Σοβαρές παραλείψεις στο τρόπο λειτουργίας της κρεαταγοράς του Ρέντη, καθώς και σημαντικές αδυναμίες στους ελέγχους, που επιβάλλεται να γίνονται, από τις αρμόδιες αρχές, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία, καταγράφονται στην έκθεση που συνέταξε το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της Κομισιόν (ΓΚΤΘ) και αποκαλύπτει ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης. Σημειώνεται ότι η αναφορά στον “κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία” είναι κάτι που σπανιότατα συναντάται σε αντίστοιχες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η σύνταξη της συγκεκριμένης έκθεσης έγινε μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων που πραγματοποίησε στην Ελλάδα, το διάστημα από τις 14-17 Ιανουαρίου το ΓΚΤΘ. Η έκθεση που αναρτάται εντός των προσεχών ημερών στις ιστοσελίδες της Κομισιόν έρχεται ουσιαστικά να δικαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ερώτηση- καταγγελία του κ. Χατζηδάκη στην Κομισιόν, σχετικά με την ανεπάρκεια των εγκαταστάσεων της κρεαταγοράς, τόσο σε θέματα εφαρμογής των βασικών κανόνων υγιεινής, όσο και σε θέματα λειτουργικότητας της κρεαταγοράς, όπως τίθενται από την Κοινοτική νομοθεσία.
Στην έκθεση επικρίνονται η αδυναμία και η ανεπάρκεια του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων να διενεργήσει τους απαραίτητους ελέγχους, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Συγκεκριμένα στην έκθεση της Κομισιόν (σελ.13), τονίζεται ότι: “Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών, ο οποίος δημιουργείται από τις παρούσες λειτουργικές και ελεγκτικές πρακτικές στην Κεντρική Κρεαταγορά της Αθήνας”.
Επίσης γίνεται λόγος για σοβαρές ελλείψεις στη διαρρύθμιση των εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα αυτές να μην πληρούν τις προϋποθέσεις της Κοινοτικής νομοθεσίας σε ότι αφορά την ύπαρξη χωρισμάτων ανάμεσα σε διαφορετικούς χώρους (απουσία τοίχων), την παρουσία ψυκτικών μονάδων, την απαραίτητη ύπαρξη αποδυτηρίων, τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από έντομα, καθώς και τη σωστή απομάκρυνση του ακάθαρτου νερού.
Ακόμα, σημειώνεται η σημαντική έλλειψη βασικού εξοπλισμού με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν καθόλου νιπτήρες ή ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτοί υπάρχουν να μη διαθέτουν ζεστό νερό, καθώς και απουσία του απαραίτητου εξοπλισμού για τον καθαρισμό και την απολύμανση των εργαλείων, ενώ παρατηρήθηκε ότι τα σφάγια δεν ήταν κρεμασμένα αρκετά ψηλά, με αποτέλεσμα αυτά είτε να αγγίζουν το πάτωμα είτε ακάθαρτες επιφάνειες, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο την μόλυνσή τους.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης και η έλλειψη βασικών κανόνων υγιεινής, με αποτέλεσμα σκύλοι, γάτοι και πουλιά να κυκλοφορούν πολύ κοντά στους χώρους όπου γίνεται η διακίνηση του κρέατος. Επίσης τόσο το προσωπικό όσο και οι επισκέπτες μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στους ίδιους χώρους καπνίζοντας και τρώγοντας, ενώ μολυσμένο κρέας παρουσιαζόταν προς πώληση σε συνθήκες τέτοιες όπου προκαλούσε τη μόλυνση άλλου κρέατος.
Στην έκθεση επίσης επισημαίνονται μεταξύ άλλων:
Η ανεπαρκής συντήρηση των εγκαταστάσεων (πόρτες, παράθυρα, σωληνώσεις), που ουσιαστικά επιτρέπουν την είσοδο στα κτίρια επιβλαβών ζώων και εντόμων.
Η έλλειψη ειδικού χώρου για την απολύμανση των οχημάτων που μεταφέρουν κρέας, με αποτέλεσμα το πλύσιμό τους να γίνεται πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις και η απομάκρυνση του ακάθαρτου νερού να μην γίνεται ικανοποιητικά.
Ο μη τακτικός καθαρισμός καθώς και η ανεπαρκής απολύμανση των κάδων απορριμμάτων που βρίσκονται στο χώρο
Η απουσία αρχείων σχετικά με τον ελέγχους που διενεργούνται για την ύπαρξη εντόμων και τρωκτικών.
Η παντελής απουσία ελέγχων για την παρουσία σκύλων, γάτων και πουλιών
Η απουσία αρχείων σχετικών με τους ελέγχους για την καταλληλότητα του νερού
Ο παράνομος τεμαχισμός των κρεάτων, παρόλο που στην αρχή καταβλήθηκαν προσπάθειες απόκρυψης του συγκεκριμένου θέματος.
Η έκθεση έχει αποσταλεί στις αρμόδιες ελληνικές αρχές από τις οποίες ζητείται να προβούν στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συγκεκριμένα, ζητείται από τις ελληνικές αρχές:
• Να κινηθούν αμέσως ώστε να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα υγιεινής και τα λειτουργικά προβλήματα της κρεαταγοράς
• Να εμποδίσουν περαιτέρω δραστηριότητες σε τμήματα της κρεαταγοράς όπου δεν μπορούν να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα από τις παρεμβάσεις.
• Να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένες προθεσμίες για την επείγουσα αναβάθμιση όλων των τμημάτων της κρεαταγοράς
• Να προχωρήσουν στην υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού συστήματος ελέγχων έτσι ώστε να εφαρμόζεται η Κοινοτική νομοθεσία
Καλούνται επίσης οι ελληνικές αρχές μέσα σε 10 μέρες από τη λήψη της έκθεσης να ενημερώσουν τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα επείγοντος χαρακτήρος που έλαβαν ή που σχεδιάζουν να λάβουν. Καλούνται επίσης οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του θέματος και να εξετάσουν ανάλογα με το χειρισμό του προβλήματος από τις ελληνικές αρχές το ενδεχόμενο της παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: ” Η επιβεβαίωση καταγγελιών μου με αυτό τον τόσο κατηγορηματικό τρόπο δεν μου προκαλεί καμία ικανοποίηση. Η παρέμβαση όμως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ίσως ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η κατάσταση. Το θέμα ήταν γνωστό εδώ και πολλά χρόνια και η κυβέρνηση δεν αποφάσιζε να διαθέσει τα 4 δις δραχμές που χρειαζόντουσαν για να αποκτήσει η Αθήνα μια σύγχρονη κρεαταγορά. Είχε προφανώς άλλες προτεραιότητες. Ας ελπίσουμε ότι μετά την παρέμβασή μου και αυτή της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυβέρνηση θα σεβαστεί την υπόσχεσή της και τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει, έτσι ώστε να δημιουργηθεί επιτέλους μια καινούργια κρεαταγορά στην πρωτεύουσα”.