Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κ. Χατζηδάκης: Ανεξέλεγκτη η απόρριψη των ζωικών αποβλήτων στο περιβάλλον

Την ανεξέλεγκτη απόρριψη των ζωικών αποβλήτων και των υποπροϊόντων τους στο περιβάλλον καταγγέλλει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Στην ερώτηση του ο κ. Χατζηδάκης καταγγέλλει ότι στην Ελλάδα πάρα πολλά σφαγεία, πτηνοσφαγεία, αλλαντοποιεία και κρεοπωλεία, που δεν διαθέτουν εγκεκριμένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας ζωικών αποβλήτων, τα εναποθέτουν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον, αντί να τα μεταφέρουν σε ειδικές εγκαταστάσεις προκειμένου αυτά να αδρανοποιηθούν και στη συνέχεια να καταστραφούν ή να ταφούν υγειονομικά. Η παραπάνω κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται εκατοντάδες εστίες μόλυνσης σε όλη την χώρα με δυσμενείς συνέπειες τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον.


Στην Ελλάδα, σημειώνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, εκτός από τις μεγάλες μονάδες παραγωγής προϊόντων κρέατος οι οποίες επεξεργάζονται και αδρανοποιούν τα δικά τους ζωικά απόβλητα λειτουργούσαν αυτόνομα άλλα τρία εργοστάσια τα οποία επεξεργάζονταν τα ζωικά απόβλητα προκειμένου να κατασκευάζουν ζωοτροφές. Από αυτές σήμερα υπολειτουργεί μόνο μια καθώς οι υπόλοιπες έχουν κλείσει μετά την λήψη των μέτρων σχετικά με την καταπολέμηση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που απαγορεύουν την χρήση κρεαταλεύρων, οστεαλεύρων και οστεοκρεαταλεύρων ως ζωοτροφών. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα σήμερα το σύνολο σχεδόν των ζωικών αποβλήτων να απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον και το πρόβλημα αποκτά μεγαλύτερη διάσταση αν αναλογιστούμε το πλήθος των σφαγείων, κρεοπωλείων και αλλαντοποιείων που υπάρχουν στην Ελλάδα.


Στην ερώτηση του ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει προς την Κομισιόν ότι με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με την τύχη των ζωικών αποβλήτων παραβιάζονται τόσο η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας 766/2000/ΕΚ της 4ης Δεκεμβρίου 2000 όσο και ανάλογη του Υπουργείου Γεωργίας (α.π 359345/25-4-2001). Και οι δύο ορίζουν ότι οι μονάδες που δεν διαθέτουν εγκεκριμένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας ζωικών αποβλήτων απαγορεύεται να απορρίπτουν τα ζωικά απόβλητα χωρίς να έχουν αδρανοποιηθεί προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον και η δημόσια υγεία. Τέλος ο κ. Χατζηδάκης ζητά να ενημερωθεί από την Επιτροπή για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει προκειμένου να συμμορφωθεί η Ελλάδα με το κοινοτικό δίκαιο.


Ο κ. Χατζηδάκης με αφορμή το παραπάνω θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Είναι λυπηρό το γεγονός ότι χιλιάδες τόνοι ζωικών αποβλήτων απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον δημιουργώντας εκατοντάδες εστίες μόλυνσης. Πιο λυπηρό, όμως, είναι το γεγονός ότι τα παραπάνω είναι στην γνώση του Υπουργείου Γεωργίας αλλά αυτό “νίπτει τάς χείρας του” επιρρίπτοντας τις ευθύνες στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι οποίες με την σειρά τους αδυνατούν να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους. Και οι δύο θα πρέπει να επιδείξουν την ανάλογη σοβαρότητα προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον”.

Μετάβαση στο περιεχόμενο