Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κ. Χατζηδάκης: Εσείς υπερασπίζεστε τις μειοψηφίες στον ΕΦΚΑ και εμείς τους ανυπεράσπιστους πολίτες

Τοποθέτηση Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

«Έχω φέρει στη Βουλή άλλο ένα «κατάπτυστο» νομοσχέδιο, σεβόμενος την παράδοση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, του ΟΣΕ, της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, της διάσωσης της ΔΕΗ, του Νόμου για την Προστασία της Εργασίας. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο κάνει μια βαθιά και ουσιαστική τομή αποτελεσματικότητας στον πιο προβληματικό και πολύπαθο οργανισμό του Δημοσίου». Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στη σημερινή του τοποθέτηση κατά την κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Επέκρινε μάλιστα την αντιπολίτευση για εμπάθεια και κομματικό φανατισμό, που την οδήγησε να αγνοήσει μια σειρά διατάξεων που διευκολύνουν τους πολίτες. Οι διατάξεις αυτές είναι:

  1. Η κατάργηση της προεγγραφής μη μισθωτών στον ΕΦΚΑ με την έναρξη της δραστηριότητας, που διευκολύνει την διαδικασία έναρξης ή μεταβολής στην Εφορίας.
  2. Η επιλογή ασφαλιστικού φορέα για ασφαλισμένους με διπλή ιδιότητα που διευκολύνει γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς, μια παρέμβαση που «υποστηρίζεται από τους φορείς που καλύπτουν αυτές τις επαγγελματικές ομάδες, αλλά πέρασε απαρατήρητη από την αντιπολίτευση».
  3. Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές λόγω τις χιονοκαταιγίδας «Ελπίς», στις 25-26 Ιανουαρίου.
  4. Η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας για οφειλές κάτω από 100 ευρώ στον ΕΦΚ, μια «ρύθμιση κοινής λογικής που αφορά 130.000 συμπολίτες μας, αλλά δεν θέσπισε καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα».
  5. Η ρύθμιση για 10 επιπλέον ημέρες μετ’ αποδοχών στους γονείς παιδιών με σπάνια νοσήματα. «Κάνουμε το αυτονόητο και δίνουμε μια επιπλέον άδεια πέρα από τις γονικές άδειες που ήδη υφίστανται και τις ρυθμίσεις για την Προστασία της Εργασίας»

«Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον να δω πώς θα τοποθετηθείτε έναντι όλων αυτών των ρυθμίσεων στην κατ’ άρθρο ψηφοφορία. Και θα έρθουν και άλλες τρισκατάρατες ρυθμίσεις όπως αυτές που ανέφερα στις τροπολογίες που θα καταθέσουμε. Γιατί ακόμα και σε αυτονόητες διατάξεις χωρίς κομματικό χρώμα, ο φανατισμός και η εμπάθεια εμποδίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πουν μια καλή κουβέντα. Γιατί έχουν υιοθετήσει έναν τοξικό πολιτικό λόγο που τους απομονώνει από το μέσο ψηφοφόρο!», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των φορέων που είχαν προηγηθεί, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έκανε λόγο για «επιλεκτικές αναφορές» από την αντιπολίτευση που ανέδειξε μόνο τις παρατηρήσεις των φορέων που είχαν ενστάσεις για το νομοσχέδιο, αποσιωπώντας ότι υπήρχαν και φορείς όπως το ΤΕΕ, ο Ιατρικός Σύλλογος, το Οικονομικό Επιμελητήριο, η ΕΣΕΕ και ένας Σύλλογος Συνταξιούχων που τοποθετήθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου.

Απαντώντας στις παρατηρήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης στις προβλέψεις για τον νέο τρόπο προκήρυξης των θέσεων των διευθυντικών στελεχών, υπογράμμισε ότι για όσους από τους Γενικούς Διευθυντές και Διευθυντές του ΕΦΚΑ υπάρξει ενδεχομένως αρνητική κρίση, θα ισχύσουν οι διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα και θα επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις. «Αν ρωτήσετε στην κοινωνία αν θεωρεί θεμιτό να μένει εσαεί στη διευθυντική του θέση κάποιος που δεν αποδίδει, θα βρεθείτε σε δύσκολη θέση. Στις θέσεις τους οι υπάλληλοι βρίσκονται για να υπηρετούν τους πολίτες. Εσείς υποστηρίζετε τους λίγους, εμείς πάμε με τους πολλούς!», τόνισε.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπεραμύνθηκε της απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών που, όπως είπε, εξυπηρετούν τον στόχο για έναν ΕΦΚΑ πιο αποτελεσματικό και πιο φιλικό προς τους πολίτες. Ερωτώμενος τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που δεν εισπράττουν μπόνους -το οποίο συνδέεται με την επίτευξη στόχων- είπε ότι «θα πάρουν το μισθό τους». Επικαλέστηκε παραδείγματα διαγωνισμών για προμήθεια εκτυπωτών και εξοπλισμού πληροφορικής που διήρκεσαν 14 και 15 μήνες για να εξηγήσει την αναγκαιότητα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για τις δημόσιες συμβάσεις, πάντα εντός του πλαισίου που θέτει το δίκαιο της ΕΕ. «Δε νοείται σε έναν τόσο προβληματικό οργανισμό να έχουμε τέτοιες καθυστερήσεις, ούτε να φέρνουμε ειδικές ρυθμίσεις όταν αντιμετωπίζουμε συνεχώς τέτοια προβλήματα. Και πολύ περισσότερο όταν οι πρώτοι που ταλαιπωρούνται –πέρα φυσικά από τους πολίτες- είναι οι ίδιοι οι υπάλληλοι!» Τέλος, απέρριψε τις ενστάσεις για «ιδιωτικοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ λόγω της σύστασης εταιρείας ειδικού σκοπού, σημειώνοντας ότι πρόκειται για δημόσια εταιρεία με τον ΕΦΚΑ ως μοναδικό μέτοχο. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τον νόμο -του 2007- που προέβλεπε τη δυνατότητα ανάθεσης της διαχείρισης των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων σε τρίτους, ιδιωτικές εταιρείες real estate ή τράπεζες. «Αυτό υπερασπίζεστε; Θεωρείτε ότι αυτό δεν είναι εκχώρηση αλλά είναι εκχώρηση αλλά η δημιουργία μιας θυγατρικής του ΕΦΚΑ που θα διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του;» διερωτήθηκε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Χατζηδάκης κατέληξε: «Σε αυτό το νομοσχέδιο είστε κολλημένοι υπέρ των συμφερόντων ορισμένων μειοψηφιών στον ΕΦΚΑ. Και αυτό μας κάνει να διαφέρουμε. Εσείς υποστηρίζετε τις μειοψηφίες του ΕΦΚΑ, εμείς υποστηρίζουμε τους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι η βασική μας διαφορά!».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο