Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Καραμπινάτο σκάνδαλο το σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη – ομιλία στη Βουλή, σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών της ΝΔ

“Το σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη ένα καραμπινάτο σκάνδαλο και  η κορυφή του παγόβουνου της διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ”, υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του στη Βουλή, σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τη ΔΕΠΑ.

 

Και πρόσθεσε: “Ένας ακόμα κρίκος στη αλυσίδα σκανδάλων του τελευταίου διαστήματος. Όπως ο έλεγχος για τα κονδύλια του μεταναστευτικού, η Σύμβαση για το Θριάσιο, η επέκταση του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, οι καταγγελίες μεταξύ υπουργών για τη διαχείριση μυστικών κονδυλίων.Το κόμμα που ήρθε με τη ρομφαία της κάθαρσης και με συκοφαντίες κατά των πολιτικών του αντιπάλων κατέστησε το λεγόμενο “ηθικό πλεονέκτημα” το πιο σύντομο ανέκδοτο”.

 

Ομιλία του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη

για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ

Το σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη δεν είναι ένα εικαζόμενο, αλλά ένα καραμπινάτο σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο για το οποίο έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις. Η κυβέρνηση καλείται να απολογηθεί και οι υπουργοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ποια είναι η ουσία του σκανδάλου ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη; Ότι η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της επεδίωξε να χαρίσει 80 εκατομμύρια ευρώ σε έναν καταδικασμένο επιχειρηματία, ενώ παρουσιάζεται ως ο εκφραστής του νέου και κήρυκας εναντίον της διαπλοκής.

Σήμερα λοιπόν εδώ:

 1. Σας κατηγορούμε ότι διορίσατε Γενικό Διευθυντή στη ΔΕΠΑ πρώην υπάλληλο του Λαυρεντιάδη, και συγκεκριμένα τον πρώην Γενικό Διευθυντή της εταιρίας που έχει τα μεγαλύτερα χρέη στη ΔΕΠΑ (ELFE). Τον κ. Κιτσάκο. Ο οποίος διώκεται σήμερα από τη Δικαιοσύνη για κακουργηματική απιστία για τις μεθοδεύσεις του στο συγκεκριμένο θέμα.
 2. Σας κατηγορούμε ότι επιχειρήθηκε παράνομη ανταλλαγή ακινήτων που ήταν δεσμευμένα για ξέπλυμα χρήματος.
 3. Σας κατηγορούμε ότι τα ακίνητα αυτά κοστολογήθηκαν 10 φορές πάνω από την αξία τους, από 9 εκατομμύρια 90, με προφανή οφέλη για την πλευρά Λαυρεντιάδη.
 4. Δεν σας κατηγορούμε πλέον εμείς, αλλά σας κατηγορεί ο ίδιος ο Κιτσάκος, και μάλιστα σε συνέντευξη τύπου, ότι όλα αυτά που έκανε δεν τα κανε μόνος του, αλλά με εντολές υπουργών. Και μάλιστα αυτά που λέει φαίνεται ότι τα έλεγε και όταν ήταν Διευθύνων Σύμβουλος και προκύπτουν από τα πρακτικά της ΔΕΠΑ. Ότι έπαιρνε, δηλαδή, εντολές από υπουργούς για να τα κάνει όλα αυτά.

Πρώτη εικόνα: Τι εστί ELFE – Ελληνικά Λιπάσματα; Πρόκειται για μια εταιρεία συμφερόντων, ουσιαστικά, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη η οποία έχει μεγάλες οφειλές στη ΔΕΠΑ, τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου. Οι οφειλές αυτές ήταν σταθεροποιημένες την τριετία 2012-2014, όμως αυξήθηκαν κατακόρυφα -κατά περίπου 50 εκατομμύρια- επί ΣΥΡΙΖΑ. Από 74 εκατομμύρια σε 122 τουλάχιστον! Καταθέτω τον σχετικό πίνακα, αλλά και τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης του 2014 που είχε αποφασίσει μια σειρά από μέτρα για την ELFE:

 • προπληρωμή του αερίου  τοις μετρητοίς
 • μη επαύξηση της έκθεσης
 • ρύθμιση του χρέους κατόπιν ελέγχου από ελεγκτική εταιρεία.

Και αντί αυτού είχαμε επαύξηση, καμία ρύθμιση και αποδοχή μεταχρονολογημένων επιταγών.

