Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κανένας δεν πήρε στα σοβαρά αυτόν τον ανασχηματισμό – συνέντευξη στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”

Ο Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής” τονίζει ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα είναι μια κυβέρνηση σε αποδρομή». Επισημαίνει ότι «κανένας δεν πήρε στα σοβαρά αυτόν τον ανασχηματισμό», ενώ υπογραμμίζει ότι ο κ. Τσίπρας ματαιοπονεί καταφεύγοντας σε «έναν ανήθικο πόλεμο λάσπης εναντίον των αντιπάλων του». Κάνει λόγο παράλληλα για μια «πολύ κυνική κυβέρνηση που θα προξενεί ζημία στον τόπο μέχρι και την τελευταία μέρα παραμονής της στην εξουσία», ενώ τονίζει πως «η καθαρή έξοδος είναι άλλο ένα μεγάλο ψέμα των ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ».

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής»

–Κύριε Χατζηδάκη, πως είδατε τον κυβερνητικό ανασχηματισμό; Τι σηματοδοτεί κατά την άποψή σας;

Είναι ανασχηματισμός… ανανέωσης και προοπτικής. Δίνει νέα δύναμη στην κυβέρνηση να τιμήσει τις ελάχιστες υποσχέσεις που δεν έχει κατορθώσει να τηρήσει μέχρι σήμερα! Και να υποστηρίξει ακόμα πιο πολύ τους φτωχούς με την μείωση των συντάξεων, του ΕΚΑΣ και του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης!

Κανέναν δεν τον πήρε σοβαρά αυτόν τον ανασχηματισμό. Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι μια κυβέρνηση σε αποδρομή.  

—Με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση του επιδόματος ενοικίου των δύο πρώην υπουργών, η ΝΔ αποδομεί τα περί “ηθικού πλεονεκτήματος” που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο  κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι “άλλοι παραιτούνται για 23.000 ευρώ και άλλοι λένε ότι δεν έχουν καμία ευθύνη για 23 δις”. Ποιο το σχόλιό σας;

Ο κ. Τσίπρας κάνει την ανάγκη φιλοτιμία. Διότι αν ήταν πραγματικά ευαίσθητοι, η κυρία Αντωνοπούλου θα είχε παραιτηθεί αμέσως ή θα την είχε αποπέμψει ο κ. Τσίπρας αμέσως. Αλλά άφησαν να περάσουν  3 μέρες και αντέδρασαν μόνο όταν είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων με το θέμα.

Και βεβαίως δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Πού ήταν η ευαισθησία του κ. Τσίπρα και το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς στα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα;  Στην off-shore της Αυγής. Στις συνομιλίες του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη. Στο παιχνίδια του κ. Καμμένου στο καζίνο. Στην υπόθεση με τους μεσάζοντες όπλων και την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Τσίπρας επειδή βλέπει ότι πλησιάζει το πολιτικό τέλος της κυβέρνησής του – εκτός από την προσφιλή συνήθειά του να παρουσιάζει την πραγματικότητα όπως  τον βολεύει – καταφεύγει σε ένα ανήθικο πόλεμο λάσπης εναντίον των αντιπάλων του. Όμως ματαιοπονεί!

–Μπορεί τα πολιτικά κόμματα να διαφωνείτε ως προς τις προκαταρκτικές επιτροπές και τα πρόσωπα, αλλά  συμφωνείτε, απ’ ότι καταλαβαίνουμε, ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis. Τι και ποιους αφορά, κατά την άποψή σας; Και που βρίσκεται τελικά το “σκάνδαλο” και που η “σκευωρία” που καταγγέλλει η ΝΔ;

Σκάνδαλο Novartis υπάρχει φυσικά. Όχι  μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε πολλές άλλες χώρες. Χώρες που το χειρίζονται με πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα από όση το χειρίζεται εδώ η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου.

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νομίζουν ότι βρήκαν παπά να θάψουν 5-6 με αυτή την ιστορία. Γι’  αυτό η όλη ιστορία πάει να τους γίνει μπούμερανγκ. Και αυτό φαίνεται από δύο στοιχεία:

Πρώτον, ότι ενώ το όλο θέμα είχε προαναγγελθεί από την κυβέρνηση ως το σκάνδαλο του αιώνα, η μέχρι στιγμής δικογραφία έχει αποδειχθεί τζούφια. Με ανώνυμους μάρτυρες που λένε «νομίζω», «θεωρώ», «η πιάτσα λέει», αλλά δεν καταθέτουν τη δική τους προσωπική μαρτυρία.

Δεύτερον,  ενώ η Νέα Δημοκρατία της οποίας στελέχη αναφέρονται στην δικογραφία, λέει «όλα στο φως» και ζητά στη Βουλή να έρθουν οι μάρτυρες ακόμα και αν δεν δείξουν το πρόσωπό τους, η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται ότι θέλει να αποφύγει την εξέταση επί της ουσίας στη Βουλή και επιδιώκει να τυλίξει το όλο θέμα σε μια χαρτοπετσέτα και να το ξαναστείλει στην κ. Τουλουπάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μου θυμίζει σ’ αυτό το θέμα κάποιον που ρίχνει μια κροτίδα στον αέρα και μετά τρομάζει μόνος του με τον κρότο.  

–Κατά την προσωπική σας άποψη η δημιουργία του κλίματος πόλωσης συνδέεται και με ενδεχόμενο να υπάρχουν σχεδιασμοί για πρόωρες εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα;

Ούτε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας γνωρίζει. Ασφαλώς έχουν στο τραπέζι και το σενάριο των εκλογών. Αλλά βρίσκονται σε πολιτικό αδιέξοδο και προσπαθούν να «ρεφάρουν» με τον διχασμό και την σκανδαλολογία. Αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη χώρα, τους θεσμούς, τη δημοκρατία.

Δυστυχώς έχουμε μια πολύ κυνική κυβέρνηση που θα προξενεί ζημία στον τόπο μέχρι και την τελευταία μέρα παραμονής της στην εξουσία.

–Ξεκινά η 4η αξιολόγηση,το τέλος του τρίτου προγράμματος πλησιάζει, πως βλέπετε την “επόμενη ημέρα” για τη χώρα; “Καθαρή έξοδος”  όπως την επιδιώκει η κυβέρνηση ή θα είναι χρήσιμη, πιστεύετε, μία προληπτική γραμμή στήριξης;

Η «καθαρή έξοδος» είναι άλλο ένα μεγάλο ψέμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Διότι έχουν ήδη ψηφίσει μείωση των συντάξεων το 2019 και μείωση του αφορολόγητου το 2020. Διότι στις τράπεζες για ακόμα 34 χρόνια θα κάνει κουμάντο ο SSM. Διότι με υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου το υπερταμείο θα διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία για ακόμη 98 χρόνια.

Ξέρετε, σημασία δεν έχει μόνο να βγούμε στις αγορές  -είχαμε άλλωστε ήδη βγει από το 2014- αλλά να βγούμε με χαμηλά επιτόκια και με βιώσιμο τρόπο. Αυτό θα εξαρτηθεί πρωτίστως  από την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ωστόσο μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει καχύποπτα ή σε κάποιες περιπτώσεις εχθρικά τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να αποκαταστήσει σε σταθερή  βάση την αξιοπιστία της χώρας.

Εν πάση περιπτώσει, τα capital controls είναι ακόμα εδώ για να υπενθυμίζουν ότι όχι μόνο με ένα κάρο μέτρα δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο ’14, αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην κυβέρνηση. Αν όλα πάνε καλά οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που τα επέβαλαν, γιατί δεν τα αίρουν;

–Σε μία συγκυρία όπου εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα και κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό, η ΝΔ τηρεί μία πολύ επιφυλακτική στάση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Τουλάχιστον στα εθνικά θέματα δεν θα έπρεπε να υπάρχει κλίμα συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων;

 Η συνεννόηση απαιτεί διάθεση απ’ όλες τις πλευρές, κυρίως όμως από την κυβέρνηση. Βλέπετε μήπως να υπάρχει τέτοια διάθεση από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

Δυστυχώς ακόμα και τα εθνικά θέματα τα έχουν επιστρατεύσει για τα μικροκομματικά παιχνίδια τους. Στο Σκοπιανό κύριο μέλημά τους ήταν να διχάσουν τη Νέα Δημοκρατία,  ενημέρωσαν πρώτα τον αρχιεπίσκοπο και μετά τα κόμματα και επιδίδονται σε μυστική διπλωματία. Στα Ελληνοτουρκικά επίσης έχουμε πλημμελή ενημέρωση  και μια υπεροπτική αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Κοτζια.

Βεβαίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις προέκυψε το επεισόδιο με το «Γαύδος» στα  Ίμια αμέσως έσπευσε να βοηθήσει και ενημέρωσε μια σειρά από σημαντικές προσωπικότητες στο Μόναχο για τις ελληνικές θέσεις και την τουρκική προκλητικότητα.

Η Νέα Δημοκρατία έχει παράδοση να τηρεί υπεύθυνη και σοβαρή στάση στα εθνικά θέματα και να στηρίζει τις ελληνικές θέσεις είτε της ζητηθεί είτε όχι.

 

–Το μήνυμα κυβερνητικής ετοιμότητας που εξέπεμψε η ΝΔ με το πρόγραμμα που ενέκρινε στο πρόσφατο συνέδριο, έχει φθάσει στην κοινωνία; Κερδίζει η ΝΔ στο βαθμό που θα ήθελε, την εμπιστοσύνη των πολιτών για το δικό της πρόγραμμα;

Στο 11ο Συνέδριο εγκρίθηκαν ήδη οι βασικοί άξονες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Τα στελέχη μας ξέρουν τι να λένε για την επόμενη μέρα.

Από εδώ και πέρα στην Γραμματεία Προγράμματος  θα δουλέψουμε την επικαιροποίηση και την εξειδίκευση αυτών των θέσεων. Αλλά και για την παραπέρα προετοιμασία των νομοσχεδίων τα οποία πρέπει να είναι απολύτως έτοιμα, με σκοπό τα κυριότερα από αυτά (φορολογία, ανάπτυξη, δημόσια διοίκηση, δικαιοσύνη, προστασία του πολίτη, εκπαίδευση) να εφαρμοστούν στους 6 πρώτους μήνες.

Μέσα σ’ ένα κλίμα απεγνωσμένων επιθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλεία μας για το αύριο.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη ελπίδα για το αύριο, η μόνη δύναμη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δρόμο σοβαρότητας, κοινής λογικής και προοπτικής.

Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, κοιτώντας πρωτίστως το μέλλον.

Μετάβαση στο περιεχόμενο