Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Καιρός να στηρίξουμε την αστυνομία στη δουλειά της! – ομιλία σε ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων

Image 1” Εϊναι καιρός να στηρίξουμε την αστυνομία στη δουλειά της”, υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε ημερίδα της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. 

“Θέλουμε μια Ελλάδα στην οποία κυριαρχεί ο νόμος και όχι ο φόβος. Και είμαι βέβαιος πως η ελληνική αστυνομία έχει όλες τις δυνατότητες για να το εξασφαλίσει αυτό”.

 

 
 
 
Ομιλία Κωστή Χατζηδάκη σε ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων
 • Κυρίες και κύριοι, είμαι εδώ πρώτα από όλα για να σας συγχαρώ για τον καθημερινό αγώνα που δίνετε υπό αντίξοες συνθήκες.
 • Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οργανωμένη πολιτεία έχει υποχρέωση να εγγυάται την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και τις ελευθερίες των πολιτών
 • Και η αστυνομία είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αυτής.
 • Δυστυχώς, γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν την ίδια προσέγγιση. Και επιδιώκουν να ορθώνουν εμπόδια στο έργο της αστυνομίας. Να δένουν τα χέρια των αστυνομικών, οι οποίοι, παρ’ ότι ρισκάρουν τη ζωή τους εκτελώντας το καθήκον τους, συχνά δεν έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν το καθήκον τους με τον τρόπο που θα προστατέψει όσο πιο αποδοτικά γίνεται τον Έλληνα πολίτη.
 • Είναι πραγματικά αδιανόητο να αποτρέπουμε τους αστυνομικούς από το να κάνουν τη δουλειά τους. Γιατί ουσιαστικά αυτό κάνουμε όταν δεν αφήνουμε την αστυνομία να κινηθεί όπως πρέπει, για παράδειγμα στα Εξάρχεια, ή όταν αφήνουμε ακραίες ομάδες να αλωνίζουν στα πανεπιστήμια, όταν παρατηρούμε απαθείς οχήματα των αστικών συγκοινωνιών να πυρπολούνται και μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων να καταστρέφονται κατά δεκάδες.
 • Πώς γίνεται να μην αφήνουμε την αστυνομία να κάνει αυτό που πρέπει για να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα;
 • Μήπως να πούμε και στους πυροσβέστες να μην σβήνουνε φωτιές; Μήπως να πούμε στον στρατό να μη φυλάει τα σύνορα; Μήπως να πούμε στους δασκάλους να μη διδάσκουν τα παιδιά;
 • Ως πότε η αστυνομία δεν θα αντιμετωπίζεται ορθολογικά σε αυτόν τον τόπο; Ως πότε τα τραύματα του εμφυλίου και της μετεμφυλιακής περιόδου θα ορθώνουν εμπόδια στην ελληνική αστυνομία στην προσπάθειά της να προστατέψει τον πολίτη; Ως πότε όλοι οι άλλοι επιτρέπεται και επιβάλλεται να κάνουν τη δουλειά τους, οι αστυνομικοί όμως όχι;
 • Φτάνει πια με αυτή την ανοχή στην ανομία, η οποία πλήττει περισσότερο απ’ όλους τους αδύναμους συμπολίτες μας! Δεν μπορούμε να κρατάμε άλλο δεμένα τα χέρια της αστυνομίας!
 • Κατά τη διαμόρφωση του προγράμματός μας στη Νέα Δημοκρατία η δημόσια τάξη και η προστασία του πολίτη αποτελούν κύριο πυλώνα. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζουμε μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες βασίζονται σε έναν κεντρικό άξονα: Τη μηδενική ανοχή στην ανομία. Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στις προτάσεις μας, μιας και αυτές θα παρουσιαστούν στο επόμενο διάστημα. Θα σταθώ, όμως, σε κάποιες πρωτοβουλίες που έχουν παρουσιαστεί στο συνέδριό μας, και στις οποίες έχει αναφερθεί και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, στόχος μας είναι να εστιάζει η αστυνομία στις προβληματικές περιοχές μέσω της χαρτογράφησης της εγκληματικότητας ανά περιοχή. Επιδίωξή μας είναι να υπάρχει ένστολη αστυνόμευση ημέρα και νύχτα, με ενδυνάμωση της ομάδας ΔΙΑΣ και επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ. Δεν θα ανεχτούμε να υπάρχουν πλέον άβατα όπως στα Εξάρχεια, στο Μενίδι και στον Ασπρόπυργο.
 • Αλληλένδετος, όμως, με τη μηδενική ανοχή στην ανομία είναι και ο άλλος άξονας στον οποίο έχουμε σκοπό να κινηθούμε: Η στήριξη του ίδιου του αστυνομικού.

