αμέσως μετά, θα νόμιζε ότι άκουγε ανθρώπους που μιλούσαν για άλλο νομοσχέδιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος στη συνέχεια αποδόμησε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για όλες τις βασικές διατάξεις:

«Μας είπατε ότι υποβαθμίζεται και διαλύεται ο ΟΑΕΔ. Πώς γίνεται αυτό; Με τα νέα ψηφιακά εργαλεία; Με το ότι για πρώτη φορά από το 2013 και μετά χαράσσεται στεγαστική πολιτική, αξιοποιώντας το αποθεματικό 1,5 δισ. του ΟΑΕΔ, που επί πολλά χρόνια έμενε αναξιοποίητο; Με τις νέες ιδέες που έχουμε παρουσιάσει, όπως το επίδομα επιτοκίου, το επίδομα ενοικίου, το να πληρώνει φθηνό ενοίκιο και στη συνέχεια να μπορείς να αγοράζεις το σπίτι (rent-to-own), μια σειρά από ρυθμίσεις, που έρχονται να εκσυγχρονίσουν τη στεγαστική πολιτική, να αγκαλιάσουν το εργατικό δυναμικό της χώρας και ιδιαίτερα τους νέους; Είναι διάλυση του ΟΑΕΔ όταν υπερδεκαπλασιάζονται τα κονδύλια που θα χειρίζεται από εδώ και στο εξής, σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα;».

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκήθηκε για τις ρυθμίσεις για την επαγγελματική κατάρτιση, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο τίθενται νέοι, αυστηροί κανόνες, έτσι ώστε η κατάρτιση να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο. «Δεν βλέπετε ότι υψώνουμε τον πήχη και για τους παρόχους και για τους καταρτιζόμενους ώστε να υπάρχει μία διαδικασία σοβαρή, αντίστοιχη με αυτή που αφορά στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας; Να μην θεωρείται η κατάρτιση κάτι δευτερεύον, στο οποίο δεν αποδίδεται σημασία; Για αυτό το λόγο άλλωστε, παρότι χρησιμοποιήσαμε πάρα πολλά κονδύλια από την ΕΕ, είμαστε από τους τελευταίους στις δεξιότητες! Θέλετε να αδιαφορήσουμε; Μήπως άραγε προτείνετε να σταματήσουμε τη συνεργασία με τη Google, με την Amazon, με τη CISCO; Όλοι οι νέοι «τρέχουν» σήμερα για αυτά τα προγράμματα! Ένα πρόγραμμα με τη Google που κάναμε τώρα για 4.000 θέσεις στην επιχειρηματικότητα πήγε πολύ καλά. 3.605 το ολοκλήρωσαν προσφάτως επιτυχώς, με πιστοποίηση. Κατακρίνετε επίσης τη συμμετοχή ιδιωτών στην κατάρτιση. Οι ιδιώτες διαμαρτύρονται διότι τους «σφίγγουμε τα λουριά». Αλλά διαμαρτύρεται κι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι επί των ημερών του ήταν οι ίδιοι ακριβώς ιδιώτες που έκαναν την κατάρτιση! Εσείς κάνετε κριτική στην κυβέρνηση για το Δημόσιο και το ρόλο του, όταν εμείς- όχι εσείς- βάζουμε τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας να ασχοληθούν με την κατάρτιση και οι καταρτιζόμενοι θα περνάνε πλέον και τις πύλες των πανεπιστημίων».

