Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Καταγγελία Χατζηδάκη στην Κομισιόν για τις παρατυπίες στις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία.

Να παρέμβει η Κομισιόν έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα και οι παρατυπίες που σημειώθηκαν στις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των υποψηφίων της ελληνικής μειονότητας, ζητά με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.


Όπως είναι γνωστό στις δημοτικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής στην Αλβανία παρατηρήθηκε σειρά προβλημάτων με αποτέλεσμα σε πολλά εκλογικά τμήματα να καθυστερήσει η εκλογική διαδικασία και να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων. Ιδιαίτερα στην εκλογική περιφέρεια της Χειμάρας οι υποψήφιοι της ελληνικής μειονότητας κατήγγειλαν σειρά παρατυπιών όπως αποκλεισμό ψηφοφόρων, καθυστέρηση στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και γενικότερη προσπάθεια νοθείας και από τις κρατικές αρχές. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην έχει επαναληφθεί η καταμέτρηση των ψήφων μέχρι και σήμερα, και πολλοί πολίτες να διαμαρτύρονται διαδηλώνοντας. Στο πρώτο του πόρισμα ο ΟΑΣΕ αφού έκανε αναφορά στα παραπάνω προβλήματα χαρακτήρισε τις εκλογές αυτές «χαμένη ευκαιρία για προσέγγιση της Αλβανίας με τη Δύση».


Ο κ. Χατζηδάκης με την ερώτησή του ζητά από την Επιτροπή να παρέμβει έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα ζητήματα που προέκυψαν και να γίνουν σεβαστά τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και ιδιαίτερα της ελληνικής μειονότητας. Υπενθυμίζει μάλιστα στην Επιτροπή ότι η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ και Αλβανίας της δίνει ουσιαστικά μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης προς την κατεύθυνση αυτή.


Μετάβαση στο περιεχόμενο