Δεύτερη εικόνα: Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Σπύρος Παλαιογιάννης, ο οποίος έστειλε εξώδικο στην ELFE με την οποία ζητούσε τη διακοπή της παροχής αερίου στην εταιρεία λόγω μη τήρησης των υποχρεώσεών της. Η αντίδραση του αρμόδιου υπουργείου ήταν άμεση. Για να διερευνήσει την υπόθεση και να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον; Όχι. Για να απομακρύνει τον κ. Παλαιογιάννη από τη θέση του, λίγες μέρες μετά!

Τρίτη εικόνα: Θεόδωρος Κιτσάκος, τον οποίο τοποθέτησε ως διευθύνοντα σύμβουλο στη ΔΕΠΑ ο Πάνος Σκουρλέτης. Πρόκειται για κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, και, όλως τυχαίως, πρώην υπάλληλο του κ. Λαυρεντιάδη. Συγκεκριμένα, πρώην Γενικό Διευθυντή των Ελληνικών Λιπασμάτων.  Τοποθετήσατε, δηλαδή, ως επικεφαλής της ΔΕΠΑ, τον πρώην Γενικό Διευθυντή της εταιρείας που έχει τις μεγαλύτερες οφειλές προς τη ΔΕΠΑ! Βάλατε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα!

Τέταρτη εικόνα: Ο κ. Κιτσάκος με το που αναλαμβάνει καθήκοντα προβαίνει σε μια σειρά από περίεργες ενέργειες με πιο αξιοσημείωτη την εξής: Προσπαθεί να προχωρήσει παράνομη ανταλλαγή ακινήτων για συμψηφισμό χρεών μεταξύ της ΔΕΠΑ και της επιχειρήσεως του κ. Λαυρεντιάδη, χρησιμοποιώντας ακίνητα τα οποία ήταν πολλαπλώς υποθηκευμένα σε τράπεζες, αλλά και είχαν δεσμευτεί για ξέπλυμα χρήματος από τον κ. Νικολούδη το 2014! Καταθέτω στα πρακτικά τη δέσμευση.

Στις 2 Μαϊου 2017, ο Πρόεδρος της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Χρήματος, αντιεισαγγελέας Γεώργιος Παντελής, αποστέλλει επιστολή στην ΔΕΠΑ με την οποία ζητά την παροχή αναλυτικών στοιχείων σχετικά με ανείσπρακτες οφειλές των Ελληνικών Λιπασμάτων από το 2015 και μετά. Ακούστε τώρα νέα σύμπτωση. Την ίδια ημέρα συνεδριάζει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου υπό την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου και σήμερα σύμβουλο του κ. Τσίπρα,  Βασιλική Θάνου. Και τι αποφασίζει;  Την αντικατάσταση οριακά –με 7 προς 6- του Γιώργου Παντελή που ζήτησε τα στοιχεία για τα χρέη των Ελληνικών Λιπασμάτων!

Πέμπτη εικόνα: Τα ακίνητα στο deal που προαναφέρθηκε αποτιμήθηκαν από την ΔΕΠΑ στα 90 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η επίσημη προηγούμενη αποτίμησή τους ήταν 9 εκατομμύρια! Καταθέτω το άρθρο της Καθημερινής στο οποίο υπάρχουν τα στοιχεία βασισμένα στις σχετικές μελέτες. Ο Κιτσάκος, μάλιστα λέει στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι όλες οι ενέργειές του είναι εν γνώσει της κυβέρνησης. Και αυτό υπάρχει στα πρακτικά του Δ.Σ.

Έκτη εικόνα: Το γκρίζο τοπίο συμπληρώνεται και από τη μήνυση της Alpha Bank, στην οποία η ELFE επίσης χρωστάει χρήματα. Εκεί καταγγέλει τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για «παράνομη και συμπαικτική μεθόδευση» με δημιουργία εικονικών εταιριών στην οποία πέρασαν περιουσιακά στοιχεία της ELFE, που έγινε ουσιαστικά κουφάρι εταιρείας για να αποφύγει να πληρώσει τα χρέη της. Καταθέτω την εν λόγω μηνυτήρια αναφορά. Παρά το καμπανάκι αυτό, της κυβέρνησης συνεχίζει να μην ιδρώνει το αυτί της! Πέρα βρέχει!