Για τα περί δήθεν «τιμωρίας των ανέργων», ο κ. Χατζηδάκης διερωτήθηκε «τι είδους τιμωρία επιβάλλει η κυβέρνηση εισάγοντας για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας, δηλαδή τη δυνατότητα ένας άνεργος που προσλαμβάνεται να παίρνει το μισό επίδομα ανεργίας μέχρι και το χρόνο που θα το έπαιρνε κανονικά εάν δεν προσλαμβανόταν. Αν προσληφθεί στους 4 μήνες, θα το παίρνει για άλλους 8. Είναι αυτό τιμωρία; Μήπως είναι τιμωρία το πριμ των 300 ευρώ που δίνουμε στους μακροχρόνια ανέργους, πάνω από 5 χρόνια, προκειμένου να καταρτίσουν ατομικό ψηφιακό σχέδιο δράσης με τον ΟΑΕΔ;

Ή βρίσκετε παράλογη την εισαγωγή των εισοδηματικών κριτηρίων για αυτούς που είναι στη λίστα του ΟΑΕΔ; Και γιατί τόσο καιρό -και επί ΣΥΡΙΖΑ- το επίδομα θέρμανσης και το Κοινωνικό Τιμολόγιο για το ρεύμα είχαν εισοδηματικά κριτήρια; Σε αυτού του είδους τις κοινωνικές πολιτικές μπορούμε να έχουμε εισοδηματικά κριτήρια, αλλά στον ΟΑΕΔ ειδικά όχι! Θα πρέπει κάποιος που έχει 30.000, 40.000, 50.000 ευρώ εισόδημα να έχει και τα ωφελήματα του ΟΑΕΔ! Τι προτείνετε να κάνουμε με όλους αυτούς; Η αντιπολίτευση -με την εξαίρεση του ΚΙΝΑΛ – προτείνει όλους αυτούς να τους χαϊδεύουμε και να τους αφήσουμε να συνεχίσουν όλες αυτές τις πρακτικές, που παραπέμπουν σε κατάχρηση, έστω και αν το νομικό πλαίσιο τους επέτρεπε να τα κάνουν όλα αυτά νομίμως!

Και βεβαίως η ίδια αντίληψη εκφράστηκε και με τις τρεις προσφορές κατάλληλων θέσεων που θα γίνονται από εδώ και πέρα στους ανέργους, -όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Τι λέει η ρύθμιση αυτή; Ότι αν κάποιος είναι στο μητρώο και παίρνει επίδομα ανεργίας και του προτείνεται μία θέση η οποία είναι κατάλληλη με βάση τα στοιχεία που ό ίδιος έχει δηλώσει στον ΟΑΕΔ (τα πτυχία του, την διαδρομή του, τον τελευταίο το μισθό, τον τόπο κατοικίας του) , εάν του δώσει μία τέτοια θέση, δύο θέσεις, τρεις θέσεις ο ΟΑΕΔ και αυτός τις απορρίψει και τις τρεις τότε, ναι, διαγράφεται από το μητρώο για δύο χρόνια

Τι προτείνετε; Να συνεχίσουμε να δίνουμε τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων σε όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι ενώ έχουν δηλώσει ποια δουλειά θέλουν και ενώ τους προσφέρεται όχι μία αλλά τρεις δουλειές με βάση αυτά τα οποία οι ίδιοι δήλωσαν να αρνούνται τις δουλειές για λόγους που όλοι φανταζόμαστε ; Έτσι δεν καλύπτετε τους πραγματικούς ανέργους, αλλά αθέμιτες πρακτικές!».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Αυτή η εμμονή σας σχετικά με την αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, την καταστροφική, τους οδοστρωτήρες, τις γαλέρες και όλα τα συναφή στα οποία αναφερόσαστε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και για αυτό σας ευχαρίστησα για τις επιθέσεις που κάνετε, διότι ενώ τα λέτε όλα αυτά η ανεργία από το 17,2% επί ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει στο 11,9% και την ίδια στιγμή τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, που εμείς θέλουμε να τον υποβαθμίσουμε, έχουν τριπλασιάσει τους ρυθμούς τους. Συνεχίστε λοιπόν αυτού του είδους τις επιθέσεις. Η κυβέρνηση σας είναι ευγνώμων διότι με αυτό τον τρόπο εκτίθεστε και δείχνετε την κοινωνική σας απομόνωση», κατέληξε.