Ομιλία στη Βουλή του Αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη
για το νομοσχέδιο «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων»
Η κυβέρνηση έχει οργανώσει, σήμερα, άλλο ένα πανηγύρι. Αυτή τη φορά πανηγυρίζει για ένα νομοσχέδιο το οποίο όχι απλά δεν θα λύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, αλλά θα το επιδεινώσει!
Δεν με εκπλήσσει φυσικά αυτό, όπως φαντάζομαι ότι δεν εκπλήσσει τους περισσότερους. Αυτή η κυβέρνηση έχει, άλλωστε, αποδεδειγμένα μια ροπή προς τα πανηγύρια.
Πανηγύρισε, αρχικά, για το ότι μείωσε τους στόχους για το πρωτογενές έλλειμμα. Και τώρα πανηγυρίζει για το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή για το υπερπλεόνασμα που πέτυχε χάρη στα επιπλέον μέτρα που πήρε! Ό, τι και να συμβεί, πανηγυρίζει!
Δυστυχώς όμως, η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με τη μόνιμη πανηγυρική διάθεση της κυβέρνησης. Το αντίθετο μάλιστα. Τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν και οι εξελίξεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Και ένας μεγάλος λόγος ανησυχίας είναι τα κόκκινα δάνεια, στα οποία έχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ.
Και ενώ θα περίμενε κανείς μια λύση που θα αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα το πρόβλημα για να δοθεί μια μεγάλη ανάσα στην οικονομία, τι κάνει η κυβέρνηση σήμερα;
1. Ισχυρίζεται ότι φέρνει έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό ο οποίος, όμως, δεν είναι ούτε εξωδικαστικός, ούτε συμβιβασμός! Γιατί το λέω αυτό; Γιατί, απλούστατα, η υπαγωγή στον μηχανισμό θα προϋποθέτει, σχεδόν αναπόφευκτα, δικαστική απόφαση ώστε να επικυρωθεί ο συμβιβασμός μεταξύ οφειλετών και πιστωτών! Η λύση, δηλαδή, της κυβέρνησης για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ρύθμισης οφειλών με τρόπο που δεν επιβαρύνει περαιτέρω το δικαστικό σύστημα είναι να προτείνει μια πολύμηνη διαδικασία δικαστικής επικύρωσης! Και όλα αυτά, μάλιστα, τη στιγμή που εκκρεμούν προς εκδίκαση 200.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, με περιπτώσεις στις οποίες η δικάσιμος έχει οριστεί για το 2032! Ομηρία για όλους, δηλαδή! Και για την αγορά και για τις τράπεζες!
2. Και, σαν να μην ήταν ήδη αρκετά βαριά η διαδικασία, απαιτούνται 25 έγγραφα, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις μόνο και μόνο για την υποβολή της αίτησης για ένταξη στον μηχανισμό! 25! Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης περί καταπολέμησης της γραφειοκρατίας! Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει πως αν η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι τον Ιούλιο, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται με τον παραδοσιακό τρόπο στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων, μαζί με το συνοδευτικό υλικό!
3. Τέλος, δεν προβλέπεται κανένα κίνητρο ή κύρωση για τις τράπεζες με στόχο να επισπευτούν οι διαδικασίες και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν γρήγορα μια νέα αρχή ώστε να δοθεί μια σημαντική ώθηση στην οικονομία.
Και μπορεί να πει κάποιος «εντάξει όλα αυτά, αλλά εσείς έχετε καλύτερες προτάσεις;» Ναι, έχουμε. Και τις έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά από τον περασμένο Οκτώβριο. Βλέπετε, εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ νο2, να λέμε τυφλά «όχι σε όλα» ως αντιπολίτευση και μετά όταν έρθει η ώρα να αναλάβουμε κυβέρνηση να ψάχνουμε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε. Εμείς έχουμε συγκεκριμένο, ρεαλιστικό σχέδιο για τη χώρα. Όχι μαγικές συνταγές και σκίσιμο μνημονίων.
Τι έχουμε προτείνει, λοιπόν;
1. Για τις μικρές επιχειρήσεις, προτείνουμε έναν απλό, γρήγορο και σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένο εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης ο οποίος θα είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες τους ώστε να προχωράνε άμεσα σε ρύθμιση των οφειλών τους, με όφελος και για τις ίδιες και για τις τράπεζες. Με βάση, ουσιαστικά, τη λογική του νόμου Δένδια, την οποία επεκτείνουμε και για τις οφειλές στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.
2. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις προτείνουμε ρυθμίσεις στην προπτωχευτική και πτωχευτική διαδικασία με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.
3. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε προτείνει τη θέσπιση κινήτρων και κυρώσεων στις τράπεζες προκειμένου να κινηθούν γρήγορα για την επίλυση του ζητήματος, με μέτρα που δεν θα ωφελούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και με οριζόντιες ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος, δηλαδή για το χρέος σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Με τον νόμο που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν θα αντιμετωπιστεί. Αντιθέτως θα γίνει ακόμα χειρότερο και για τις τράπεζες, και για τις επιχειρήσεις και, τελικά, για την οικονομία. Και πραγματικά λυπάμαι που σε συμφωνία με την τρόικα αποφασίζετε να οξύνετε ακόμα περισσότερο τόσο το πρόβλημα των τραπεζών, όσο και το πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας.
Και μην υποτιμάτε καθόλου τη βαρύτητα του προβλήματος αυτού. Είναι κομβικής σημασίας για την οικονομία μας να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις δανείων ώστε να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά που παραμένει στεγνή εδώ και μεγάλο διάστημα.
Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει λοιπόν, με αφορμή το σημερινό νομοσχέδιο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση, απλούστατα, δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση και τα μνημόνια. Δεν μπορεί να διαβάσει την οικονομική και την πολιτική πραγματικότητα.
Τις περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που κάνει τις κάνει λάθος, αλλά ακόμη και αυτές που κάνει σωστά τις παρουσιάζει η ίδια ως λάθος!
Με αυτόν τον τρόπο παρατείνεται το πρόβλημα, οξύνεται η κρίση και η Ελλάδα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στο τέλμα και στα μνημόνια.
Λέτε ότι στην τελευταία διαπραγμάτευση χάσατε, αλλά τουλάχιστον όχι με σκορ Μπαρτσελόνα-Πανελευσινιακού. Η &al