Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει τους Κρητικούς δεδομένους – Εφημερίδα Ακρόπολις

Κύριε Χατζηδάκη, αρχικά θα ήθελα το δικό σας σχόλιο για τα αποτελέσματα της 13ης Ιουνίου και τη νίκη της Ν.Δ.
Οι ευρωεκλογές ανέδειξαν τη Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα, καταγράφοντας μάλιστα μία σημαντική διαφορά -λίγο περισσότερο από 3 μονάδες- έναντι του ΠΑΣΟΚ. Αυτό αποτελεί νίκη, όπως και εσείς επισημαίνετε και κυρίως αποτελεί μία σημαντική υποθήκη για τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Βεβαίως οι ευρωεκλογές κατέγραψαν και μία αυξημένη δύναμη των μικρότερων κομμάτων. Αυτό όμως είναι αναμενόμενο στις ευρωεκλογές και για να εκτιμηθεί πρέπει να τεθεί στις πραγματικές του διαστάσεις. Αν θέλουμε δηλαδή να βγάλουμε γενικότερα συμπεράσματα συγκρίνοντας με το παρελθόν, θα πρέπει να σταθούμε στις προηγούμενες ευρωεκλογές και όχι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Συγκρίνοντας λοιπόν με το 1994 θα διαπιστώσουμε, ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ έχασε περίπου 5 μονάδες, από αυτές η Ν.Δ. κέρδισε περίπου 3,5 και όλα τα υπόλοιπα κόμματα μόνο 1,5. Το λεω αυτό γιατί έχει σημασία πως κάνουμε τις συγκρίσεις για να μην οδηγούμαστε σε παραπλανητικά συμπεράσματα. Αυτές είναι επιγραμματικά οι παρατηρήσεις που θα ήθελα να κάνω, προσπαθώντας να είμαι όσο γίνεται αντικειμενικός. Δεν θέλω να προσθέσω σε εντυπώσεις, ούτε όμως και να αφαιρέσω. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε το ΠΑΣΟΚ μετά από αρκετά χρόνια και μάλιστα με καθαρή διαφορά. Δεύτερο και κυριότερο, η Νέα Δημοκρατία δεν εξασφάλισε αυτή τη διαφορά παραπλανώντας τον ελληνικό λαό. Αντίθετα, σε όλη την προεκλογική περίοδο είχαμε πει, ότι μας ενδιαφέρει να κερδίσουμε τις εκλογές με μία διαφορά που θα μας επιτρέψει να ελπίζουμε ότι θα είμαστε εμείς η μελλοντική κυβέρνηση της χώρας, γιατί πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση να σχηματίσουμε μια καλύτερη κυβέρνηση για τον τόπο. Και νομίζω ο ελληνικός λαός έστειλε αυτό το μήνυμα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.


