Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κανένα περιθώριο για συνεργασίες. Συνέντευξη στην εφημερίδα ‘Εθνος.

Με το δίλημμα «αυτοδυναμία ή επαναληπτικές εκλογές» που έθεσε ο κ. Καραμανλής στο ντιμπέιτ δεν θεωρείτε ότι μεταφέρει πίεση στους ψηφοφόρους;


Ο πρωθυπουργός στο debate απλά δήλωσε το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν οι συνθήκες μετεκλογικής συνεργασίας. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως η συνεργασία με τη ΝΔ είναι περίπου έγκλημα καθοσιώσεως. Η Αριστερά, με δηλώσεις των ηγετών της, δεν επιθυμεί συνεργασία με κανένα. Και τέλος, η κυβέρνηση δεν συνεργάζεται με κόμματα που εκφράζουν
τα άκρα, όπως πχ το ΛΑΟΣ. Πώς μπορεί μέσα από αυτό το σκηνικό να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας; Ο πρωθυπουργός όφειλε να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και αυτό ακριβώς έκανε.


Η δυσαρέσκεια των πολιτών από τους Κυβερνητικούς χειρισμούς στις πυρκαγιές εκτιμάτε ότι θα αποτυπωθεί στην κάλπη;


Κανείς δεν νομίζω να αμφισβητεί πως ακόμα και το πιο οργανωμένο κράτος θα αδυνατούσε να αντιμετωπίσει, όσο αποτελεσματικά θα ήθελε, τέτοιας έκτασης ακραία φαινόμενα. Επίσης, κανείς δεν αμφισβητεί ότι πολλές από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κάνει ότι μπορεί για να επουλωθούν όσο πιο γρήγορα οι πληγές, πράγμα που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.


Πόσο μακρύς και δύσβατος είναι ο δρόμος από το Ευρωκοινοβούλιο στην Ελληνική Βουλή;


Η απόφασή μου να επιστρέψω στην Ελλάδα, και μάλιστα στη Β’ Αθηνών, ήταν μια φυσική εξέλιξη μετά από 13 χρόνια στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Στην Ευρωβουλή μου δόθηκε η ευκαιρία να δω πώς άλλες χώρες έδωσαν πετυχημένες λύσεις σε προβλήματα παρόμοια με τα δικά μας. Στόχος μου είναι, λοιπόν, να αξιοποιήσω την ευρωπαϊκή μου εμπειρία και να δουλέψω με μεράκι, παράγοντας συγκεκριμένο έργο.


Δικαίως η Β Αθήνας θεωρείται «εκλογικό σφαγείο»;


Είναι γνωστό ότι η Β’ Αθηνών είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ελλάδας. Είναι, όμως, και η περιφέρεια που παρατηρούνται μεγάλα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Μιλάω για τα δύσκολα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η ανεργία, ο τρόπος που λειτουργούν τα σχολεία, το κυκλοφοριακό, η έλλειψη πρασίνου, η διαχείριση των σκουπιδιών. Δεν είναι πρόκληση να ασχολείται κανείς με τα εύκολα. Θέλω λοιπόν να δουλέψω μακριά από παλαιοκομματισμούς και πρακτικές «Μαυρογιαλούρου» για να αντιμετωπιστούν επί της ουσίας όλα αυτά τα προβλήματα.


Ποια θα είναι η πρώτη σας κίνηση ως νέο μέλος του Κοινοβουλίου;


Προτεραιότητές μου είναι το περιβάλλον, η δημόσια διοίκηση, η εκπαίδευση και η Δυτική Αθήνα. Στην Ευρωβουλή έμαθα να δουλεύω με στοχευμένες ερωτήσεις και συγκεκριμένες τροπολογίες. Στόχος μου, λοιπόν, είναι είτε μόνος μου, είτε σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους που πιστεύουν τα ίδια πράγματα, να μην είμαστε απλά σχολιαστές σε τηλεοπτικά παράθυρα, αλλά να συμβάλλουμε έτσι ώστε η Ελλάδα να περάσει μπροστά στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης.


Μετάβαση στο περιεχόμενο