Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Καταγγελία Χατζηδάκη για τον αποκλεισμό των ιδιωτικών ΙΕΚ από το 3ο ΚΠΣ

Τον αποκλεισμό των ιδιωτικών ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ) από το επιχειρησιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης και αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης του Γ’ ΚΠΣ καταγγέλλει με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης.


Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. στην ερώτησή του επισημαίνει ότι, ενώ αρχικά είχε συμφωνηθεί μεταξύ Κομισιόν και Υπουργείου Παιδείας η τήρηση ανοιχτών διαδικασιών όσον αφορά τις αναθέσεις έργων (γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσαν και τα ιδιωτικά ΙΕΚ να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα), με πιέσεις του Υπουργείου Παιδείας αποφασίστηκε τελικά να χρηματοδοτηθούν μόνο τα δημόσια ΙΕΚ.


Ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι είναι σε θέση να γνωρίζει πως οι εκπρόσωποι των γενικών διευθύνσεων Απασχόλησης και Περιφερειακής Πολιτικής της Κομισιόν είχαν υποστηρίξει την αρχή της τήρησης των ανοιχτών διαδικασιών διαπραγματευόμενοι με το Υπουργείο Παιδείας κατά την διάρκεια της ετοιμασίας του νέου ΕΠΕΑΕΚ. Αργότερα η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής με έγγραφο της τον Δεκέμβριο του 2000 εξέφρασε την διαφωνία για την μη τήρηση της παραπάνω αρχής και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που απέρριψε αρχικά το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το ΕΠΕΑΕΚ. Τελικά, όμως, το Υπουργείο Παιδείας εγκαταλείποντας παλαιότερες θέσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του επέμεινε στην χρηματοδότηση μόνον τον δημοσίων ΙΕΚ και έπεισε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συγκατανεύσει.


Στην ερώτηση του προς την Κομισιόν ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει πως το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει όσον αφορά την χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα των ιδιωτικών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), τα οποία χρηματοδοτούνται από το αντίστοιχο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας για την συνεχιζόμενη κατάρτιση. Διερωτάται δε πώς είναι δυνατόν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά ενώ πρόκειται στην ουσία για το ίδιο αντικείμενο. Και καταλήγοντας ζητά από την Επιτροπή να αποδείξει με ποιο τρόπο η σχετική ρύθμιση για την αρχική κατάρτιση είναι συμβατή με αυτά που αποφασίσθηκαν σχετικά με το πρόγραμμα για την συνεχιζόμενη κατάρτιση του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και πώς μπορούν να εξασφαλιστούν οι ίσοι όροι ανταγωνισμού ανάμεσα σε όλους του πιθανούς δικαιούχους αυτών των προγραμμάτων, ανεξάρτητα προς το αν αυτοί υπάγονται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο