Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κ.Χατζηδάκης: Άμεση δράση από την Ε.Ε για τις καθυστερήσεις των αεροπλάνων

Η ρυθμιστική λειτουργία της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη θα πρέπει να περάσει από τα κράτη-μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ακριβώς πρότεινε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισήμανε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της έκθεσης Άτκινς σχετικά με την ανακοίνωση της Κομισιόν για τον ενιαίο ευρωπαϊκό ουρανό, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: “Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Από 12,7% που ήταν οι καθυστερήσεις στο σύνολο των πτήσεων το 1991 περάσαμε στο 30% το 1999. Ταυτοχρόνως μέχρι το 2010 οι πτήσεις περίπου θα διπλασιαστούν. Οι συνέπειες είναι προφανείς : χαμένος χρόνος, οικονομικές ζημιές, κορεσμός και κατά συνέπεια οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των επιβατών. Το Εurocontrol αποδείχθηκε μηχανισμός ανεπαρκής για να διαχειριστεί την εναέρια κυκλοφορία”.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού πρότεινε:
α) η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα μεταφορών, κ. Παλάθιο “να προχωρήσει αποφασιστικά για την καθιέρωση ενός πραγματικά ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού”.
β) τα κράτη-μέλη “θα πρέπει να δουν πέρα από τα σύνορά τους και πέρα από το σήμερα βλέποντας μερικά χρόνια μπροστά τις ανάγκες που δημιουργούνται”.
γ) να ρυθμισθούν οι πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, όπως είναι οι σχέσεις πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας.
δ) μέχρι να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, οι επιβάτες θα πρέπει να αποζημιώνονται για τις καθυστερήσεις των αεροπορικών εταιριών και να ενημερώνονται γι’ αυτό τους το δικαίωμα.Μετάβαση στο περιεχόμενο