Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κ.Χατζηδάκης: Να παρέμβει η Κομισιόν για να διευκολυνθεί τουρκοκυπριακή οικογένεια να δωρίσει κτήμα σε κυπριακό μοναστήρι

Την παρέμβαση της Κομισιόν ώστε να προχωρήσει η υπόθεση δωρεάς γης από τουρκοκυπριακή οικογένεια σε ελληνικό μοναστήρι στην ελεύθερη Κύπρο, χωρίς επιπτώσεις στους Tουρκοκυπρίους, ζήτησε με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.


Πρόσφατα, η τουρκοκυπριακή οικογένεια θέλησε να προχωρήσει σε δωρεά γης που βρίσκεται στο Πεντάκομο Λεμεσού στην Κύπρο. Η γη συνορεύει με τη Μονή του Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου και ήταν επιθυμία του αποθανόντος Tουρκοκύπριου ιδιοκτήτη της να τη δωρίσει στο μοναστήρι. Συγκεκριμένα, ο Tουρκοκύπριος είχε διατελέσει και Κοινοτάρχης Πεντακόμου πριν από την εισβολή των Τούρκων. Αν και η οικογένεια προχώρησε οικειοθελώς στη δωρεά, οι τουρκοκυπριακές αρχές θεώρησαν την πράξη παράνομη, σύμφωνα με το ‘νόμο’ 6 του 1968 της τότε τουρκοκυπριακής διοίκησης που απαγορεύει την πώληση τουρκοκυπριακής περιουσίας σε ξένους, με αποτέλεσμα η οικογένεια αυτή τη στιγμή να απειλείται με ποινή φυλάκισης έως και επτά έτη.


Ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε την ιδιαιτερότητα και τη συναισθηματική διάσταση του συγκεκριμένου θέματος και ζήτησε από την Κομισιόν να κάνει παράσταση στις αρχές του καθεστώτος των κατεχομένων ώστε να διευκολυνθεί η δωρεά αυτή και να αποτραπεί η ποινική δίωξη των δωρητών.


Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: “Είναι γνωστό ότι υπάρχουν διιστάμενες απόψεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο τόσο για το Κυπριακό όσο και για το ζήτημα της ιδιοκτησίας γης. Το γενικότερο αυτό ζήτημα αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να μένει αδιάφορη για συγκεκριμένες υποθέσεις σαν κι αυτή, που έχουν μια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία. Αντίθετα, πρέπει να διευκολύνει ενέργειες που δείχνουν πως οι δύο κοινότητες εξακολουθούν να έχουν πολλά που τους ενώνουν και που διευκολύνουν την επαναπροσέγγιση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων”.

Μετάβαση στο περιεχόμενο