Η χώρα έχει γυρίσει πολύ πιο πίσω από το 2014 - ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2017

  Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

2016 11 30 3"Η χώρα έχει γυρίσει πολύ πιο πίσω από το 2014. Και με μεγάλο κόστος στην καμπούρα της οικονομίας", τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, ως εισηγητής της ΝΔ,  στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του έτους 2017.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

Ομιλία Κωστή Χατζηδάκη, εισηγητή της ΝΔ,

στην Ολομέλεια της Βουλής,

για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2017

 • Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο είπε ότι έχει την άνεση να μιλάει στους Έλληνες και τις Ελληνίδες διότι εκπλήρωσε όλες τις υποσχέσεις του.

o   Είναι προφανές, μετά από αυτό, ότι έχει καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.

o   Είναι πασίδηλο ότι ο κατώτατος μισθός ανέβηκε στα 751 ευρώ.

o   Είναι ολοφάνερο ότι δόθηκε πίσω η 13η σύνταξη.

 • Με την ίδια λογική –δηλαδή τη λογική του να βαφτίζουμε το κρέας ψάρι- είναι αδιαμφισβήτητο ότι με αυτόν τον προϋπολογισμό η χώρα κάνει αναπτυξιακό άλμα, οδηγείται σε μια πολιτική με κοινωνικό πρόσημο και αντιμετωπίζει το ζήτημα του χρέους!
 • Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας.
 • Επειδή, όμως, όλοι απευθυνόμαστε σήμερα στους Έλληνες πολίτες, εγώ θα αναφερθώ σε γεγονότα, τα οποία όπως έχει πει και ο Μιτεράν είναι ξεροκέφαλα. Και θα ήθελα οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ να μου πουν τις επόμενες μέρες τι θεωρούν ανακριβές.
 • Ξεκινάω με μια δήλωση:
 • «Πολλές μεταρρυθμίσεις πήγαν πίσω, η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση και φτάσαμε στο τρίτο πρόγραμμα. Τώρα είμαστε και πάλι σε τέλμα. Αν το 2015 η χώρα είχε συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις θα είχαμε εξοικονομήσει πολύ χρόνο και χρήμα». [ΕΓΓΡΑΦΟ 1] (Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM)
 • Συνεχίζω με μια δεύτερη:
 • «Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα αυστηρότερα μέτρα λιτότητας απ’ ότι θα ήταν απαραίτητο αν οι μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν συνεχιστεί». [ΕΓΓΡΑΦΟ 2] (Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής)
 • Αν εξακολουθείτε να αμφιβάλλετε, μπορείτε να δείτε και πρόσφατη δημοσκόπηση, στην οποία το 77% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το 2016 ήταν για τους ίδιους χειρότερο από ότι ήταν το 2015. Σε όλες, δε, τις δημοσκοπήσεις, όπου τίθεται σχετικό ερώτημα, η απάντηση είναι ότι τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα σε σχέση με 2 χρόνια πίσω.
 • Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, εσείς μπορεί να είστε ικανοποιημένοι, άλλα η χώρα είναι πολύ πιο πίσω από το 2014.

o   Το 2014 που αποφασίσατε να ρίξετε την προηγούμενη τρισκατάρατη κυβέρνηση η χώρα είχε ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα. Σήμερα έχει ένα καθεστώς capital controls, τα οποία τα οποία επιβλήθηκαν μετά την ηρωική διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμά και προβλέπεται να παραμείνουν και το 2017.

o   Το 2014 οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ήταν 173 δις ευρώ. Σήμερα είναι μόνο 133 δις ευρώ.

o   Το 2014 η χώρα είχε ανάπτυξη 0,8%, και οι προβλέψεις της Κομισιόν έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016. Αντ’ αυτού είχαμε ύφεση -0,2% to 2015 και -0,3% το 2016.

 • Σήμερα τι επιδιώκετε; Να ξαναγυρίσει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης, δηλαδή εκεί που ήταν το 2014, και να βγει με τις πατερίτσες της ποσοτικής χαλάρωσης –και μακάρι να το καταφέρετε- δοκιμαστικά στις αγορές, δηλαδή εκεί που ήταν το 2014!
 • Ξέρετε τι συμπεραίνω; Ότι εσείς, τελικά, είστε οι πιο φανατικοί οπαδοί του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου! Διότι επιδιώκετε να μας γυρίσετε εκεί που μας είχαν πάει πριν 3 χρόνια! Και δεν βλέπω, μάλιστα, να τα καταφέρνετε.

