Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Και όμως η Οδηγία Μπόλκεσταιν δεν υπάρχει – Εφημερίδα Ημερησία

Η Οδηγία για τις υπηρεσίες ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη Πέμπτη, βρίσκοντας σύμφωνες και τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Εξάλλου, δεν θα μπορούσε η Ολομέλεια της Ευρωβουλής να κλείσει τα μάτια στην πραγματικότητα, λέγοντας όχι σε μία Οδηγία που δίνει ώθηση στην ανάπτυξη και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στην ουσία περί αυτού πρόκειται.


Θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, ότι με την ψήφιση τη Οδηγίας, αίρονται τα διοικητικά και νομικά εμπόδια που αποτελούσαν τροχοπέδη στην ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Με την Οδηγία αυτή δημιουργείται ένα ευνοϊκότερο θεσμικό πλαίσιο στην ΕΕ για την πραγματοποίηση επενδύσεων (πάγιος στόχος όλων των ελληνικών κυβερνήσεων), καθώς διευκολύνονται οι εταιρείες να επενδύσουν στα υπόλοιπα κράτη μέλη ή να παρέχουν τις υπηρεσίες τους από απόσταση.


Για να καταλήξουμε όμως σε αυτό το αποτέλεσμα έπρεπε πρώτα να ξεπεράσουμε τις δικαιολογημένες ανησυχίες που προκάλεσε η αρχική πρόταση της Επιτροπής Πρόντι. Είναι γεγονός ότι το αρχικό σχέδιο (Οδηγία Μπόλκεσταιν) με ασάφειες, υπερβολές και αστοχίες όχι μόνο αδίκησε τον σκοπό για τον οποίο κατατέθηκε, αλλά και ξεσήκωσε, δικαίως, θύελλα αντιδράσεων από τους ευρωπαίους εργαζόμενους. Η Ολομέλεια της Ευρωβουλής δεχόμενη τις συμβιβαστικές τροπολογίες των δύο μεγάλων πολιτικών ομάδων, αλλά και την βελτιωμένη πρόταση της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς κατάφερε να απαντήσει θετικά στις ευαισθησίες των ευρωπαίων εργαζομένων και άλλων κοινωνικών ομάδων καταθέτοντας και ψηφίζοντας ένα βελτιωμένο και ισορροπημένο κείμενο.


Έτσι, με την νέα Οδηγία περιορίστηκε το πεδίο εφαρμογής της, καθώς –πλην της δημόσιας διοίκησης, της εκπαίδευσης, και των κοινωφελών οργανισμών που ούτως ή άλλως εξαιρούνταν- εξαιρέθηκαν, λόγω ιδιαιτεροτήτων, οι υπηρεσίες υγείας τα τυχερά παιχνίδια, ο οπτικοακουστικός τομέας, οι νομικές υπηρεσίες, οι κοινωνικές υπηρεσίες, τα γραφεία ευρέσεως προσωρινής εργασίας και οι υπηρεσίες ασφάλειας (σεκιούριτι).Παράλληλα διασφαλίστηκαν απόλυτα τα δικαιώματα των εργαζομένων, η κοινωνική τους ασφάλιση, οι συλλογικές τους συμβάσεις, το επίπεδο των αμοιβών πράγμα που αποτελούσε και βασικό αίτημα των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Επίσης η «αρχή της χώρας προέλευσης» τροποποιήθηκε σημαντικά έτσι ώστε οι χώρες υποδοχής να μπορούν, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια ελέγχου στις νέες επιχειρήσεις που θα παράσχουν υπηρεσίες στο έδαφός τους.


Ο τομέα των υπηρεσιών με το 60 % του ακαθάριστου εγχώριου ευρωπαϊκού προϊόντος και το 70% του εργατικού δυναμικού, αποτελεί το προνομιακό πεδίο της ευρωπαϊκής οικονομία για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Η πλειοψηφία της Ευρωβουλής αντιλαμβανόμενη αυτήν την πραγματικότητα έκανε ένα μεγάλο βήμα. Η συναίνεση που δημιουργήθηκε για αυτό το κρίσιμο για την ανάπτυξη θέμα, αποτελεί και την μεγάλη δύναμη της Ευρώπης που στις δύσκολες στιγμές φαίνεται τελικά ότι ξέρει να απαντά στις προκλήσεις. Οι βασικές πολιτικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άφησαν πίσω τους όλες τις ακραίες και δογματικές φωνές που για διαφορετικούς και αλληλοσυγκρουόμενους λόγους αντιτάχθηκαν στην Οδηγία. Στη μέση βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ, που παρότι διά του κ. Παπανδρέου κατέχει την Προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, προτίμησε να ακολουθήσει τη δική του σχεδόν μοναχική πορεία και να απέχει.



Μετάβαση στο περιεχόμενο