Και ως κερασάκι στην τούρτα προκύπτει η ιστορία του Πετσίτη.

Πρώην συμμαθητή και συνεργάτη του Νίκου Παππά, και πρωταγωνιστή σε φωτογραφίες δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κιτσάκου, καθ’ όλη τη διετία 2016 – 2017 που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις αυτές, ο κ. Μανώλης Πετσίτης επισκέπτεται επανειλημμένως την ΔΕΠΑ και τον ίδιο τον κ. Κιτσάκο, ως «εκπρόσωπος των υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου». Το αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι ότι αυτή την περίοδο, ο κ. Πετσίτης αμοίβεται μόνο από τα Ελληνικά Λιπάσματα με ποσά που φτάνουν τις 200 χιλιάδες ευρώ! Είναι φοβερή η ανέλιξη του κ. Πετσίτη αν σκεφτεί κανείς ότι, έως και το 2014, φέρεται να εργαζόταν ως σερβιτόρος σε πιτσαρία με ετήσιες απολαβές λιγότερες από 5 χιλιάδες ευρώ!

Tι άλλο είναι όμως ο κ. Πετσίτης εκτός από φίλος των κ.κ. Τσίπρα και Παππά; Διαβάζω ότι είναι φορολογικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα του Κυπρίου δικηγόρου Σωτηράκη Παναγιώτου. Ο οποίος είναι – κατά σύμπτωση προφανώς και αυτό! – διαχειριστής δύο offshore του κ. Λαυρεντιάδη. Και τι άλλο είναι ο κ. Παναγιώτου; Συνεργάτης και συνεταίρος του κ. Αρτεμίου, του γνωστού δικηγόρου με τον οποίο ταξίδευε ο κ. Παππάς στη Βενεζουέλα και ο οποίος μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου!

Γύρω – Γύρω όλοι: Λαυρεντιάδης – Αρτεμίου – Παππάς και στη μέση ο Μανώλης (Πετσίτης)!

Για να συνοψίσουμε λοπόν:

 1. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αφήνει να αυξηθούν τα χρέη της ELFE χωρίς να κάνει τίποτα.
 2. Απομακρύνει τον κ. Παλαιογιάννη όταν μίλησε για τα χρέη.
 3. Διορίζει στη ΔΕΠΑ τον πρώην Γενικό Διευθυντή του κ. Λαυρεντιάδη.
 4. Παρακολουθεί απαθώς την επιχείρηση ανταλλαγής οικοπέδων που ήταν δεσμευμένα για ξέπλυμα χρήματος.
 5. Παρακολουθεί εξίσου απαθώς καθώς τα ακίνητα αυτά κοστολογούνται 10 φορές πάνω από την αξία τους
 6. Ανέχεται την κ. Θάνου που πρωταγωνιστεί στην αυθημερόν αντικατάσταση τον ανιεισαγγελέα που ανακίνησε το θέμα
 7. Αδιαφορεί για τη μηνυτήρια αναφορά της Alpha Bank για τα χρέη των ELFE και συνεχίζει να καλύπτει τον κ. Κιτσάκο.
 8. Δεν απαντά τίποτα, ουσιαστικά, στις καταγγελίες Κιτσάκου -που αποτυπώνονται στα πρακτικά της ΔΕΠΑ-, ότι όλες οι παραπάνω μεθοδεύσεις έγιναν με τους υπουργούς της να γνωρίζουν
 9. Και μέσα σε όλα αυτά, ένας κολλητός υπουργού που αμείβεται με 200 χιλιάδες αμοιβή από την ELFE και συνδέεται με Λαυρεντιάδη και Αρτεμίου.

Όποιος θέλει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, ας το κάνει. Αλλά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Το σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη είναι η κορυφή του παγόβουνου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας ακόμα κρίκος στη αλυσίδα σκανδάλων του τελευταίου διαστήματος. Όπως ο έλεγχος για τα κονδύλια του μεταναστευτικού, η Σύμβαση για το Θριάσιο, η επέκταση του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, οι καταγγελίες μεταξύ υπουργών για τη διαχείριση μυστικών κονδυλίων.

Το κόμμα που ήρθε με τη ρομφαία της κάθαρσης και με συκοφαντίες κατά των πολιτικών του αντιπάλων κατέστησε το λεγόμενο “ηθικό πλεονέκτημα” το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο