Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

‘Ηρθε η ώρα να κλείσει ο κύκλος του λαϊκισμού – συνέντευξη στην εφημερίδα “Επένδυση”

carousel03Το χρέος δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για τη χώρα λέει ο Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει πως στόχος τους είναι να εμπνεόσουν ένα θετικό μήνυμα στους Έλληνες πολίτες και να μπει τέλος στην καταστροφική συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Παράλληλα τονίζει πως το κόμμα του επιδιώκει να μπει ένα τέλος στον λαϊκισμό και να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας. Όσον αφορά το κάλεσμα σε στελέχη άλλων κομμάτων από τον κεντρώο και εκσυγχρονιστικό χώρο ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει με νόημα πως τη ΝΔ την ενδιαφέρει η προσέλκυση νέων Ελλήνων με πίστη στην Ελλάδα της Ευρώπης.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

–          Η ΝΔ ζητάει εκλογές. Ποιό είναι το κεντρικό αφήγημα του κόμματός σας και ποιά η αντιπρότασή σας απέναντι στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την στιγμή που και εσείς είχατε στηρίξει το τρίτο μνημόνιο το περασμένο καλοκαίρι;

Η ΝΔ επιδιώκει να κλείσει τον κύκλο του λαϊκισμού και να απευθυνθεί στους πολίτες με τη γλώσσα της αλήθειας. Γι’ αυτό καταρτίζουμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο που θα είναι αποτέλεσμα μια πολύ σοβαρής και μελετημένης εργασίας.

Ένα πρώτο δείγμα αυτής της προσπάθειας δώσαμε στο 10o Συνέδριό μας με την παρουσίαση της Συμφωνίας Αλήθειας για Ελευθερία και Αλληλεγγύη. Είναι οι πρώτες 25 αντιπροσωπευτικές προτάσεις του προγράμματός μας που δώσαμε για διαβούλευση. Ιδέες που δεν χρειάζονται χρήματα, αλλά φέρνουν χρήματα, όπως για παράδειγμα η πρότασή μας για τη δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών μαθημάτων και θερινών σχολείων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με δίδακτρα. Το επισημαίνω, γιατί πολλές φορές η έλλειψη χρημάτων γίνεται το άλλοθι για την ακινησία και την αποτυχία.

Σχετικά με το μνημόνιο, σημειώνω ότι σ’ αυτό τίθενται δημοσιονομικοί στόχοι όμως η εκάστοτε κυβέρνηση, κυρίως, καθορίζει το μείγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Στην εξίσωση δαπάνες-φόροι, για παράδειγμα, η κυβέρνηση Παπανδρέου εφήρμοσε ένα μείγμα πολιτικής που στηριζόταν κατά 2/3 σε αύξηση φόρων και μείωση δαπανών κατά 1/3. Αντίθετα, η κυβέρνηση Σαμαρά εφήρμοσε ένα μείγμα πολιτικής με 1/3 αύξηση φόρων και 2/3 μείωση δαπανών. Ενώ τώρα η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι φόροι, φόροι, φόροι.

Επομένως, το μείγμα πολιτικής μετράει και παραμετράει. Και εμείς θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρους λογαριασμούς τόσο με τους Έλληνες πολίτες όσο και με την Τρόικα. Πιστεύουμε στο δίπτυχο χαμηλότεροι φόροι-χαμηλότερες δαπάνες και επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο μείγμα πολιτικής προς αυτή την κατεύθυνση και θα το παρουσιάσουμε στους Έλληνες, αλλά και στην Τρόικα, πριν από τις εκλογές. Για να γίνει μια καινούργια αρχή στην οικονομία.

–          Πως θα υποδεχτείτε στην ΝΔ μία ενδεχόμενη απομείωση χρέους;

Οι αυταπάτες του κ. Τσίπρα και η «λεβέντικη» διαπραγμάτευσή τους έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στην οικονομία και ένα δυσβάστακτο λογαριασμό στους φορολογούμενους. Τώρα μας φέρνουν ένα πακέτο μέτρων 5,4 δις ευρώ και μια «υποσχετική» για νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν –ανεξάρτητα από τη θέληση της τότε κυβέρνησης και χωρίς να ψηφιστούν από τη Βουλή– με τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών. Και ως αντιστάθμισμα προσπαθούν να προβάλλουν τις μελλοντικές και αόριστες ρυθμίσεις για το χρέος.Να σας θυμίσω όμως ότι το δημόσιο χρέος της χώρας ήδη έχει περικοπεί μια φορά το 2012, και μάλιστα κατά 130 δις ευρώ, αλλά το γεγονός αυτό δεν ήταν αρκετό από μόνο του για να βγούμε από την κρίση. Πρωτίστως απαιτείται η αναζωογόνηση της οικονομίας με την προσέλκυση επενδύσεων και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Και αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να συμβεί με την σημερινή κυβέρνηση που έχει αλλεργία στις επενδύσεις και τηρεί μια σχεδόν εχθρική στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτή την ώρα δεν είναι το χρέος το σοβαρότερο πρόβλημά μας. Και κανένας επενδυτής για να επενδύσει στη χώρα δεν ρωτάει τι γίνεται με το χρέος. Το ζητούμενο είναι μια άλλη οικονομική πολιτική που θα στηρίζεται στο δίπτυχο χαμηλότεροι φόροι – χαμηλότερες δαπάνες. Με βελτίωση του κλίματος για την επιχειρηματικότητα, με οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων αλλά και με μια πολιτική αλλαγή που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις αγορές και στους επενδυτές.

 

–          Παρά τα σκλήρά μέτρα που όμοια τους δεν έχουν περάσει απο το ελληνικό κοινοβούλιο δεν υπήρχαν έντονες διαμαρτυρίες εναντίον της κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι κάτι που σας προβληματίζει;

Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες υπήρξαν. Και μάλιστα από τον περασμένο Ιανουάριο.Ακόμα όμως και αν κάποιος θεωρήσει πως οι αντιδράσεις αυτές δεν συνεχίστηκαν τώρα που πασχαλιάτικα υιοθετήθηκαν τα μέτρα, βλέπετε το κλίμα για την κυβέρνηση σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις. Ακόμα κι αυτές που δημοσιεύει η «Αυγή». Παντού καταγράφεται η μεγάλη δυσφορία της κοινής γνώμης  για την πολιτική της κυβέρνησης.

Βεβαίως, εμάς δεν μας αρκεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει υπό το βάρος των ψεύτικων υποσχέσεων που έδωσε. Εργαζόμαστε να εμπνεύσουμε θετικά τους πολίτες και να τους δώσουμε την ελπίδα της αλήθειας.

 

–          Η ΝΔ αν είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές και δεν έχει αυτοδυναμία με ποιο κόμμα θα συγκυβερνήσει;

 

Θα αναζητήσουμε προγραμματική σύγκλιση με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, αυτές που θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στο δρόμο της Ευρώπης.

 

–          Είστε ανοιχτοί σε προσχωρήσεις νέων προσώπων στην Νέα Δημοκρατία από το χώρο του Ποταμιού και του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ;

Η διεύρυνση της ΝΔ στοχεύει πρωτίστως στο εκλογικό σώμα, μακριά από τη λογική «εντυπωσιασμών». Αυτό επιδιώξαμε και με την ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς εμπειρογνώμονες για την στελέχωση των ομάδων που καταρτίζουν το πρόγραμμα της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, μας ενδιαφέρει η προσέλκυση στη ΝΔ αξιόλογων Ελλήνων που μοιράζονται μαζί μας την πίστη για μια Ελλάδα της Ευρώπης.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο