Ο τραγέλαφος του ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει - ομιλία για τα οικονομικά μέτρα

    Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ=ΜΠΕ 

Τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ 2018-2020 που υπεγράφη στις 15 Νοεμβρίου 2018 από τον Χρήστο Σπίρτζη, εγκρίθηκε από την Έφη Αχτσιόγλου και προβλέπει επταήμερη εργασία των μηχανοδηγών, κατέθεσε στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης, ώστε «να καταδείξει την υποκρισία της κυβέρνησης που κατακεραυνώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δήθεν μίλησε για επταήμερο εργασίας».

Στον απόηχο του θέματος που άνοιξε μετά τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για «τραγελαφικό θέμα, που μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ γελοιοποιεί» κι εξέφρασε την ελπίδα να λήξει εδώ, «από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι συμβάσεις που επιτρέπουν την επταήμερη εργασία υπογράφηκαν επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ με δύο μόνο, από τα δεκάδες παραδείγματα, την κλαδική σύμβαση στον Τουρισμό και τη ΣΣΕ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ». Η σύμβαση που κατέθεσε στα πρακτικά ο κ. Χατζηδάκης στο σημείο για τη «διευθέτηση χρόνου εργασίας μηχανοδηγών» αναφέρει ότι «οι μηχανοδηγοί δύνανται να εργαστούν πέραν του πενθημέρου για δύο επιπλέον μέρες (επτά συνεχόμενες μέρες)».

«Πανηγυρίζετε για το επταήμερο, διότι υποτίθεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης - ο μόνος πολιτικός στον κόσμο που θέλει να βάλει όλους τους εργαζόμενους να δουλεύουν 365 μέρες τον χρόνο - κι αποδεικνύεται ότι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην περίπτωση Παπαστράτος, τελικώς πρώτος ο κ. Τσίπρας που τον κατακεραύνωσε είχε επισκεφτεί από το 2017 τον Παπαστράτο και είχε επαινέσει το εργασιακό καθεστώς και η κ. Αχτσιόγλου, που επίσης τον κατακεραύνωσε, είχε αποδεχθεί τη σύμβαση. Ή μήπως δεν αποδείχθηκε;» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. επικαλέστηκε ως ανάλογο παράδειγμα την κλαδική σύμβαση στον Τουρισμό που κατέθεσε χθες ο Γιάννης Βρούτσης, για να πει πως η απάντηση της υπουργού Εργασίας ήταν «απορία ψάλτου βηξ» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παριστάνει τον «τροχονόμο», λέγοντας το περιβόητο «τι να κάνουμε, υπάρχει η ελευθερία των συμβάσεων». «Μήπως δεν είστε κυβέρνηση εσείς, που στήσατε αυτό το κακόγουστο θέατρο εναντίον του κ. Μητσοτάκη για τις προθέσεις του, υποδυομένοι τους υπερασπιστές των εργαζόμενων και των συμφερόντων τους, όταν συμβαίνουν όλα αυτά με την επταήμερη λειτουργία, αλλά και την επταήμερη εργασία; Κι εσείς τι είστε; Τροχονόμοι; Δεν είστε κυβέρνηση;» διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

Ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη να «σοβαρευτούν επιτέλους» και «να μη νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξαπατήσουν τους ψηφοφόρους». «Μια του ψεύτη, δυο του ψεύτη, τρεις και η κακή του ώρα. Και φτάνει η κακή σας ώρα, είναι η 26η Μαΐου» υποστήριξε.

 

 

Η ΟΜΙΛΙΑ Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήρθε η ώρα των αποκαλύψεων. Όχι για εσάς, αλλά για εμάς, για τη Νέα Δημοκρατία. Ήρθε η ώρα να παραδεχθούμε, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είμαστε κακοί άνθρωποι! Δεν θέλουμε το καλό της κοινωνίας! Δεν έχουμε μανάδες εμείς! Δεν έχουμε πατεράδες! Δεν έχουμε ψηφοφόρους! Θέλουμε να τσακίσουμε τους πάντες, εργαζόμενους, μικρομεσαίους, συνταξιούχους, να μην αφήσουμε λίθον επί λίθου! Δεν θέλουμε να αφήσουμε τίποτα όρθιο! Τα έχετε πει όλα αυτές τις μέρες. Έχετε δίκιο. Πάμε παρακάτω.

Εμάς, τελικά, τι μας έμεινε; Είχαμε την εντύπωση ότι μας έμειναν οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές. Αλίμονο, όμως, τους χάσαμε κι αυτούς, διότι καλούνε πια τον κ. Τσίπρα στα κότερά τους! Μείναμε μόνοι μας, λοιπόν! Μείναμε μόνοι μας!

Και εσείς πανηγυρίζετε. Να δούμε γιατί πανηγυρίζετε, διότι έχετε μία ροπή στα πανηγύρια. Πανηγυρίζετε για το επταήμερο. Υποτίθεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόνος πολιτικός τον κόσμο, θέλει να βάλει όλους τους εργαζόμενους να δουλεύουν Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρια, να μην κάνουν τίποτα άλλο, συνεχώς, τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες τον χρόνο να δουλεύουν.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην περίπτωση «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ», τελικώς πρώτος ο κ. Τσίπρας, που κατακεραύνωσε τον κ. Μητσοτάκη, είχε επισκεφτεί από το 2017 τον «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ» και είχε επαινέσει το εργασιακό καθεστώς και η κ. Αχτσιόγλου, η οποία επίσης κατακεραύνωσε, είχε αποδεχθεί τη σύμβαση. Ή μήπως δεν αποδείχθηκε;

Αποδείχτηκε κάτι άλλο. Ήρθε ο εισηγητής μας, ο Γιάννης Βρούτσης, χθες και σας κατέθεσε μία κλαδική σύμβαση η οποία –προσέξτε- δεν μιλούσε για επταήμερη λειτουργία, όπως ήταν η υπόθεση «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ», αλλά για επταήμερη εργασία στον τουρισμό! Τι έχετε να πείτε; «Απορία ψάλτου, βηξ»!

Και σήμερα έχω να καταθέσω και τρίτη σύμβαση. Αν ψάξουμε, θα δούμε πολλές επί ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε, λοιπόν, φρέσκα κουλούρια! Συλλογική σύμβαση εργασίας προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ 2018-2020, η οποία υπεγράφη στις 15/11/2018, δηλαδή, Τσίπρας-Σπίρτζης-Αχτσιόγλου. Τι λέει, λοιπόν, αυτή η σύμβαση; Λέει για διευθέτηση χρόνου εργασίας μηχανοδηγών. «Οι μηχανοδηγοί δύναται να εργαστούν πέραν του πενθημέρου για δύο επιπλέον μέρες -επτά συνεχόμενες μέρες-.». Ελπίζω να κλείσει και αυτό το τραγελαφικό θέμα, το οποίο άνοιξε. Διότι πια δεν έχει κανένα νόημα. Γελοιοποιείται η παράταξή σας, όπως αντιλαμβάνεστε.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Εσείς λέτε: «Μα, τι να κάνουμε; Υπάρχει η ελευθερία των συμβάσεων». Χαίρω πολύ! Ποιος, όμως, είναι Κυβέρνηση; Μήπως δεν είστε Κυβέρνηση εσείς που στήσατε όλο αυτό το κακόγουστο θέατρο εναντίον του κ. Μητσοτάκη για τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη, υποδυόμενοι τους υπερασπιστές των εργαζομένων και των συμφερόντων τους, όταν συμβαίνουν όλα αυτά με την επταήμερη λειτουργία αλλά και την επταήμερη εργασία; Και εσείς τι είστε; Είστε τροχονόμοι; Δεν είστε Κυβέρνηση;

Κυρίες και κύριοι, είναι καιρός να σοβαρευτείτε. Μη νομίζετε ότι με αυτό τον τρόπο θα εξαπατήσετε τους ψηφοφόρους. Μία του ψεύτη, δυο του ψεύτη, τρεις και η κακή του ώρα! Και φτάνει η κακή σας ώρα. Είναι η 26η Μαΐου, ημέρα των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών.

Από κει και πέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μέσα στα πανηγύρια αυτά ξεχάσατε μερικές λεπτομέρειες που αφορούν το νομοσχέδιο αυτό. Φόροι! Ξεχάσατε ότι από το 2015 μέχρι το 2018 είμαστε η πρώτη χώρα στις σαράντα χώρες του ΟΟΣΑ στην αύξηση των φόρων. Ξεχάσατε ότι επί των ημερών σας έχουμε ρεκόρ στους έμμεσους φόρους, που πληρώνονται από τους φτωχούς ανθρώπους, εξίσου με τους εφοπλιστές και τους βιομηχάνους, εξίσου με τις ελίτ. Και τώρα ερχόσαστε απλώς να ακυρώσετε τρία από τα δεκάδες μέτρα, τα οποία πήρατε εσείς οι ίδιοι στην αρχή της διακυβέρνησής σας.