Χρέος

 • Τώρα έχουμε νέους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Δεν τα παραγνωρίζω, φυσικά. Πρέπει, ωστόσο, να μην κοροϊδεύουμε τους Έλληνες πολίτες.
 • Τα μέτρα αυτά δεν οδηγούν, σε καμία περίπτωση, σε ονομαστική μείωση του χρέους. Όσα οφείλαμε, αυτά θα εξακολουθήσουμε να οφείλουμε. Πρόκειται, απλώς, για μια παρέμβαση που οδηγεί σε τροποποίηση επί τα βελτίω του σεναρίου του ΔΝΤ για την εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι το 2060.
 • Και σε αντιστάθμισμα για αυτό, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε [ΕΓΓΡΑΦΟ 2Α] χθες στο Eurogroupνα διατηρήσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, όχι στο 2% όπως έλεγε, αλλά στο 3,5% του ΑΕΠ, και μάλιστα μεσοπρόθεσμα! Τι σημαίνει αυτό; Σχεδόν 3 δις. παραπάνω μέτρα κάθε χρόνο. Μέτρα που δεν ήταν στον ορίζοντα 2 χρόνια πριν. Μέτρα για τα οποία, μάλιστα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να υπάρξει ένας μόνιμος κόφτης που να τα εξασφαλίσει!
 • Κοντολογίς, μικρής κλίμακας παρέμβαση για το χρέος με βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό. Κι ακόμα χειρότερα, κυβερνητικοί πανηγυρισμοί ενώ παρατείνονται τα μνημόνια, η επιτροπεία και ο διεθνής οικονομικός έλεγχος!
 • Επιδιώκατε ελάφρυνση του χρέους χωρίς μνημόνιο και πήρατε μνημόνιο χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση!

PSI

 • Δεν αντέχω, όμως, να μην αναφερθώ στις δικές σας αντιδράσεις για την ελάφρυνση του χρέους που είχε γίνει μέσω του PSIτου Μαρτίου του 12, αλλά και την επαναγορά χρέους του Δεκεμβρίου του 12.
 • Ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο εκείνη την περίοδο , αλλά και μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είχε χαρακτηρίσει τις ρυθμίσεις εκείνες «εγκληματικές». Μόλις το περασμένο καλοκαίρι, όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπερασπίστηκε εκείνες τις ρυθμίσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αλλά ακόμα περισσότερο, στον ίδιο τον προϋπολογισμό για τον οποίο συζητάμε σήμερα αναφέρεται επί λέξει: [ΕΓΓΡΑΦΟ 2B]

«Οι δαπάνες για τόκους του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης, μετά το 2012, διαμορφώνονται στα επίπεδα των 5,5, με 6 δις. ευρώ, μειωμένες το 2013 κατά 50% περίπου σε σχέση με το 2012. […] Η μείωση αυτή οφείλεται στη μείωση του ύψους του δημοσίου χρέους μετά την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI) του Μαρτίου του 2012 και την επαναγορά του Δεκεμβρίου 2012»

 • Ρυθμίσεις, δηλαδή, που με βάση τον ίδιο τον προϋπολογισμό οδήγησαν σε εξοικονόμηση 6 δις το χρόνο τις χαρακτηρίζετε «εγκληματικές». Ρυθμίσεις που οδήγησαν σε συνολικό κούρεμα του χρέους της τάξης των 130 δις! Και από την άλλη, έρχεστε και πανηγυρίζετε για πολύ μικρότερης κλίμακας ρυθμίσεις που διαιωνίζουν την παρουσία της τρόικα στην Ελλάδα!

Κόστος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

 • Όποια ρύθμιση κι αν υπάρξει τελικά για το χρέος, αυτή δεν διαγράφει την τεράστια ζημιά που έχετε προκαλέσει εντωμεταξύ στην οικονομία μας, σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό.
 • Το κόστος των χειρισμών σας βαραίνει τη χώρα και σήμερα. Είναι ενδεικτικό ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έχει μιλήσει για κόστος 86 δισ. ευρώ από τη διαπραγμάτευση Τσίπρα-Βαρουφάκη. Ο επικεφαλής του ESM έχει μιλήσει για 100 δισ.

Ενδεικτικά, μόνο, θυμίζουμε τα εξής:

o   25 δισ. ευρώ αφορούν την απώλεια που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από την εξαέρωση της προηγούμενης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

o   5,4 δισ. από τη συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου στη νέα ανακεφαλαιοποίηση

o   Τουλάχιστον 6 δισ. χαμένα από επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων, γνωστών ως SMPs και ANFAs, που δεν επεστράφησαν λόγω των κυβερνητικών χειρισμών.

o   Μέτρα 9 δισ. για την περίοδο 2015-2018, με περισσότερα από 6 να εφαρμόζονται τη διετία 2015-106. Αυτό, μάλιστα, τη στιγμή που το ίδιο το ΔΝΤ ζητούσε 3 δισ. τον Ιούνιο του 14, με τους μεγαλύτερους στόχους για πλεόνασμα! [ΕΓΓΡΑΦΟ 3]

o   Όλα αυτά που ανέφερα αντιστοιχούν σε 10.200 ευρώ χαμένα ανά νοικοκυριό.

 • Στη συνέχεια, έχουμε το κόστος της ύφεσης στην οποία βυθίστηκε η χώρα:

o   Είχαμε ύφεση -0,2% to 2015 και -0,3% το 2016, αντί για ανάπτυξη 2,9% και 3,7% που προβλεπόταν το 2014.

o   Το ΑΕΠ μας φέτος, δηλαδή, προβλέπεται ότι θα είναι 20 δισ. κάτω από αυτό που προβλεπόταν (176 δισ. αντί για 196 δισ.). Επιπλέον 5000 ευρώ χαμένα ανά νοικοκυριό!

 • Σύνολο μαζί με τα προηγούμενα, 15.200 ευρώ ανά νοικοκυριό. Αυτό είναι το κόστος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!
 • Και δεν μετράμε καν τα 40 δισ. χαμένων καταθέσεων!
 • Βέβαια θα μας πείτε: Μα αυτά τα λέτε εσείς που είστε αντιπολίτευση! Όχι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι! Τα λέτε κι εσείς! Στη σελίδα 19 της εισηγητικής έκθεσης, όπου μιλάτε για την ταχεία εκροή καταθέσεων που προκλήθηκε από την αύξηση της οικονομικής αβεβαιότητας το πρώτο εξάμηνο του 2015 και την επαναφορά της συζήτησης περί Grexit! [ΕΓΓΡΑΦΟ 4]
 • Και προσέξτε, δεν είναι μόνο το κόστος που έχουμε πληρώσει ως τώρα και αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό του 2017. Είναι, παράλληλα, και οι εξελίξεις που ζούμε αυτές τις μέρες. Οι συζητήσεις, δηλαδή, για την αξιολόγηση, το μεσοπρόθεσμο και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Η αγωνία για νέα μέτρα που θα πάρουν τη μία ή την άλλη μορφή. Είτε ως επιβαρύνσεις, είτε ως περικοπές, είτε ως ένας μόνιμος δημοσιονομικός κόφτης. Μέτρα που έρχονται με τη σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
 • Η κυβέρνηση με την πολιτική τηςτείνει να μονιμοποιήσει την παρουσία της τρόικα και τη λήψη μέτρων που λαμβάνονται για εμάς χωρίς εμάς! Είστε, τελικά, μια κυβέρνηση που παρατείνει την επιτροπεία και τον διεθνή οικονομικό έλεγχο.

Προβλέψεις

 • Μακάρι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού να πετύχουν.
 • Όμως όλες οι προβλέψεις είναι συνδεδεμένες με την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων. Και είναι γνωστό ότι έχετε αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις. Οι ίδιοι, άλλωστε, διακηρύσσετε συνεχώς ότι δεν πιστεύετε στο πρόγραμμα!
 • Συνδέετε την πρόβλεψή σας για ανάπτυξη 2,7% με την πρόβλεψη για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Λέτε ότι θα αυξηθεί κατά 1,8% η ιδιωτική κατανάλωση, τη στιγμή που φορτώνετε με τόσα φορολογικά βάρη τους πολίτες! Από τα 9 δις ευρώ μέτρα που έχετε πάρει για την περίοδο 2015-2018, σχεδόν τα 7,5 είναι αυξήσεις φόρων και εισφορών!
 • Η 9,1% αύξηση στις επενδύσεις από πού θα έρθει; Από τη γνωστή φιλοεπενδυτική στάση σας που είδαμε και πρόσφατα με τη ΔΕΣΦΑ;
 • Θα απαντήσετε ότι αυτές είναι προβλέψεις διεθνών οργανισμών. Σας θυμίζουμε αφ’ ενός ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των οργανισμών - ο ΟΟΣΑ προβλέπει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (1,3%)- και αφ’ ετέρου πως μια σειρά οργανισμών έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτοί αυτοί οι στόχοι. Ενδεικτικά:

o   Η δήλωση συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ στα τέλη Σεπτεμβρίου έκανε λόγο για «ασθενικές προοπτικές ανάπτυξης που υπόκεινται σε υψηλούς καθοδικούς κινδύνους». [ΕΓΓΡΑΦΟ 5]

o   Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους τονίζει πως οι προβλέψεις του προϋπολογισμού «μπορούν να χαρακτηριστούν αρκετά αισιόδοξες».

o   Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, επίσης, το οποίο συνεστήθη επί των ημερών σας, χαρακτηρίζει την εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ «αρκετά αισιόδοξη», τονίζοντας την επίδραση της πίεσης στο διαθέσιμο εισόδημα από τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα.

 • Ακόμα και εσείς οι ίδιοι, στην εισηγητική έκθεση, (σελ 28) γράφετε για σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επηρεάσουν τις προβλέψεις, όπως η μη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η πλημμελής υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, η περιορισμένη απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων κλπ. [ΕΓΓΡΑΦΟ 6]

Δομή προϋπολογισμού

 • Ως προς τη δομή του προϋπολογισμού τι διαπιστώνουμε; Φόρους! Τους αγαπημένους σας φόρους! Συγκεκριμένα, βλέπουμε νέους φόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ για το 2017. Ένας νέος ΕΝΦΙΑ δηλαδή! Ο ΕΝΦΙΑ που, κατά τον κ. Τσίπρα, δεν διορθώνεται, καταργείται, τελικά, όμως διπλασιάζεται!

o   Σημειωτέον ότι αυξάνονται οι φόροι τη στιγμή που το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο οφειλών προς το Δημόσιο αυξήθηκε από τα 75,2 δισ. ευρώ το 2014 στα 91,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία από 15,3 το 2014 έφτασαν τα 16,6 δισ. τον Ιούνιο του 2016!

o   [Η κυβέρνηση πανηγυρίζει που εξασφάλισε δημοσιονομικό χώρο με τις διαπραγματεύσεις της για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Ξεχνά να μας πει, όμως, ότι παρά την αυτονόητη μείωση των στόχων –καθώς η κυβέρνηση έριξε και πάλι τη χώρα στο πηγάδι της ύφεσης- τελικά ελήφθησαν 3 φορές περισσότερα μέτρα από αυτά που ζητούσε το ΔΝΤ το 2014! Μη μιλάτε, λοιπόν, για χαμηλότερους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα, γιατί απλώς θυμίζετε την οπισθοδρόμηση με τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, την ύφεση και τα βαρύτερα μέτρα.]

o   Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος, μάλιστα, χαίρεται τόσο πολύ για αυτή την έμφαση στους φόρους που κατέθεσε στην Επιτροπή διάγραμμα που δείχνει την αντιστροφή της τάσης προσαρμογής. [ΕΓΓΡΑΦΟ 7] Προηγουμένως βασιζόταν σε μείωση δαπανών, τώρα σε αύξηση φόρων! Έχουμε μια κυβέρνηση που βάζει φόρους και το απολαμβάνει!

