"Η ΝΔ βάζει πάνω από όλα την ανάγκη η πατρίδα μας να παραμείνει στο ευρώ και την ΕΕ" - Σημεία ομιλίας του εισηγητή της ΝΔ στη Βουλή Κωστή Χατζηδάκη

    Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

vouli_13.8

"Η ΝΔ βάζει πάνω από όλα την ανάγκη η πατρίδα μας να παραμείνει στο λιμάνι ασφαλείας του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης", επεσήμανε, μεταξύ των άλλων, ο εισηγητής της ΝΔ στη Βουλη, Κωστής Χατζηδάκης, στη συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση και το 3ο μνημόνιο.  

 

"Σε καμιά περίπτωση όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δίνει συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση για την τραγική της διαπραγμάτευση εδώ και έξι μήνες και για τα τραγικά της λάθη στην οικονομία.

Ούτε φυσικά σημαίνει η ψήφος μας πως είμαστε ήσυχοι πως με την υπερψήφιση του νέου μνημονίου ξεπερνούμε αυτομάτως τα μεγάλα μας οικονομικά προβλήματα. Το αντίθετο: γνωρίζουμε πως η χώρα παραμένει στη ζώνη του κινδύνου και πρέπει όλοι μας να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να κερδίσουμε το στοίχημα".

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ 

 

 

 

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

 

Οι ξεχασμένες υποσχέσεις

Ποιος δήλωνε πως «το μνημόνιο θα είναι άκυρο από το πρώτο βράδυ της εκλογικής μας νίκης»; Ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη  στις 13/9/2014.

Ποιος υπογράμμιζε πως «η κυβέρνηση δεν συζητάει το 3ο Μνημόνιο. Υπάρχουν δυνάμεις που ονειρεύονται την επιστροφή στο Μνημόνιο, αλλά θα συνεχίσουμε να τις απογοητεύουμε». Ο κ. Τσίπρας στη Real News στις 29/3/2015.

Ποιος κατήγγειλε πως «εγώ πρώτη φορά βλέπω να παραγγέλνουμε και να πληρώνουμε κιόλας στον ΟΟΣΑ το σκοινί με το οποίο θα κρεμαστούμε. Μια σειρά από επαγγελματικές ομάδες με μεγάλη παράδοση στη χώρα φαρμακοποιοί, αρτοποιοί, βιβλιοπώλες, οδηγοί ταξί διαλύονται προς όφελος κάποιων μεγάλων συμφερόντων». Ο κ. Τσίπρας στη Βουλή στις 30/03/2015.

Σήμερα υποπτεύομαι πως με βάση όλα όσα έλεγε ο κ. Τσίπρας αυτό που ψηφίζουμε σήμερα είναι ήδη άκυρο! Πως αυτό που διαβάζουμε στη σελίδα 298 «Μνημόνιο συνεννόησης για τριετές πρόγραμμα του ΕΜΣ» είναι μια οφθαλμαπάτη, μια οπτασία, μια ψευδαίσθηση.  Και πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το σκοινί της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για να κάνει το απονενοημένο διάβημα, υπηρετώντας παράλληλα τα μεγάλα συμφέροντα!

Όλα καλά! Με συνέπεια, με σχέδιο, με σταθερή γραμμή, με διορατικότητα. Και με βάση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Τις δράσεις δηλαδή για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, οι οποίες με προϋπολογισμό 200 εκ. ευρώ υπολείπονται κατά πολύ αντίστοιχων δράσεων προηγουμένων ετών. Την επανεκκίνηση της οικονομίας με βάση την οποία θα καταργείτο ο ΕΝΦΙΑ, η Σεισάχθεια για τα δάνεια και η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Αλλά και η «ανάκτηση της εργασίας» με δημιουργία 300.000 νέων  θέσεων εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι κακόπιστοι ας μην επιμένουν ότι αυτά δεν έγιναν ποτέ. Είναι εδώ, αλλά κρύβονται καλά και γι’ αυτό δεν τα βλέπουμε!