Και βεβαίως καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι μετά από την αύξηση των φόρων στα επίπεδα αυτά η Ελλάδα είναι τελευταία στις επενδύσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δε 2018 -που υποτίθεται ότι ήταν χρονιά εκτόξευσης οικονομίας- είχαμε τρία δισεκατομμύρια λιγότερες επενδύσεις σε σχέση με το 2017. Και επί των ημερών σας τα πράγματα πάνε χειρότερα κάθε χρονιά που περνάει.

Να πάμε στις συντάξεις. Διαφημίζετε την περιβόητη δέκατη τρίτη σύνταξη. Μα, θα ήταν δέκατη τρίτη σύνταξη, εάν δίνατε 2,2 δισεκατομμύρια. Και εσείς δίνετε 800 εκατομμύρια, δηλαδή, το ένα τρίτο! Είναι ένα επίδομα ευρωεκλογών, που πάλι καλά που δεν έχετε στηθεί έξω από τις κάλπες να το μοιράζετε σε κάθε συνταξιούχο που περνάει.

Εν τω μεταξύ έχετε ξεχάσει ότι κόψατε τελείως το ΕΚΑΣ, που κόστιζε στον προϋπολογισμό περισσότερα χρήματα απ’ αυτή την περιβόητη δέκατη τρίτη σύνταξη, πάνω από 900 εκατομμύρια. Έχετε πετσοκόψει τις επικουρικές συντάξεις. Και με τον νόμο Κατρούγκαλου κάνετε περικοπές για όλους τους καινούργιους συνταξιούχους, που φτάνουν μέχρι το 38%. Είναι, δηλαδή, μεσοσταθμικά μία σύνταξη για κάθε καινούργιο συνταξιούχο.

Για δε τη μείωση του αφορολόγητου -που εσείς θεσπίσατε το 2017- μην ξεχνάμε ότι ένας συνταξιούχος που σήμερα παίρνει 750 ευρώ και δεν φορολογείται, θα πληρώνει 442 ευρώ. Να σας στήσουμε και ανδριάντα και για αυτά τα κοινωνικά σας μέτρα!

Να περάσω στις δόσεις; Γιατί έχουμε τις ρυθμίσεις -τις οποίες εμείς ψηφίζουμε- που έρχονται σήμερα για τις δόσεις; Πρώτον, γιατί απέτυχαν οι προηγούμενες ρυθμίσεις που κάνατε ήδη από το 2014. Δεύτερον, διότι απέτυχε ο περιβόητος εξωδικαστικός μηχανισμός. Μας λέγατε εδώ ότι μέσα σε ογδόντα έξι μέρες θα τακτοποιηθούν τριακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις και τακτοποιήθηκαν χίλες εξακόσιες!

Τρίτον, διότι τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία από το 2014 ίσα με σήμερα αυξήθηκαν κατά 64%, το ιδιωτικό χρέος. Είναι επίσημα στοιχεία, κατατεθειμένα πολλές φορές στον προϋπολογισμό της Βουλής.

Επομένως, σήμερα φέρνετε κάποιες πυροσβεστικές λύσεις. Είναι καλοδεχούμενες. Εμείς δεν κάνουμε την αντιπολίτευση που κάνατε εσείς. Όταν εμείς μειώναμε το ΦΠΑ, εσείς πηγαίνατε απέναντι, όταν φέρναμε μειώσεις φόρων -όποιες ήταν- την τελευταία χρόνια, πηγαίνατε απέναντι. Είναι καλοδεχούμενα αυτά τα μέτρα.

Εκείνο το οποίο είναι βέβαιο είναι ότι δεν έχετε κανένα συνολικό σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Και το σχέδιο αυτό προφανώς θα πρέπει να είναι κάτι που έχει εφαρμοστεί σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις άλλες πρώην μνημονιακές χώρες. Και αυτό είναι λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, για να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας. Αυτή είναι η λύση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνω διότι τελειώνει ο χρόνος μου. Όμως, μην έχετε καμία αμφιβολία, τελειώνει και ο χρόνος της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε πολύ λίγες μέρες!