Κοινωνικά άδικη φορολόγηση

 • Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ όταν επιβάλλει φόρους ισχυρίζεται ότι συμβάλλουν στην κοινωνική δικαιοσύνη!
 • Πείτε μας, λοιπόν: Οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές θα πληρώσουν:

o   437 εκατ λόγω αύξησης του ΦΠΑ;

o   422 εκατ. λόγω αύξησης της φορολογίας στα ενεργειακά προϊόντα;

o   89 εκατ λόγω τελών στη συνδρομητική τηλεόραση και στην κινητή τηλεφωνία;

o   62 εκατ λόγω αύξησης του φόρου στον ζύθο;

o   62 εκατ λόγω φόρου στον καφέ;

o   142 εκατ λόγω φόρων στα τσιγάρα;

 • Για χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι, καθώς πλήττουν περισσότερο τους αδύναμους. Όμως προσέξτε:

o   Όπως φαίνεται από τα στοιχεία στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού [ΕΓΓΡΑΦΟ 8], ο λόγος έμμεσων προς άμεσους φόρους αυξάνεται κατακόρυφα επί ΣΥΡΙΖΑ. Από το 1,15 το 2014 θα πάει στο 1,30 το 2017. Το μερίδιο των έμμεσων φόρων, δηλαδή, έγινε ακόμη μεγαλύτερο από αυτό των άμεσων. Αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης!

«Κοινωνικό πρόσημο»

1.      Και επειδή μιλάτε για το κοινωνικό πρόσημο της πολιτικής σας, ας μοιραστούμε μερικά στοιχεία.

o   Συμφωνείτε για την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Ο κ. Μάρδας, πιο συγκρατημένος, έλεγε ότι έσοδα 1 δισ. ευρώ μπορούν να εξασφαλιστούν από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Ο κ. Νικολούδης είχε μιλήσει για δυνατότητα είσπραξης 2,5 δις. στο εξάμηνο. Ο κ. Αλεξιάδης ερχόταν σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις μιλώντας για τους μεγάλους στόχους της κυβέρνησης σχετικά με τις λίστες, το λαθρεμπόριο κλπ. Στέκομαι μόνο στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπ.Οικ [ΕΓΓΡΑΦΟ 9]:

§  Το 2014 διενεργήθηκαν 27.365 με συνολικά βεβαιωμένο ποσό από το λαθρεμπόριο ύψους 18 εκατ. ευρώ.

§  Το 2015 πραγματοποιήθηκαν 8.850 έλεγχοι. Το ένα τρίτο, δηλαδή, των ελέγχων της προηγούμενης χρονιάς! Και το ποσό που βεβαιώθηκε ήταν 4 εκατομμύρια λιγότερα!

§  Το πρώτο εννιάμηνο του 2016 πραγματοποιήθηκαν μόλις 2.567 έλεγχοι. Ένα μικρό κλάσμα σε σχέση με το 2014! Με το ποσό που βεβαιώθηκε να ανέρχεται στα 2,4 εκατ. ευρώ. Ποσό, δηλαδή, ελάχιστο σε σχέση με το 14, αλλά ακόμα και με το 15!

Είναι αξιοσημείωτο πως όσοι υπουργοί μίλησαν για τη φοροδιαφυγή –κ. Νικολούδης, κ. Μάρδας, κ. Αλεξιάδης- δεν είναι πια στη θέση τους. Η φοροδιαφυγή όμως είναι!

2.      Καταργείτε το ΕΚΑΣ, στερώντας δηλαδή ένα ποσό 900 εκατομμυρίων από τους συνταξιούχους.

§  Ισχυρίζεστε ότι θα αντισταθμίσετε αυτή την απώλεια, όμως, με το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και κάποια αντισταθμιστικά μέτρα-ψίχουλα.

§  Διαφημίζετε αυτά τα αντισταθμιστικά μέτρα και καταπίνετε την περικοπή του ΕΚΑΣ. Να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω μέλι!

3.      Για το ασφαλιστικό σημειώνω ενδεικτικά τη δήλωση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ: «μόνο το 5% των συνταξιούχων είχε μειώσεις στις συντάξεις του»! Αυτή η δήλωση προκαλεί τους συνταξιούχους. Ενδεικτικά αναφέρω:

§ Όλοι οι συνταξιούχοι, δηλαδή 2.600.000 συμπολίτες μας, είδαν μειώσεις από δύο πηγές: πρώτον, από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου και την αύξηση της παρακράτησης φόρου και, δεύτερον, από την αύξηση της υγειονομικής εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6%.

§ Περίπου οι μισοί συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις είδαν μείωση μέχρι 40%.

§ Όλοι οι νέοι συνταξιούχοι, μετά την ψήφιση του «νόμου Κατρούγκαλου», υπόκεινται σε μεσοσταθμική μείωση κατά 25% – 30%.

§ Θα μπορούσα να συνεχίσω για πολλή ώρα. Αλλά αντ’ αυτού καταθέτω τη λίστα του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων με τις 10 ανατροπές στις συντάξεις που θα ισχύσουν από την 1/1/2017 και κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των συνταξιούχων. [ΕΓΓΡΑΦΟ 10]

4.      Μιλάτε, επίσης, για τα χρήματα που δώσατε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Δώσατε πράγματι 106 εκατομμύρια για το 2015. Να σας θυμίσω, όμως, ότι το 2014 μόνο το κοινωνικό μέρισμα που χορηγήθηκε ήταν ύψους 450.000.000 ευρώ, δηλαδή ποσό περισσότερο από 4 φορές υψηλότερο από αυτό που έδωσε η δική σας κυβέρνηση.

5.      Εν κατακλείδι, ακούσαμε στελέχη της κυβέρνησης να περηφανεύονται για αυξημένες κοινωνικές δαπάνες, αναφερόμενα με επιλεκτικό τρόπο σε στοιχεία και αγνοώντας, φυσικά, ότι αντιστοιχούν σε απλές λογιστικές αναταξινομήσεις! Για να το κάνουμε ξεκάθαρο: Ισχυρισμοί της κυβέρνησης για παραπάνω κοινωνικές δαπάνες είναι ψευδείς! Οι συνολικές δαπάνες για κοινωνικές παροχές δεν είναι περισσότερες από εκείνες του 2016. Είναι, μάλιστα, μειωμένες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Από 22,1% πέφτουν σε 21,5%. Αυτό φαίνεται και στους ίδιους τους πίνακες που κατέθεσε στην επιτροπή ο κ. Τσακαλώτος για να αντικρούσει τα επιχειρήματά μας! [ΕΓΓΡΑΦΟ 11]. Γιατί πανηγυρίζετε λοιπόν;

Επενδύσεις

 • Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Αυτό πλέον φαίνεται να το καταλαβαίνουν όλοι εκτός από την κυβέρνηση! Ας δούμε τα στοιχεία αναλυτικά.
 • Ξεκινάμε από ένα θέμα της επικαιρότητας. Την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΦΑ. Ένα αρνητικό είναι ότι δεν έρχονται κεφάλαια στη χώρα. Άλλωστε κι εσείς οι ίδιοι υπολογίζατε 188 εκατ. ευρώ τα οποία τώρα θα πάνε χαμένα. Το μεγαλύτερο κακό όμως είναι το μήνυμα που στείλατε για άλλη μια φορά στους επενδυτές. Η αλλεργία, δηλαδή, απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Ποιος θα θελήσει να βάλει τα λεφτά του σε μια χώρα όπου η κυβέρνηση διώχνει επενδύσεις;
 • Άμεσες ξένες επενδύσεις: Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, από 1,26 δισ. το 2014 έγιναν αρνητικές το 2015 (-261 εκατ), ενώ αρνητικές παρέμειναν και το πρώτο τρίμηνο του 2016 (-25 εκατ)!
 • ΕΣΠΑ: Οι απορροφήσεις κινούνται μετά βίας περί το 5%, ενώ η κυβέρνηση περηφανεύεται ότι όλα πάνε καλά. Οι αριθμοί αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα έχει την μικρότερη απορρόφηση -5,01%- πόρων για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (με μόνο τη Μάλτα να υστερεί) και υπολείπεται από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμαίνεται στο 12,42%. [ΕΓΓΡΑΦΟ 11Α]
 • Η ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου καθυστερεί. Ούτως ή άλλως βέβαια αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό, καθώς προβλέπει ενισχύσεις ύψους μόλις 480 εκατ ευρώ μέχρι το 2022 και φοροαπαλλαγές ύψους 127 εκατ ευρώ μέχρι το 2020.
 • Ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου (επιστροφές φόρων & δαπάνες): 3,8 δισ. τον Δεκέμβρη του 2014 (από 8,8 τον Δεκ 12). Εκτοξεύτηκαν στα 7,2 δισ. τον Ιούνιο του 16 και παρά τη μείωση παρέμειναν τον Οκτώβριο στα 6,2. Σχεδόν 2,5 δισ. πάνω από το 2014!
 • Οι τράπεζες υπολειτουργούν, με μεγάλο αριθμό κόκκινων δανείων και υπό καθεστώς capitalcontrols και δεν μπορούν να δώσουν δάνεια σε υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πλούτο καιθέσεις εργασίας.
 • Ακόμα και στον τουρισμό οι εξελίξεις διαφαίνονται αρνητικές: Παρά την άνοδο του Σεπτεμβρίου, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου είναι μειωμένες κατά 5,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.
 • Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, τους πρώτους τρεις μήνες του 2016 κατεγράφη ο μεγαλύτερος αριθμός λουκέτων στα χρονικά της κρίσης! (9.812 διαγραφές επιχειρήσεων). Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016 οι διαγραφές αυξήθηκαν κατά 33,5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μειώθηκαν κατά 10,4% και οι νέες εγγραφές.
 • Δεν είναι μόνο ότι δεν προχωρείτε τις μεταρρυθμίσεις, είναι ότι ακυρώνετε μεταρρυθμίσεις που παραλάβατε έτοιμες. Πρόσφατο παράδειγμα: Παραλάβατε από τη προηγούμενη κυβέρνηση τον νόμο-πλαίσιο 4262 για απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Έναν νόμο τομή, που είχε χαιρετιστεί από όλη την επιχειρηματική κοινότητα. Και τι κάνατε; Τίποτα! Τον αφήσατε στον πάγο για 2 χρόνια! Και φέρατε μόλις πριν λίγες μέρες έναν κουτσουρεμένο νόμο με τόσο περιορισμένο πεδίο εφαρμογής που δεν θα έχει καμία ουσιαστική επίδραση στην οικονομία.
 • Άλλο παράδειγμα της φιλοεπενδυτικής σας στάσης; Το πλαίσιο για τις χρήσεις γης. Καταργήσατε τον σχετικό νόμο του 2014 και μας γυρίσατε στο καθεστώς του 1987. Δημιουργήσατε, δηλαδή, άλλη μια μεγάλη πηγή αβεβαιότητας για τους επενδυτές, λες και δεν υπήρχαν ήδη αρκετές!
 • Δεν είναι τυχαίο πως ως αποτέλεσμα η Ελλάδα χάνει έδαφος στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας:

o   Έπεσε στην 86η θέση, από 81η πέρυσι, στα Global Competitiveness Index Rankings του World Economic Forum

o   Έχασε 3 θέσεις (61η από 58η) στην κατάταξη Doing Business 2017 της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σημειώνεται ότι στην ίδια έκθεση είχαμε ανέβει, από το 2012 μέχρι το 2015, από την 100η στην 58η θέση!

 • Αυτό που μας δείχνει, όμως ακριβώς ότι κυβέρνηση και επενδύσεις είναι έννοιες ασύμβατες, είναι ότι δεν έχετε τιμήσει ούτε τη στοιχειώδη υποχρέωση που είχατε αναλάβει με το μνημόνιο. Είχατε συμφωνήσει, αν θυμάστε, στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής ανάπτυξης, η οποία θα έπρεπε να είχε να ολοκληρωθεί μέχρι την περασμένη Άνοιξη αλλά αγνοείται η τύχη τόσο της στρατηγικής αυτής, όσο, βέβαια, και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας! [ΕΓΓΡΑΦΟ 12] [μνημόνιο σελ 1015])
 • [Και κάτι τελευταίο. Αν υπάρχει ελπίδα για μια μικρή ανάπτυξη φέτος ξέρετε που θα οφείλεται;

o   Στις επενδύσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια που εσείς πολεμήσατε.

o   Σε επενδύσεις όπως αυτή στο Ελληνικό που επίσης πολεμήσατε.

o   Στα έργα της Cosco που ήσασταν απέναντι.

o   Στα οδικά έργα που εμείς σχεδιάσαμε, εμείς ψηφίσαμε, εμείς σώσαμε μετά την κρίση και εσείς ήσασταν πάντα απέναντι

o   Στα όποιες αποκρατικοποιήσεις αναγκαστήκατε να δεχτείτε ως όρους τους μνημονίου. ]

Η πολιτική και ιδεολογική σας ήττα ήταν ένα κέρδος για την Ελλάδα. Αλλά δυστυχώς το ερώτημα πόσο καλύτερα θα μπορούσε να πάει η χώρα μας αν είχε μια κανονική κυβέρνηση που πίστευε στις μεταρρυθμίσεις, θα παραμένει.

Εμπιστοσύνη

 • Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει βάλει όλα τα αυγά της στο καλάθι της ρύθμισης του χρέους Όπως εξήγησα, αυτό που ανακοινώθηκε χθες, όσο και είναι καλοδεχούμενο, θα έχει μικρή επίδραση, πολύ περισσότερο καθώς συνδυάζεται με τη διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων για αρκετά ακόμη χρόνια, στο οποίο η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει.
 • Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, δεν είναι αυτό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως αν συνεχίσετε στην τωρινή σας πορεία, ακόμη και να μας χαρίσουν αύριο όλο το χρέος η χώρα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει!
 • Γιατί το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ ευρύτερο από το χρέος. Και έχει να κάνει, πολύ απλά, με την απώλεια της εμπιστοσύνης που συνοδεύει την παρουσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ποιος θα έρθει στην Ελλάδα για να επενδύσει και να δημιουργήσει δουλειές όταν έχουμε μια κυβέρνηση που πανηγυρίζει για τους φόρους και κλαίει για τις μεταρρυθμίσεις; Που έχει κάνει τη χώρα μας μια χώρα του ου μπλέξεις!
 • Οι περιστάσεις είναι κρίσιμες. Όμως εσείς μένετε κολλημένοι στις αυταπάτες σας. Η τελευταία σας αυταπάτη ήταν ότι μια ρύθμιση για το χρέος θα έλυνε αυτομάτως όλα τα προβλήματα της χώρας!
 • Δεν καταλαβαίνετε ότι το σημαντικότερο βήμα για να βγούμε από την κρίση είναι να κερδίσουμε τη μάχη της εμπιστοσύνης. Τη μάχη των επενδύσεων, τη μάχη των νέων θέσεων εργασίας. Αυτό είναι που θα κάνει τη διαφορά! Και γι’ αυτό ζητάμε πολιτική αλλαγή!
 • Δεν έχουμε, βέβαια, κανένα μαγικό ραβδί. Ούτε ζητάμε να διαδεχθούμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να έρθουμε να μοιράσουμε καραμελίτσες και σοκολατίτσες. Η δικιά μας ελπίδα είναι η ελπίδα της αλήθειας. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
 • Έχουμε πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης. Υπάρχει, όμως, δρόμος για την Ελλάδα. Ο δρόμος που ακολούθησαν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος. Χώρες που μπήκαν στο μνημόνιο πριν από εμάς και βγήκαν μέσα σε τρία χρόνια. Κι αυτός ο δρόμος συνδέεται με το τρίπτυχο «λιγότεροι φόροι - λιγότερες δαπάνες - στήριξη της επιχειρηματικότητας με βασικό στόχο να δημιουργηθούν νέες δουλειές».
 • Και λυπάμαι να πω πως όσο καιρό μένει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία, παρά το δίκτυ ασφαλείας του ευρώ η χώρα παραμένει σε υγειονομική απομόνωση. Παραμένει μια χώρα β’ κατηγορίας στην Ευρώπη, με διαιώνιση της διεθνούς εποπτείας, χωρίς ελπίδα και προοπτική. Και δεν το αξίζει αυτό η πατρίδα μας. Δεν το αξίζουν αυτό οι Έλληνες.
 • Η πατρίδα μας έχει ανάγκη την επανάσταση της σοβαρότητας, την επανάσταση της υπευθυνότητας. Την επανάσταση της κοινής λογικής.
 • Και σε αυτή την επανάσταση θα προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία. Για να κερδίσουμε τον πόλεμο της γενιάς μας και για να αφήσουμε για πάντα πίσω μας την κρίση και τα μνημόνια.
 • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέτυχε, αλλά η Ελλάδα δεν έχει αποτύχει. Θα τα καταφέρουμε. Με αποφασιστικότητα και σχέδιο. Με αλήθεια και σοβαρότητα η Ελλάδα θα κατακτήσει και πάλι τη θέση που δικαιούται και αξίζει.