Ο λογαριασμός του εξαμήνου

Τον Απρίλιο του 2014 η χώρα είχε βγει δοκιμαστικά στις αγορές, που ήταν το πρώτο βήμα για να απαλλαγεί από τα μνημόνια. Τον Ιούλιο του 2015, η Ελλάδα, μετά από μια ηρωϊκή και λεβέντικη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης οδηγήθηκε και πάλι στο χείλος της αβύσσου. Η Ιρλανδία αποχαιρέτησε το μνημόνιο. Η Πορτογαλία το ίδιο. Η Κύπρος το αποχαιρετά σε λίγους μήνες. Εμείς, αντίθετα, υπογράφουμε ένα νέο τριετές μνημόνιο με βαρείς όρους και αντίστοιχη εποπτεία από το κουαρτέτο που αντικαθιστά την Τρόικα. Παρηγοριέμαι στη σκέψη ότι πρόκειται για αριστερό μνημόνιο. Για αντιμνημονιακό μνημόνιο. Με προοδευτικές ιδιωτικοποιήσεις. Με μαρξιστικές απελευθερώσεις των αγορών. Και με καθαγιασμένες εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, που εμείς τις παραγγείλαμε, αλλά εσείς τις εφαρμόζετε.

Στο μνημόνιο αυτό δεν φτάσαμε τυχαία. Δεν ήταν μόνο πως η κυβέρνηση ήταν εκτός ευρωπαϊκής και οικονομικής πραγματικότητας.

Ήταν ότι δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα την 5η αξιολόγηση. Αυτή με το email Χαρδούβελη, το κείμενο που αναπολούμε με νοσταλγία.

Ότι επέστρεψε τα 11 δις του ΤΧΣ.

Ότι καθυστέρησε την διαπραγμάτευση, αγνοώντας ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας.

Ότι προχώρησε σε δημοψήφισμα όταν είχε τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα και η Ελλάδα ήταν με την πλάτη στον τοίχο.

Ότι, όπως παραδέχτηκε πρόσφατα ο κ. Σκουρλέτης, πίστεψε το αφελές ότι η εκλογή της θα άλλαζε την Ευρώπη, έχοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η προκήρυξη του δημοψηφίσματος θα κλόνιζε τάχα το ευρώ.

Ότι υποτίμησε τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των τραπεζών και τους κεφαλαιακούς ελέγχους στην πραγματική οικονομία. Απίστευτα λάθη σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα. Στις θεατρικές παραστάσεις που έδωσε η κυβέρνηση παίρνει πολύ καλό βαθμό. Στη διαπραγμάτευση μηδέν.

Δεν ήταν μόνο τα λάθη της διαπραγμάτευσης και της τακτικής της κυβέρνησης, αν υποτεθεί ότι υπήρχε. Ήταν το κόστος για την ελληνική οικονομία και τον μέσο Έλληνα πολίτη. Λογαριάστε δισεκατομμύρια: 11 δισ του ΤΧΣ που επέστρεψαν στους δανειστές και η κυβέρνηση διερωτάτο στη συνέχεια γιατί. 9 δισ ετήσια απώλεια στο ΑΕΠ, όσο δηλαδή είναι το πέρασμα από ανάπτυξη 2,7% σε ύφεση 2,3% το 2015. Νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψους 25 δισ, πράγμα για το οποίο διαπιστωμένα δεν υπήρχε ανάγκη μέχρι την εκλογή της σημερινής κυβέρνησης. 45 δισ μέχρι στιγμής. Θα μπορούσε κανείς να προσθέσει άλλα 45 δισ ευρώ, όσα ήταν οι εκροές των καταθέσεων το τελευταίο  εξάμηνο, διότι τέτοιο πρόβλημα από το 2012 και μετά δεν υπήρχε. Θέλετε να λογαριάσουμε και τις εξελίξεις σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα και έλλειμμα; Με βάση την τρόικα, πέρυσι το Δεκέμβριο  ο προϋπολογισμός του 2015 θα είχε πρωτογενές πλεόνασμα 2% χωρίς μέτρα, ενώ τώρα πρωτογενές έλλειμμα 1,5% χωρίς μέτρα. Διαφορά σε δισεκατομμύρια 6,3. Όλα αυτά είναι χρήματα που τα χάνει η ελληνική οικονομία και είναι ο λογαριασμός της κυβέρνησης μόνο για το τελευταίο εξάμηνο. Καμιά κυβέρνηση δεν ζημίωσε τον τόπο τόσο πολύ και σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα.

