Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Καταγγελίες για τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και καινούριες προοπτικές λόγω της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Συνέντευξη τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από εκπροσώπους Βορειοηπειρωτικών Οργανώσεων στην Ελλάδα.

Συνέντευξη τύπου έδωσαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπρόσωποι Βορειοηπειρωτικών Οργανώσεων Ελλάδος. Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσκεψής τους στις Βρυξέλλες, όπου μετέβησαν μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.


Οι εκπρόσωποι των βορειοηπειρωτικών οργανώσεων παρουσίασαν αρχικά την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία, λόγω του τεράστιου οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα και το έλλειμμα δημοκρατικότητας που τη χαρακτηρίζει. Επισημάνθηκε ιδιαιτέρως η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως στα μέλη των μειονοτήτων που ζουν στη χώρα.


Τονίστηκε ότι η κατάσταση στη Νότια Αλβανία είναι ακόμα χειρότερη, όπως και η θέση της Ελληνικής μειονότητας. Σχολεία χωρίς κτίρια και δασκάλους, απαγόρευση ίδρυσης ελληνικών σχολείων εκεί όπου ζουν μέλη της ελληνικής μειονότητας, τρομοκρατία και διώξεις. Καταγγέλθηκε η καταπάτηση των εθνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων (αποκλεισμός από δημόσια διοίκηση, στρατό, αστυνομία, απαγόρευση ύψωσης της ελληνικής σημαίας, απαγόρευση ανάρτησης πινακίδων στα ελληνικά, απαγόρευση χρήσης της ελληνικής γλώσσας σε δημόσιες υπηρεσίες και δικαστήρια) και των πολιτικών δικαιωμάτων της μειονότητας (νοθεία στις εκλογές, τοπική αυτοδιοίκηση υπό κηδεμονία, αλλαγή των εκλογικών ζωνών για αποδυνάμωση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης της μειονότητας). Ο δρόμος φυγής προς την Ελλάδα έχει καταστεί μονόδρομος για την Ελληνική μειονότητα, σημείωσαν οι εκπρόσωποι των βορειοηπειρωτικών οργανώσεων.


Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας δημιουργεί προοπτική για την υλοποίηση μιας σοβαρής, σταθερής και μακρόπνοης πολιτικής, με συμφωνία των ελληνικών και αλβανικών κομμάτων. Ήδη από τον Απρίλιο του 2002 η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε αυστηρούς όρους για την έναρξη συνομιλιών για τη σύνδεση της Αλβανίας με την ΕΕ, μερικοί εκ των οποίων έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται. Για την ελληνική μειονότητα, η πορεία αυτή δημιουργεί την μοναδική ευκαιρία για κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και τη βελτίωση της θέσης τους στο Αλβανικό κράτος. Η ευκαιρία αυτή οφείλει να μην περάσει ανεκμετάλλευτη από την ΕΕ και κυρίως την Ελλάδα.


Για το λόγο αυτό, τονίστηκε ότι μία σειρά ενεργειών πρέπει να γίνουν άμεσα ή και μακροπρόθεσμα:


1. Απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία, με στοιχεία καταγραφής το θρήσκευμα, την εθνικότητα, τις περιουσίες και με την δυνατότητα εθνικού αυτοπροσδιορισμού, ώστε να καταδειχτεί με σαφήνεια η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

2. Κατασκευή έργων υποδομής και συγκεκριμένα αξόνων, δευτερευόντων δρόμων, υδραγωγείων, αρδευτικών έργων μακράς πνοής, ηλεκτρική ενέργεια και με την αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων που προβλέπονται για την Αλβανία.


3. Οικονομική ανάπτυξη και κίνητρα μέσω της υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας και ανάπτυξης, της αξιοποίησης των δανείων ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων από Ευρωπαϊκές τράπεζες, της ανάπτυξης του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα με απορρόφηση των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή αγορά.


4. Εδραίωση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Απαραίτητη είναι η ίδρυση Υποδιεύθυνσης Εθνικής Ελληνικής Κοινότητας στην Αλβανική Αστυνομία με έδρα το Αργυρόκαστρο. Πρόσληψη ελληνικής καταγωγής αλβανών υπηκόων ως αστυνομικών.


5. Εκπαιδευτική ανάπτυξη και αναγέννηση με το άνοιγμα ελληνικών σχολείων όλων των βαθμίδων, όπου ζει η ελληνική μειονότητα, στην ελληνική γλώσσα σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας.


6. Κατοχύρωση των εθνικών και μειονοτικών δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, η ελληνική γλώσσα πρέπει να είναι ισότιμη στη δημόσια διοίκηση, στα δικαστήρια και την τοπική αυτοδιοίκηση στις περιοχές όπου ζουν μέλη της ελληνικής μειονότητας. Τα ελληνικά εθνικά σύμβολα να είναι αποδεκτά. Επαναφορά των εκλογικών ζωνών στην προηγούμενη κατάσταση και να σταματήσει η σημερινή πληθυσμιακή αλλοίωση που επιδιώκουν οι αλβανικές αρχές. Νέα διοικητική διαίρεση της Αλβανίας, ώστε οι περιοχές όπου ζει η ελληνική κοινότητα να είναι ενιαίες με διοικητικά κέντρα το Αργυρόκαστρο και την Κορυτσά.


7. Διεθνοποίηση των εθνικών προβλημάτων των Βορειοηπειρωτών. Πρέπει να γίνει ενημέρωση των διεθνών οργανισμών και των ξένων κυβερνήσεων για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών και να προχωρήσει η καταδίκη της Αλβανίας σε περίπτωση μη εφαρμογής των αρχών του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα της Σύμβασης-Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε ισχύ στην Αλβανία από την 1η Ιανουαρίου 2000.


Στη Συνέντευξη Τύπου μίλησαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής του Αλβανικού Κοινοβουλίου κ. Γρηγόριος Καραμέλος και ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης. Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί σήμερα στην Κομισιόν με τον Επικεφαλής του Τμήματος για τις σχέσεις με την Αλβανία στη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. David Daly και τον κ. José L. Sanchez Alegre, υπάλληλο, αρμόδιο για θέματα της Αλβανίας.


Η αντιπροσωπεία αποτελείται από μέλη των παρακάτω Βορειοηπειρωτικών Οργανώσεων Ελλάδος: Σύλλογος Βορειοηπειρωτών (έτος ιδρύσεως 1920), Ένωση Επαρχίας Δροπόλεως Βορείου Ηπείρου, Ένωση Επαρχίας Δελβίνου Βορείου Ηπείρου και Εθνική Νεολαία Βορείου Ηπείρου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο