Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Καταγγελία Χατζηδάκη για καθυστέρηση στην απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών και επιβάρυνση των καταναλωτών



Την καθυστέρηση στην απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς στην Ελλάδα που επιβαρύνει στους καταναλωτές καταγγέλλει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Ο ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι, παρά την υποχρέωση του ΟΤΕ να προβεί στην πλήρη απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας ως την 1η Ιανουαρίου 2001, το ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς δεν θα είναι εφικτό πριν τα μέσα του 2001, όπως επισημαίνει και ο ΟΟΣΑ σε πρόσφατη έκθεσή του. Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης στην ερώτησή του, το βασικό εμπόδιο είναι η έλλειψη τιμολογιακής πολιτικής του ΟΤΕ για την εκμίσθωση της υποδομής του σε εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.


Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. εφιστά την προσοχή της Κομισιον στο γεγονός ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 437/95 εκχωρούνται στον ΟΤΕ συχνότητες για κάθε υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένων και των συχνοτήτων που, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την κινητή τηλεφωνία τρίτης γενιάς UMTS. Το εν λόγω νομοθέτημα έρχεται σε ευθεία αντίθεση τόσο με το κοινοτικό δικαιο (Οδηγία 97/13 περί αδειών) όσο και με την ίδια την ελληνική νομοθεσία (Νόμος 2246/94, όπως ισχύει μεχρι τις 31.12.2000, αλλά και Νόμος περί Τηλεπικοινωνιών και Συναφών Θεμάτων, ο οποίος έχει ψηφιστεί και προσεχώς θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως).



Ο κ. Χατζηδάκης ερωτά εάν η Επιτροπή έχει ζητήσει εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές για τη μη τήρηση των σχετικών προθεσμιών και σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί, δεδομένης της μη συμμόρφωσης της Ελλάδας με την ορισθείσα προθεσμία.


«Εξαιτίας της έλλειψης ελεύθερου ανταγωνισμού, είμαστε η πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ σε ορισμένες κατηγορίες υπηρεσιών, όπως, π.χ. στις τηλεφωνικές κλήσεις προς άλλα κράτη μέλη, αλλά και γενικότερα στις διεθνείς κλήσεις», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. «Είναι χαρακτηριστικό ότι την τριετία 1997-1999 το κόστος των διεθνών κλήσεων στην Ελλάδα μειώθηκε μόνο κατά 3%, ενώ σε άλλες χώρες που είχαν ήδη προχωρήσει στην απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών οι διεθνείς κλήσεις έγιναν φθηνότερες κατά 53% (Δανία) και 52% (Ολλανδία). Εφόσον ο ΟΤΕ διατηρεί το μονοπώλιο του με νύχια και με δόντια, το κόστος αυτού του μονοπωλίου και της ληστρικής πολιτικής του ΟΤΕ εξακολουθούν να το επωμίζονται οι Έλληνες καταναλωτές».

Μετάβαση στο περιεχόμενο