Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Καταδίκη Λαλιώτη για την υπόθεση του Κτηματολογίου. Από 140.000 Ευρώ αποζημίωση σε Λέγκα, Τσιτουρίδη, Χατζηδάκη, σύμφωνα με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον Κώστα Λαλιώτη για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του Βουλευτή Ν. Τρικάλων Νίκου Λέγκα, του Βουλευτή Ν. Κιλκίς Σάββα Τσιτουρίδη και του Ευρωβουλευτή Κωστή Χατζηδάκη για την υπόθεση του Κτηματολογίου. Το δικαστήριο υποχρεώνει τον κ. Λαλιώτη να καταβάλει ως αποζημίωση το ποσό των 140.000 Ευρώ σε καθένα από τους τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.


Συγκεκριμένα, όπως επί λέξει σημειώνεται στην υπ’ αριθμόν 6368/31.10.2003 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, οι μειωτικές αναφορές του κ. Λαλιώτη για τους τρεις βουλευτές: “είναι αντικειμενικά κρινόμενες δυσφημιστικές, αφού ο συντάκτης τους, επικαλούμενος γεγονότα αναγόμενα στο παρελθόν και αναφερόμενος ειδικά και εξατομικευμένα στους ενάγοντες, τους προσάπτει πράξεις, οι οποίες αντίκεινται στο νόμο, την ηθική και την ευπρέπεια, συγχρόνως όμως και συκοφαντικές, αφού όπως αποδείχτηκε δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, παρά τα αντιθέτως από τον εναγόμενο υποστηριζόμενα, ενώ ο τελευταίος ήταν γνώστης της αναλήθειας.”


Επιπλέον, η απόφαση αναφέρει ότι με τη συμπεριφορά του ο κ. Λαλιώτης “διέδωσε εν γνώσει του ψευδή γεγονότα, τα οποία προσέβαλαν τόσο την τιμή των εναγόντων, που θεμελιώνεται στην ηθική αξία αυτών ως ατόμων, όσο και την υπόληψη αυτών, που θεμελιώνεται στην κοινωνική τους αξία ως εκπροσώπων του λαού στο Εθνικό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντίστοιχα, ταγμένους στην προώθηση, προάσπιση και διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων, σε ένα χώρο που απαιτεί υπευθυνότητα και κοινοβουλευτική δεοντολογία.”


Το δικαστήριο υποχρεώνει τον Κώστα Λαλιώτη να καταβάλει ως αποζημίωση στον καθένα από τους βουλευτές το ποσό των 140.000 Ευρώ, διότι, εν γνώσει του, διέδωσε ψευδή γεγονότα, θέλοντας να θίξει την ηθική τους αξία, και την υπόληψή τους ως εκπροσώπων του Λαού.


Μετά τα παραπάνω, οι τρεις βουλευτές έκαναν την ακόλουθη δήλωση: “Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη με την απόφασή της αυτή προάσπισε βουλευτές που, εκ του θεσμικού τους ρόλου, έχουν χρέος να ελέγξουν πράξεις και παραλείψεις της εκτελεστικής εξουσίας. Στην υπόθεση του Εθνικού Κτηματολογίου, οι πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης οδήγησαν τη χώρα στην καταβολή σημαντικών προστίμων και έχουν δημιουργήσει σημαντικότατα προβλήματα στην εκτέλεση του μεγαλύτερου από τα μεγάλα έργα στη χώρα. Όσοι ασκούν δημόσια εξουσία και διαχειρίζονται τα χρήματα του ελληνικού λαού καλά θα κάνουν να κατανοούν πως στον έλεγχο και στην τεκμηριωμένη κριτική δεν μπορούν να απαντούν εξυβρίζοντας και συκοφαντώντας. Ο τόπος, στο ξεκίνημα της νέας εποχής, έχει ανάγκη από άλλα ήθη και άλλο ύφος κυβερνώντων.”

Μετάβαση στο περιεχόμενο