Οι σοβαρές καθυστερήσεις των αεροπορικών δρομολογίων πρέπει αντιμετωπισθούν άμεσα με την ένταξη της διακυβερνητικής υπηρεσίας ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας στην Ευρώπη (Eurocontrol) στις κοινές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το πρόγραμμα δράσης της πορτογαλικής προεδρίας, που παρουσίασε ο υπουργός εξωτερικών της Πορτογαλίας κ. Χάϊμε Γκάμα.
Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, η οποία θα οδηγήσει στην αναθεώρηση της Συνθήκης, θα πρέπει αντιμετωπισθούν θέματα που αφορούν στην καθημερινή ζωή των ευρωπαίων πολιτών, όπως αυτό των αεροπορικών καθυστερήσεων. Για το λόγο αυτό είπε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να διευρυνθεί η ημερήσια διάταξη των θεμάτων που θα συζητηθούν στη Διακυβερνητική Διάσκεψη και να ενταχθούν στις κοινές πολιτικές της Ένωσης τομείς όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Σημειώνουμε ότι το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις αεροπορτικές μεταφορές παρατηρείται διότι δεν υπάρχει ενιαίο κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Eurocontrol πρέπει κάθε φορά να έρχεται σε συνεννόηση με τα εθνικά κέντρα και με δεδομένο ότι η ετήσια αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας είναι 7 με 8% το πρόβλημα θα οξύνεται με την πάροδο του χρόνου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην έκθεση των εισηγητών της θέσης του για τη Δ.Δ., των κ.κ. Δημητρακόπουλου και Λάϊνεν, ενέκρινε τις προτάσεις-τροπολογίες των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ. Μαρίνου και Χατζηδάκη, για τα ανωτέρω θέματα. Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να ενσωματωθεί στη νέα αναθεωρημένη συνθήκη, που θα προκύψει, η Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να υπάρξει νομική βάση για την ΚΕΠΠΑ.
Ο κ. Γκάμα απαντώντας στον κ. Χατζηδάκη επισήμανε ότι η πρόθεση της χώρας του είναι να προωθήσει τη διεύρυνση της ημερησίας διάταξης της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, ώστε να περιληφθούν και τα θέματα που ανέφερε.
Ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της Τουρκίας τόνισε ότι “θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το καθεστώς της υποψήφιας χώρας συνεπάγεται και υποχρεώσεις και συμμόρφωση στο κοινοτικό κεκτημένο , ενώ, από την άλλη πλευρά, τόσο η Προεδρία όσο και η Επιτροπή θα πρέπει να της υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις της αυτές”.