Ο χάρης της Ελλάδας που παρουσίασαν τα κανάλια έδειξε και πάλι την Κρήτη «πράσινη». Πιστεύετε ότι έφτασε η ώρα που η Κρήτη μπορεί να αλλάξει χρώμα;
Όπως ξέρετε, η Κρήτη αποτελεί παραδοσιακά την καλύτερη εκλογική περιφέρεια του ΠΑΣΟΚ και την χειρότερη για την Νέα Δημοκρατία, με μεγάλη απόκλιση μάλιστα από τα πανελλήνια ποσοστά και των δύο κόμμάτων. Το θέμα μας λοιπόν δεν είναι αν θα αλλάξει η Κρήτη χρώμα. Θα σας έλεγα χαριτολογώντας, ότι με βάση τη διαχρονική εμπειρία και τις αναλογίες που υπάρχουν, αν η Κρήτη αλλάξει χρώμα, τότε σε πανελλήνιο επίπεδο θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον κατά δέκα μονάδες. Δεν αποτελεί επομένως προτεραιότητα. Από την άλλη όμως, ασφαλώς έχουμε ως στόχο στην πορεία του χρόνου, η διαφορά που υπάρχει να μειώνεται συνεχώς. Και στη πράξη αυτό γίνεται. Αν κοιτάξετε προσεκτικά τα αποτελέσματα, θα δείτε ότι στις ευρωεκλογές του 1994 η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ στο σύνολο της Κρήτης ήταν περίπου 26 μονάδες, ενώ σήμερα βρίσκεται στις 16. Η μεγάλη αυτή μείωση της διαφοράς δείχνει αν μη τι άλλο, ότι η Κρήτη δεν μπορεί να θεωρείται μονίμως προνομιακός χώρος του ΠΑΣΟΚ. Αν θέλετε, η Κρήτη, για πολλούς λόγους, ιστορικούς κυρίως, έδινε πάντοτε συντριπτικά ποσοστά υπέρ του ΠΑΣΟΚ χωρίς όμως η στήριξη να είναι αμοιβαία. Αν πάρουμε ως παράδειγμα τα δύο βασικά θέματα που απασχολούν του Κρητικούς, δηλαδή τη γεωργία και τον τουρισμό, θα δούμε ότι είναι οι τομείς που η σημερινή κυβέρνηση έχει δείξει την μεγαλύτερη αδιαφορία. Νομίζετε ότι οι Κρητικοί δεν το αντιλαμβάνονται αυτό; Ας μην τους θεωρούμε λοιπόν δεδομένους.
Ερώτηση: Σ’ αυτές τις ευρωεκλογές η Ν.Δ. στην Κρήτη σημείωσε μια μικρή αύξηση χωρίς ωστόσο να ξεπεράσει το ποσοστό της παράταξης στο νησί στις βουλευτικές του 1996, ξεπέρασε όμως το ποσοστό των ευρωεκλογών του 1994. Τι σημαίνει αυτό για σας σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του προέδρου Κ. Καραμανλή «να πέσει το βάρος όπου δεν πήγαμε καλά»;
Απάντηση: Κατ΄ αρχήν η Κρήτη δεν ανήκει στις περιπτώσεις όπου δεν πήγαμε καλά. Και επειδή με βρίσκετε διαβασμένο, θα μπορούσα να σας δώσω πολλά στοιχεία. Για να μην σας κουράσω όμως ας μείνουμε στα πιο σημαντικά: Συγκρίνοντας με τις ευρωεκλογές του 1994, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας ανέβηκε στο σύνολο της Κρήτης κατά 3,6% όταν η αύξηση στο σύνολο της χώρας είναι 3,4%. Πήγαμε λοιπόν λίγο καλύτερα από τον μέσο όρο. Αλλά και ως προς τις βουλευτικές εκλογές του 1996 πήγαμε αρκετά καλύτερα από τον μέσο όρο. Για την ακρίβεια, ενώ το πανελλήνιο ποσοστό του κόμματος είναι μειωμένο κατά 2.1%, στην Κρήτη η μείωση είναι μόνο 0.9%. Δεν θέλω να πω ότι είμαστε ευχαριστημένοι. Συνδέοντας και με την προηγούμενη απάντησή μου, θα σας έλεγα ότι έχουμε ακόμα πολύ περιθώριο να καλυτερέψουμε τα ποσοστά του κόμματος στην Κρήτη. Προσωπικά σαν νέος πολιτικός, αγωνίστηκα σε αυτές τις ευρωεκλογές και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι στο μέλλον για να πείσω τους συμπατριώτες μου ότι αξίζει τον κόπο να γυρίσουμε σελίδα και να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Ότι το ΠΑΣΟΚ, που τόσο πολύ το έχει εμπιστευτεί η Κρήτη, δεν είναι σήμερα παρά μία κουρασμένη κυβέρνηση που έχει κουράσει τον ελληνικό λαό με τις ολιγωρίες της τα λάθη και τις παραλείψεις της. Και επειδή στο μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής περιόδου βρισκόμουν στην Κρήτη και ήρθα σε επαφή με πολύ κόσμο, θα μπορούσα ειλικρινά να σας πω, ότι υπάρχουν σήμερα αρκετοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που μπορεί να μην άλλαξαν τώρα γνώμη, αλλά τουλάχιστον κλονίστηκαν και δεν αποκλείεται να αλλάξουν στο μέλλον. Σας είπα και πριν, θα κάνει πολύ μεγάλο λάθος όποιος θεωρήσει τους Κρητικούς δεδομένους.


Στις αγροτικές περιοχές της Κρήτης οι ψηφοφόροι καταδίκασαν την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ είχε μεγάλες απώλειες (11-12%) ωστόσο η διαρροή ήταν προς το ΔΗΚΚΙ. Πως σχολιάζετε αυτό αλλά και το αυξημένο ποσοστό αποχής (15.000 οικιστές σ’ ολόκληρη την Κρήτη «έριξαν» άκυρο).
Για το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας ισχύουν κατ’ αρχήν όσα είπαμε προηγουμένως. Συμφωνώ ότι το μεγαλύτερο μέρος όσων έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ προτίμησαν να ψηφίσουν το ΔΗΚΚΙ. Αυτό δεν έγινε μόνο στην Κρήτη, αλλά σε όλη τη χώρα. Δεν θα πρέπει όμως να διαφεύγει της προσοχής μας, ότι στις αγροτικές περιοχές όλης της χώρας και της Κρήτης, η Νέα Δημοκρατία πήγε πολύ καλύτερα σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό αν θέλετε είναι και το κυριότερο συμπέρασμα αυτών των ευρωεκλογών αν αναλύσουμε τα αποτελέσματα σε βάθος. Ως προς το δεύτερο σκέλος τώρα, ασφαλώς υπάρχει κάποιο θέμα το οποίο εντοπίζεται συγκεκριμένα στον νομό Ηρακλείου, όπου τα άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια ήταν περίπου διπλάσια από το ποσοστό που παρατηρήθηκε στο σύνολο της χώρας αλλά και στους άλλους νομούς της Κρήτης. Συγκεκριμένα, το ποσοστό στο Ηράκλειο ήταν 8% ενώ σε πανελλήνιο επίπεδο ήταν 4.2%, ποσοστό που δεν ξεπέρασε κανένας άλλος νομός στην Κρήτη. Αυτή η «εκλογική διαμαρτυρία» ασφαλώς συνδέεται με το θέμα των «οικιστών» όπως τους αποκαλείτε, που έχει να κάνει κυρίως με την άναρχη δόμηση του Ηρακλείου αλλά και τις απατηλές υποσχέσεις που έχουν πάρει κατά καιρούς οι άνθρωποι αυτοί. Το γνωρίζω το θέμα και το παρακολουθώ. Θα σας έλεγα μάλιστα ότι είναι πολύ πιο σημαντικό απ’ ότι κατεγράφη με αυτού του είδους την διαμαρτυρία.



Κύριε Χατζηδάκη, με βάση την εμπειρία σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πως θα εκπροσωπήσετε σ’ αυτό την Κρήτη με δεδομένο ότι η Κρήτη θεωρείται ως η πιο δυναμική Περιφέρεια της Ελλάδας;

Έχω πει στην προεκλογική περίοδο και το επανέλαβα και μετά τις ευρωεκλογές. Στις Βρυξέλλες η φανέλα που θα φοράω θα γράφει επάνω εθνική Ελλάδος. Και το εννοώ. Τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Κρήτης είναι σε μεγάλο βαθμό κοινά και ασφαλώς δεν έχουν πολιτική μυρουδιά. Με αυτή τη λογική άλλωστε πολιτεύτηκα και στην προηγούμενη θητεία μου ως ευρωβουλευτής και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.




Μετάβαση στο περιεχόμενο