o   Αντιλαμβάνομαι ότι μετά τις μειώσεις που έχουν γίνει στους μισθούς, θα γινόμουν δημοφιλείς αν υποσχόμουν αυξήσεις. Δεν ήρθα, όμως, εδώ για να δώσω ψεύτικες υποσχέσεις. Οι μισθοί θα αποκατασταθούν όταν η οικονομία μπει πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Και εκεί είναι που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά η Νέα Δημοκρατία. Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε μαγικές συνταγές. Όμως κάνοντας μια στροφή στη σοβαρότητα και την αξιοπιστία και εφαρμόζοντας τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους

o   Εκείνο στο οποίο θα ήθελα, όμως, να σταθώ περισσότερο σήμερα είναι στο γεγονός ότι οφείλουμε να σεβαστούμε περισσότερο τον ίδιο τον αστυνομικό.

                                                              i.      Η πολιτεία δεν θα θεωρεί πλέον τον αστυνομικό ύποπτο, αλλά σύμμαχο στην προσπάθεια για πάταξη της εγκληματικότητας.

                                                            ii.      Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η αστυνομία θα είναι ασύδοτη. Θέλουμε μια αστυνομία που θα σέβεται τα δικαιώματα του πολίτη, που θα λογοδοτεί και τα θα έχει μια Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων που λειτουργεί κανονικά. Και όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, θα ενισχύσουν περαιτέρω το κύρος του αστυνομικού.

                                                          iii.      Στόχος είναι, επίσης, η αναβάθμιση της βασικής εκπαίδευσης των αστυνομικών και η συνεχής μετεκπαίδευση τους μέσω, για παράδειγμα, διοργάνωσης ημερίδων, σεμιναρίων κτλ., καθώς και η συνεργασία με το εξωτερικό για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

                                                           iv.      Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, ώστε να μπορεί η αστυνομία να κάνει καλύτερα τη δουλειά της.

                                                             v.      Επίσης, είναι σημαντικό να γίνει προβολή του έργου της αστυνομίας και της συμβολής της στην ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη. Μια τέτοια επικοινωνιακή πολιτική περιλαμβάνει την αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook. Για να καταλάβουν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πόσο σημαντική δουλειά κάνει η ελληνική αστυνομία.

 

 • Κυρίες και κύριοι,
 • Δεν είναι μυστικό ότι η χώρα μας διανύει μια πολύ δύσκολη περίοδο. Η οικονομική αβεβαιότητα δυστυχώς, πλήττει τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους Έλληνες και τις Ελληνίδες να έχουν αβεβαιότητα και για την ασφάλειά τη δικιά τους, των οικογενειών τους και της περιουσίας τους.
 • Ούτε μπορούμε να ζητάμε από την ελληνική αστυνομία να παλεύει μόνη της ενάντια στο κύμα της παραβατικότητας, και να της βάζουμε εμπόδια που κάνυν ακόμα πιο δύσκολη τη δουλειά της!
 • Οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε μια αστυνομία σύγχρονη, ευέλικτη και αποδοτική, η οποία θα έχει τον σεβασμό που αξίζει και θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης των Ελλήνων πολιτών. Θέλουμε μια Ελλάδα στην οποία κυριαρχεί ο νόμος και όχι ο φόβος. Και είμαι βέβαιος πως η ελληνική αστυνομία έχει όλες τις δυνατότητες για να το εξασφαλίσει αυτό.
Μετάβαση στο περιεχόμενο