Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Καταγγελία Χατζηδάκη στην Κομισιόν: Συνεχίζονται οι παρακρατήσεις των ενισχύσεων προς τους γεωργούς

Το φαινόμενο των παράνομων παρακρατήσεων στις γεωργικές ενισχύσεις που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση καταγγέλλει με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το οικονομικό έτος 2000 διαπιστώνεται ότι, για άλλη μια φορά, στην Ελλάδα οι κοινοτικές ενισχύσεις που καταβάλλονται στους παραγωγούς τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό βαρύνονται με παρακρατήσεις. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, η Ελλάδα παρακράτησε εκ νέου εισφορά 3% υπέρ του ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) από το σύνολο των ενισχύσεων που καταβλήθηκαν για τα εσπεριδοειδή, το βαμβάκι, το ελαιόλαδο και τον καπνό. Η εισφορά αυτή αντιστοιχεί περίπου σε 21,8 δισεκατομμύρια δραχμές. Για το δε ελαιόλαδο υπάρχει και δεύτερη εισφορά, ίση με 1% της καταβαλλόμενης ενίσχυσης υπέρ της ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ. Σε τοπικό επίπεδο διαπιστώνονται παρακρατήσεις από τους γεωργικούς συνεταιρισμούς ή τις ενώσεις παραγωγών στις αροτραίες καλλιέργειες (2%), στο ελαιόλαδο (1% και κατ’ αποκοπή εισφορά), στα οπωροκηπευτικά (1%) και στον καπνό (2,63%).
Ο κ. Χατζηδάκης τονίζει προς την Κομισιόν ότι και στην αντίστοιχη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 1999 διαπιστώνονταν παρόμοια φαινόμενα παρακρατήσεων. Επισημαίνει, επίσης, ότι παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή σε απάντηση παλαιότερης ερώτησής του παραδεχόταν ότι υπάρχουν παρακρατήσεις στις γεωργικές ενισχύσεις, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει προς όφελος των αγροτών.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ στην ερώτησή του ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον ενημερώσει ποια είναι η δική της θέση για το θέμα των παρακρατήσεων και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στους δικαιούχους χωρίς την παραμικρή παρακράτηση χρηματικών ποσών.
Ο κ. Χατζηδάκης με αφορμή το παραπάνω θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση: ” Για μια ακόμη φορά η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποκαλύπτει ότι στην χώρα μας παρακρατούνται από τους Έλληνες αγρότες ενισχύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων. Ενισχύσεις που προέρχονται από τις Βρυξέλες και στόχο έχουν να βελτιώσουν το εισόδημα του Έλληνα αγρότη. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι μέρος αυτών των χρημάτων, χάνεται στα ταμεία είτε του κράτους, είτε των συνεταιρισμών. Ελπίζω, πως τόσο η Κομισιόν, όσο και η κυβέρνηση θα παρέμβουν ώστε να αποδίδονται στο ακέραιο οι ενισχύσεις στους Έλληνες αγρότες.”


Μετάβαση στο περιεχόμενο