Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κ. Χατζηδάκης στους Τούρκους βουλευτές: Διεθνοποιείται το Κουρδικό

Μιλώντας σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης απευθυνόμενος στους τούρκους συναδέλφους του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:


«Στην Τουρκία υπάρχει ένα κλίμα πανηγυρισμών για τη σύλληψη του Οτσαλάν. Ξεχνάτε όμως και ξεχνούν και οι βουλευτές της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ότι οι τελευταίες ατυχείς για τους Κούρδους εξελίξεις, την ίδια στιγμή διεθνοποίησαν το Κουρδικό πρόβλημα. Ευαισθητοποιήθηκε η διεθνής κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης. Οφείλει λοιπόν η Τουρκία να αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο το πρόβλημα. Η αγνόηση των αιτημάτων των Κούρδων και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στρέφονται εξάλλου εναντίον του Τουρκικού λαού, της ίδιας της χώρας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της».


Και συνέχισε:
«Γνωρίζω τις θέσεις σας για τον Οτσαλάν. Όμως την ίδια στιγμή πάρα πολλοί Κούρδοι τον αντιμετωπίζουν ως εθνικό τους ηγέτη. Γι’ αυτό και η δίκη του έχει ιδιαιτερότητες. Το ελάχιστο λοιπόν που πρέπει να εξασφαλιστεί είναι μία δίκαιη και ανοιχτή δίκη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη θέσει σαφείς προϋποθέσεις γι’ αυτήν τη δίκη (όχι στρατοδικείο, επιλογή και ξένων δικηγόρων, άρση των διατάξεων για θανατική ποινή). Η αγνόηση των προϋποθέσεων αυτών από τις τουρκικές αρχές θα αποσταθεροποιήσει την ίδια την Τουρκία και θα δυσκολέψει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».Μετάβαση στο περιεχόμενο