Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Καταγγελία Χατζηδάκη στην Κομισιόν για την… ιδιωτικοποίηση εκκλησιών στην κατεχόμενη Κύπρο.

Την παρέμβαση της Κομισιόν ώστε να σταματήσει αμέσως η απαράδεκτη πρακτική πώλησης ορθόδοξων ναών από το καθεστώς των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου σε ιδιώτες ζητά με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.


Πρόσφατα, έχουν σημειωθεί δύο περιπτώσεις μετατροπής ναών σε ιδιωτικούς χώρους: ενός ιερού ναού στο κατεχόμενο χωριό Θέρμια, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως καλλιτεχνικό κέντρο, και του ιερού ναού των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο κατεχόμενο χωριό Φτέρυχα που πωλήθηκε από τις Αρχές του ψευδοκράτους. Μάλιστα, στη δεύτερη περίπτωση, ο αλλοδαπός ιδιώτης που αγόρασε το ναό τον έχει μετατρέψει σε γκαλερί. Αυτά τα περιστατικά αποτελούν συνέχεια παλιότερης υπόθεσης, όπου το 1993 ο ιερός ναός της Χρυσοτριμιθιώτισσας στο κατεχόμενο χωριό Τριμίθι πωλήθηκε και μετατράπηκε σε εργαστήριο γλυπτικής.


Ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνει την ιδιαιτερότητα του θέματος σε σχέση με το γενικότερο πλαίσιο ιδιοκτησίας γης και περιουσιών στα Κατεχόμενα. Τονίζει όμως κυρίως ότι οι δύο αυτοί ναοί αποτελούν πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του νησιού. Γι’ αυτό χρειάζεται να εμποδιστεί αυτή η πρακτική και να υπάρξει, μέχρι την οριστική επίλυση του Κυπριακού, μια σφαιρική πολιτική προστασίας των ορθόδοξων ναών στην κατεχόμενη Κύπρο. Χρειάζονται μέτρα τα οποία να αντιμετωπίζουν την εγκατάλειψη και την καταστροφή, αλλά και να αποτρέπουν πρακτικές εκχώρησης ναών σε ιδιώτες.


Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε σχετικά: “Η Κομισιόν δε δικαιούται να παρατηρεί αδιάφορη αυτό το φαινόμενο. Μπορεί το Κυπριακό να μην έχει επιλυθεί, ούτε να έχει διευθετηθεί το θέμα των περιουσιών, το ζήτημα αυτό, όμως, είναι κάτι πολύ περισσότερο από πολιτικό, νομικό ή περιουσιακό.
Μπροστά στην ιδιωτικοποίηση ναών που αποτελούν σύμβολο πολιτισμού, κανείς πολιτισμένος άνθρωπος δε μπορεί να μένει απαθής. Ανεξάρτητα από το αν είναι χριστιανός ή όχι. Περιμένω λοιπόν από την Κομισιόν να παρέμβει.”Μετάβαση στο περιεχόμενο