Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κάν’ το όπως η Ιρλανδία, το πρόγραμμά μας – συνέντευξη στην εφημερίδα “Βραδυνή της Κυριακής”

 

IMG 7329«Η ίδια η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές υπό το βάρος των αδιεξόδων της και της δημοσκοπικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.», εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και βουλευτής Β’ Αθηνών Κωστής Χατζηδάκης, στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ». Διευκρίνισε επίσης ότι ακόμα κι αν προκύψει αυτοδυναμία, η Ν.Δ. θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις. Υπογραμμίζει ότι στη Ν.Δ. δεν συμμερίζονται καθόλου τις τακτικές ώριμου φρούτου, αλλά πάνω από το κομματικό συμφέρον υπάρχει το εθνικό συμφέρον, που υπαγορεύει ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Να ξεκινήσουμε, κ. αντιπρόεδρε, με τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Τι πιστεύετε ότι αυτός σηματοδοτεί;

«Ο ανασχηματισμός ήταν μια χαμένη ευκαιρία για τον κ. Τσίπρα. Έγιναν κάποια μερεμέτια, κάποιες εσωκομματικές διευθετήσεις. Η κοινωνία, όμως, έμεινε αδιάφορη, γιατί ήταν κατώτερος των προσδοκιών. Είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι θα γίνει ανανέωση, αλλά είδαμε μόνο μικρές παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Είχαμε την εντύπωση ότι θα γίνει ένα άνοιγμα προς το κέντρο· ούτε αυτό το είδαμε».

 Η εκλογή Τραμπ πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και την επίσκεψη Ομπάμα;

 «Ασφαλώς ήταν μια ανατροπή του σκηνικού και τώρα ολόκληρος ο πλανήτης περιμένει με αγωνία ο νέος πρόεδρος να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής. Για τους Ευρωπαίους το ζητούμενο είναι αν η νέα αμερικανική διοίκηση αλλάξει τη στάση της απέναντι στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Δηλαδή, θα είναι παρούσα όπως οι προηγούμενες αμερικανικές διοικήσεις ή θα ακολουθήσει το δρόμο μιας πιο εσωστρεφούς προσέγγισης; Αυτό ασφαλώς θα επηρεάσει δευτερογενώς και την Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Από εκεί και πέρα, οι καθαρά διμερείς σχέσεις είναι σχέσεις δεκαετιών, που ενισχύονται από την παρουσία της ελληνικής ομογένειας. Και πιστεύω ότι το συμφέρον των ΗΠΑ και της Ελλάδας επιβάλλει οι σχέσεις αυτές να μείνουν σταθερές. Όσον αφορά την επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα, ειλικρινά εύχομαι να αποβεί χρήσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα. Πρώτα απ’ όλα είμαστε Έλληνες και βάζουμε πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον. Ωστόσο, όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή η επίσκεψη μετά την εκλογή Τραμπ γίνεται σε ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό από αυτό που θα υπήρχε αν είχε εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον».

Η Νέα Δημοκρατία ζητά εκλογές. Πόσο πιθανό είναι, πιστεύετε, να έχουμε σύντομα εκλογές;

 «Η Ν.Δ. ζητάει εκλογές γιατί πιστεύει ότι η παραμονή αυτής της κυβέρνησης κάνει ζημιά στον τόπο και το κόστος της απομάκρυνσής της είναι μικρότερο από το κόστος της παραμονής της. Πέραν, όμως, αυτού, πιστεύω ότι η ίδια η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, υπό το βάρος των αδιεξόδων της και της δημοσκοπικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.».

Στις εκλογές, κ. Χατζηδάκη, είναι ρεαλιστικός ο στόχος της αυτοδυναμίας; Σας ρωτώ γιατί ορισμένοι λένε πως η Ν.Δ. πρέπει να ακολουθήσει την τακτική του ώριμου φρούτου.

 «Έχουμε πλήρη συνείδηση της κρίσιμης φάσης στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας και των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό, ακόμα κι αν προκύψει αυτοδυναμία, η Ν.Δ. θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις και μία όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη κυβερνητική συνεργασία. Φιλοδοξία μας είναι, την επομένη των εκλογών να ηγηθούμε μιας μεγάλης συμμαχίας πατριωτικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων που θα οδηγήσουν τη χώρα έξω από τα μνημόνια και την οικονομική κρίση. Ξέρετε, στη Ν.Δ. δεν συμμεριζόμαστε καθόλου τις τακτικές ώριμου φρούτου. Διότι πάνω από το κομματικό συμφέρον -που πολύ αμφιβάλλω ότι εξυπηρετείται από μια τέτοια τακτική- υπάρχει το εθνικό συμφέρον που υπαγορεύει ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει το ταχύτερο δυνατόν διότι είναι επιζήμια για τον τόπο».

 Να περάσουμε τώρα στα θέματα της οικονομίας. Είναι έτοιμο το πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε; Και συγκεκριμένα, ποια είναι η οικονομική σας πρόταση και πώς θα μπορέσετε να πείσετε τους εταίρους για την εφαρμογή της;

 «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ παρουσίασε τους βασικούς άξονες του οικονομικού προγράμματός μας. Ένα άλλο μείγμα πολιτικής που στηρίζεται σε λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και προσέλκυση επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, στην πρώτη χρονιά θα προχωρήσουμε σε ισόποση μείωση φόρων και δαπανών περίπου 1,5 δισ. ευρώ, πολιτική που δεν θα έχει καμία επίπτωση στο έλλειμμα. Παράλληλα θα προχωρήσουμε σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στην επιχειρηματικότητα, τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη και την παιδεία. Οι αλλαγές αυτές θα αλλάξουν το κλίμα για τη χώρα μας και θα στείλουν το μήνυμα ότι επιστρέφουμε στο δρόμο της κανονικότητας και της Ευρώπης. Αυτή την αλλαγή κλίματος θα αξιοποιήσουμε ώστε, στη δεύτερη φάση, να ζητήσουμε από τους δανειστές μας μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, με τη μείωση του στόχου των πλεονασμάτων από το 3,5 στο 2%. Ουσιαστικά, δηλαδή, αυτό που προτείνει η Ν.Δ. είναι να ακολουθήσει την πολιτική που ακολούθησαν οι Ιρλανδία και η Κύπρος και βγήκαν από τα μνημόνια. Εφόσον αυτές οι χώρες τα κατάφεραν με την έγκριση των πιστωτών μας, μπορούμε να το καταφέρουμε κι εμείς». 

 Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανειλημμένα έχει πει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. η οποία θα προκύψει από τις νέες εκλογές θα πρέπει να είναι ηλικιακά μικρότερη. Πρέπει ορισμένα παλαιά στελέχη να διευκολύνουν τον πρόεδρο από μόνα τους;

 «Ξεκινώντας από το τελευταίο, θέλω να σας πω ότι σέβομαι τα παλιά στελέχη του κόμματος και δεν θέλω να κάνω υποδείξεις σε κανέναν. Φυσικά, το αίτημα της ανανέωσης είναι πολύ ισχυρό στην κοινωνία και την κομματική βάση μας. Αυτό, άλλωστε, σηματοδοτεί η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. Ωστόσο, στόχος μας είναι η δημιουργική ανανέωση της Ν.Δ., όχι με μεγάλα λόγια, αλλά με συγκεκριμένες κινήσεις. Πάντοτε, δε, με σεβασμό στην ιστορία της παράταξης».

Στο χαιρετισμό σας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μιλήσατε για συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων. Αυτό είχε ερμηνευθεί τότε ότι στη Ν.Δ. υπάρχουν δύο γραμμές: η δική σας της συναίνεσης και του κ. Γεωργιάδη για σκληρή αντιπολίτευση.

«Το στίγμα ενός κόμματος το δίνει πρώτα απ’ όλα ο πρόεδρος του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και όσα είπα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πλήρως εναρμονισμένα με τη γραμμή που έχει χαράξει. Και στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, και στο μεταναστευτικό, και στην εξωτερική πολιτική. Επομένως, η ερμηνεία που δόθηκε για δύο γραμμές είναι απολύτως λανθασμένη. Η Ν.Δ. συμπεριφέρεται υπεύθυνα και βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει το δρόμο της πόλωσης σε όλα τα θέματα».

 

——

Σχόλια για πρόσωπα:

Ντόναλτ Τραμπ: «Είναι ο πρόεδρος της πιο ισχυρής χώρας στον κόσμο και περιμένω, όπως όλος ο κόσμος, να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής. Ούτως ή άλλως πάντως, το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ έχει τις δικές του ασφαλιστικές δικλείδες».

 

 

Δημήτρης Παπαδημητρίου : «Οι παλαιότερες δηλώσεις του για το παράλληλο νόμισμα δημιούργησαν ανησυχία. Τις απαρνήθηκε, αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να απαρνηθεί όλες τις μαρξιστικές θεωρίες του. Πάντως, επενδύσεις με αυτά τα πιστεύω δεν μπορεί να προσελκύσει».

 

 

Έφη Αχτσιόγλου: «Μένω μακριά από σχόλια που έγιναν με αφορμή την ηλικία της, το φύλο της ή άλλα προσωπικά χαρακτηριστικά. Πολιτικά απλώς, θέλω

Μετάβαση στο περιεχόμενο