Αναμφίβολα, με τη σημερινή συμφωνία η χώρα μένει στο ευρώ και στην ενωμένη Ευρώπη. Ωστόσο, οι Έλληνες καλούμαστε να πληρώσουμε ένα κόστος που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει. Δεν είναι μόνο το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Δεν είναι μόνον το κόστος των πρόσθετων μέτρων που προκύπτει από την πτώση εκ νέου στο πηγάδι της ύφεσης για να επιτευχθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Είναι και η ευκολία που αυτή εδώ η κυβέρνηση μεταξύ  της περικοπής δαπανών και της αύξησης φόρων προτιμά την επιβολή φόρων. Σήμερα η κυβέρνηση προτείνει ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, διότι έχει ιδεοληψία με την ιδιωτική εκπαίδευση και ας σπουδάζουν στα ιδιωτικά σχολεία και παιδιά λιγότερο εύπορων οικογενειών. Συμφώνησε δε παράλληλα σε διπλασιασμό της φορολογίας των αγροτών. Από το 13% στο 20% το 2016 και κατόπιν στο 26% το 2017. Και δυσβάστακτες προκαταβολές φόρου για το 2015 και 2016 για όλους. Ο περιορισμός των δαπανών, αλλά και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι για την σημερινή κυβέρνηση νεοφιλελεύθερη πολιτική. Η αύξηση των φόρων, η εύκολη λύση. Εμείς το είχαμε παρακάνει με τους φόρους. Ξεκινήσαμε και τους μειώναμε στο τέλος και τώρα πάλι από την αρχή καινούργιες αυξήσεις. Δεν είναι αυτή η λύση για Ελλάδα.

Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται

Κάποιος άλλος που θα είχε πει τόσο μεγάλα λόγια και κατέληξε στο ακριβώς αντίθετο θα ζητούσε μια συγγνώμη. Θα ψέλλιζε μια δικαιολογία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει κιόλας:

«Το νέο μνημόνιο προβλέπει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα». Δηλαδή, πώς θα γινόταν διαφορετικά, όταν η οικονομία βούλιαξε πάλι στην ύφεση και η μείωση των στόχων είναι περισσότερο από αυτονόητη. Αντί να απολογούνται για την ύφεση, πανηγυρίζουν για τα χαμηλότερα πλεονάσματα.

«Η συμφωνία θα διέπεται από το ευρωπαϊκό και όχι από το αγγλικό δίκαιο». Μα είναι το πρώτο δάνειο που παίρνουμε από τον ESM  που είναι ευρωπαϊκός μηχανισμός. Και όλα αυτά είναι αυτονόητα και αυτοματοποιημένα. Το νέο δάνειο από το ΔΝΤ θα διέπεται μήπως από το ευρωπαϊκό δίκαιο;

«Το μνημόνιο προβλέπει μέρος του δανείου να δοθεί για να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου». Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι. Πρώτα δεν πληρώνουμε σχεδόν κανέναν, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου αυξάνονται κατά 4 δισ σε ένα εξάμηνο  και μετά πανηγυρίζουμε πως δανειζόμαστε για να πληρώσουμε.

«Η συμφωνία προβλέπει αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ ευρώ». Μα είναι τα 35 δις για το ΕΣΠΑ και τους αγρότες που εξασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση στις αρχές του 2013. Ευχαριστούμε που πανηγυρίζετε για τη δική μας επιτυχία.

«Οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου». Ποιος τις έφερε άραγε σε αυτήν την κατάσταση; Ποιος κατέστησε αναγκαίο να δανειστούμε άλλα 25 δισ για να τις ανακεφαλαιοποιήσουμε ακόμη μια φορά;

Αλλά μια και ο ΣΥΡΙΖΑ θριαμβολογεί, προτείνω να θριαμβολογήσει και για μερικά άλλα.

Να θριαμβολογήσει για το ότι πχ στο νέο μνημόνιο δεν γίνεται –ελπίζω από λάθος- καμία αναφορά για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους. Σε αντίθεση με τα συμπεράσματα της διάσκεψης κορυφής, η οποία επαναλάμβανε τη δέσμευση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.

Να θριαμβολογήσει για τη νέα της παραδοχή ότι οι αποκρατικοποιήσεις μπορούν να συμβάλουν να καταστεί αποδοτικότερη η οικονομία και να μειωθεί το δημόσιο χρέος, μνημόνιο σελ. 342, αλλά και για το ότι η κυβέρνηση είναι πλέον αποφασισμένη να προχωρήσει με ένα «φιλόδοξο πλάνο ιδιωτικοποιήσεων».

Να θριαμβολογήσει επίσης για αναφορές του νέου μνημονίου που χαιρετίζουν επιτυχίες των προηγουμένων κυβερνήσεων: Για τη δημοσιονομική προσαρμογή, για την εξυγίανση του συνταξιοδοτικού κλπ. Ευχαριστούμε για τη γενναιοδωρία σας. Δεν θα το ξεχάσουμε και θα σας το υπενθυμίζουμε.

Να θριαμβολογήσει, τέλος, η κυβέρνηση για το ότι αποσύρει ή αντικαθιστά υπερηφάνως 13 πρόσφατες δικές της νομοθετικές διατάξεις για το ασφαλιστικό, την υγεία κλπ, τις οποίες έλαβε στο πλαίσιο του «σοσιαλιστικού μετασχηματισμού» της κοινωνίας. Είναι πράγματι πολύ ηρωϊκή η στάση σας αυτή απέναντι στους δανειστές.

Για να μην πάει χαμένη η συμφωνία

Η ΝΔ βάζει πάνω από όλα την ανάγκη η πατρίδα μας να παραμείνει στο λιμάνι ασφαλείας του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε καμιά περίπτωση όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δίνει συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση για την τραγική της διαπραγμάτευση εδώ και έξι μήνες και για τα τραγικά της λάθη στην οικονομία.

Ούτε φυσικά σημαίνει η ψήφος μας πως είμαστε ήσυχοι πως με την υπερψήφιση του νέου μνημονίου ξεπερνούμε αυτομάτως τα μεγάλα μας οικονομικά προβλήματα. Το αντίθετο: γνωρίζουμε πως η χώρα παραμένει στη ζώνη του κινδύνου και πρέπει όλοι μας να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να κερδίσουμε το στοίχημα. Τέσσερις είναι οι κυριότερες προϋποθέσεις:

  1. Η κυβέρνηση να αισθανθεί τη συμφωνία κτήμα της. Κτήμα της είναι άλλωστε. Εκείνη τη διαπραγματεύτηκε, εκείνη τη συμφώνησε. Όσο παριστάνει ότι κρατάει τη μύτη της, ότι η συμφωνία της ξινίζει και της μυρίζει, τόσο υπονομεύει τις προοπτικές της οικονομίας. Ανάκαμψη με το στανιό δεν γίνεται!
  2. Να στρέψουμε το κέντρο βάρους της συζήτησης από τη διανομή εισοδήματος στην παραγωγή. Δεν έχει νόημα να μοιράζουμε τη φτώχια τελικώς, αλλά να παράγουμε νέο εισόδημα. Και νέο εισόδημα θα παραχθεί μόνο με νέες ιδιωτικές επενδύσεις. Ελληνικές και ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Το δημόσιο δεν έχει δικά του χρήματα για σπουδαίες επενδύσεις. Υπενθυμίζω δε ότι το πρώτο εξάμηνο 2015 οι δημόσιες επενδύσεις ήταν 50% μικρότερες από τις επενδύσεις του αντίστοιχου εξαμήνου 2014.
  3. Να εργαστούμε με σύστημα, με ταχύτητα και με εθνική ενότητα. Έχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ένα ολόκληρο βουνό. Μετά την οπισθοδρόμηση του τελευταίου εξαμήνου, το κλείσιμο των τραπεζών και την ελεύθερη πτώση της πραγματικής οικονομίας, μόνο με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα θα καταφέρουμε να εκπλήξουμε ευχάριστα. Και να κερδίσουμε το στοίχημα της χαμένης εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών. Εμπιστοσύνη είναι η λέξη κλειδί από εδώ και πέρα.
  4. Να αφήσουμε αυτή τη συμφωνία, με τις όποιες λανθασμένες πτυχές της, να παραγάγει αποτελέσματα. Να υπάρχει δηλαδή επαρκής χρονικός ορίζοντας εφαρμογής της συμφωνίας. Μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση δεν έχει να προσφέρει τίποτε. Το αντίθετο. Θα είναι υπονομευτική της προσπάθειας. Όχι μόνο γιατί οι εκλογές δεν παράγουν λεφτά, αλλά και γιατί στην παρούσα φάση είναι παράγων αστάθειας για την οικονομία. Λύσεις μπορούν και πρέπει να βρεθούν από την παρούσα Βουλή.

Αρκετά λάθη έχουμε κάνει όλοι μας. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε να μένουμε στα μνημόνια μόνοι και δακτυλοδεικτούμενοι σε όλη την Ευρώπη. Είναι η ώρα της ευθύνης, της ενότητας και της κοινής λογικής σε αυτόν εδώ τον τόπο. Αρκετά πια με τους πολιτικαντισμούς, με τους τακτικισμούς και με τις δημαγωγικές υπερβολές. Ας κάνουμε πράξη επιτέλους αυτό που όλοι μας συχνά διακηρύσσουμε. Ας βάλουμε πάνω από όλα την Ελλάδα. Και αν το κάνουμε πράξη, μπορούμε να τα καταφέρουμε