Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ

BOULI_120x80

Σε μία εποχή που χρειαζόμαστε πάρα πολύ τη ρευστότητα στην αγορά και το ΕΣΠΑ είναι ένα βασικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση προσθέτει συνεχώς προβλήματα. Προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα με την ωραιοποίηση.

Ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ
1 Απριλίου 2011

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ήθελα να θυμηθούμε κατ’ αρχήν κάποιους διαλόγους που γινόντουσαν στην Βουλή των Ελλήνων σε σχέση με το ΕΣΠΑ πριν από μερικά χρόνια. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως Αντιπολίτευση κατηγορούσε τη Νέα Δημοκρατία τότε για τη διαχείριση του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και προέβλεπε κατ’ επανάληψη –υπάρχει σωρεία δηλώσεων- ότι θα χαθούν πολλά και σημαντικά κονδύλια από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έκλεισε χωρίς απώλειες.

Δεύτερον, εκείνη την περίοδο ενόψει των συζητήσεων που γίνονταν για το ΕΣΠΑ ο κ. Παπανδρέου, Αρχηγός τότε της αντιπολίτευσης έθετε τον πήχη στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Να εξασφαλίσουμε 12 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή, για την παρούσα περίοδο προγραμματισμού, όπως λέγεται. Η κυβέρνηση τότε εξασφάλισε τελικά είκοσι.

Τρίτον, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των ΕΣΠΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο η δική μας κυβέρνηση κατόρθωσε το δικό της σχέδιο για το ΕΣΠΑ να εγκριθεί δεύτερο στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα με εξαιρετικά θετικά λόγια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπήρξαν λάθη, ότι δεν υπήρξαν προβλήματα. Κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα. Αυτές, όμως, είναι μερικές βασικές παραδοχές οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβητήσεων.

Ας δούμε πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα στη συνέχεια:

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, το Κόμμα που ασκούσε κριτική στη Νέα Δημοκρατία για τα προβλήματα τα οποία, κατά την άποψη του τότε Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, παρουσιάστηκαν στο ΕΣΠΑ, καθυστέρησε έξι ολόκληρους μήνες να διορίσει το Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων. Ήταν από τους τελευταίους κρατικούς αξιωματούχους που διορίστηκαν. Κατόπιν, μίλησε για αναθεώρηση του ΕΣΠΑ. Την ξέχασε και προσφάτως τη θυμήθηκε ξανά, χωρίς να ξέρουμε ποια κατεύθυνση θα έχει.

Μετά από κάποιους μήνες ψήφισε την πολυδιαφημισμένη τροποποίηση του Ν. 3614/2007. Τότε ήταν η προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Θεωρήθηκε τότε από την πλειοψηφία ότι η τροποποίηση αυτή λύνει μια σειρά από προβλήματα στη διαχείριση του ΕΣΠΑ και απλοποιεί το πλαίσιο.

Διερωτώμαι τι υποστηρίζει σήμερα η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Είναι πανευτυχής με την τροποποίηση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας; Αν είναι, τότε θα περιμένουμε να μην υπάρξουν άλλες τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, όπως αυτές οι οποίες φημολογούνται.

Εν πάση περιπτώσει, όλα αυτά κατέληξαν σε ένα πολύ συγκεκριμένο αποτέλεσμα: Ενώ η Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2009 ήταν πέμπτη στις απορροφήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στο ΕΣΠΑ, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2010 είχε πέσει στη δέκατη έβδομη θέση.

Ξέρω, κύριε Υπουργέ, ότι κατά καιρούς έχετε αμφισβητήσει τα στοιχεία αυτά. Τα έχουμε παρουσιάσει ξανά στη Βουλή και τα έχω μπροστά μου αναλυτικά. Είναι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εδώ είναι οι πίνακες -όπως έχουν έρθει στο γραφείο μου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- αναλυτικά για το ΕΤΠΑ, για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για το Ταμείο Συνοχής και συνολικά. Η Ελλάδα, όταν προσθέσετε τις απορροφήσεις σε όλα τα Ταμεία, είναι στη δέκατη έβδομη θέση. Καταθέτω τους  πίνακες για τα Πρακτικά.

Οι περιπέτειες, βεβαίως, συνεχίζονται. Και σε μία εποχή που χρειαζόμαστε πάρα πολύ τη ρευστότητα στην αγορά και το ΕΣΠΑ είναι ένα βασικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση προσθέτει συνεχώς προβλήματα. Προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα με την ωραιοποίηση.

Ακούσαμε προηγουμένως και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Τι μας είπε; Υπήρχαν χαμηλότερες απορροφήσεις επί Νέας Δημοκρατίας και τώρα έχουμε φτάσει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο, 18%, 20%, 22%, σάμπως υπήρχε περίπτωση το ΕΣΠΑ να ξεκινήσει από απορροφήσεις 70% και μετά να πέφτει. Το ξέρουμε ότι ξεκινάει από μηδέν, πηγαίνει πέντε, δέκα και κλείνει –αν κλείσει επιτυχώς- στο 100%.

Αυτό που έχει σημασία είναι η συγκριτική θέση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δεν επιδέχεται αμφισβητήσεων –επαναλαμβάνω- ότι ήμασταν πέμπτοι όταν το Σεπτέμβριο του 2009 παραδώσαμε την εξουσία και τώρα είμαστε δέκατοι έβδομοι.

Τα στοιχεία που σας δίνω, κύριε Υπουργέ, είναι 31 Δεκεμβρίου του 2010. Τότε κλείνουν λογιστικά οι χρονιές και τότε μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Από εκεί και πέρα, ένας δεύτερος τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα στο ΕΣΠΑ, είναι η πλασματική απορρόφηση. Είναι τα λεγόμενα «Ταμεία Χαρτοφυλακίου», τα οποία δεν θεωρώ –για να μην παρεξηγηθώ- ότι είναι κακή ιδέα αυτά καθ’ εαυτά, αλλά είναι τρόπος να επιταχυνθεί η χρηματοδότηση. Διότι πριν φτάσουν τα χρήματα στους τελικούς δικαιούχους, «παρκάρονται» στα «Ταμεία Χαρτοφυλακίου» και με αυτό τον τρόπο, όταν παίρνει λεφτά το Ταμείο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το ΕΝΑΛΙΟ, κοκ, φαίνεται ότι ανεβαίνει η απορροφητικότητα.

Πέραν αυτού, ένας άλλος τρόπος ωραιοποίησης της κατάστασης είναι τα λεγόμενα έργα – γέφυρες.

Μέχρι τώρα έχετε απορροφήσει κονδύλια της τάξεως των 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά εμείς υπολογίζουμε ότι γύρω στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενδεχομένως και παραπάνω, οφείλονται σε έργα-γέφυρες που είχαν ξεκινήσει από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Έχουμε καταθέσει σχετικές ερωτήσεις και θα αναγκαστείτε και εσείς πολύ σύντομα να το παραδεχτείτε.

Προχωρώ παρά πέρα σε σχέση με τα προβλήματα. Έχω εδώ τον πίνακα με τις απορροφήσεις, όπως προκύπτει από το δικό σας Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα σε σχέση με τις απορροφήσεις των επιμέρους Τομεακών Προγραμμάτων. Με μέσο όρο απορροφήσεων τώρα γύρω στο 20%, το τελευταίο πρόγραμμα σε απορροφήσεις είναι το πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» με απορροφήσεις 5,70% την 1η Μαρτίου.

Το πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση», κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι το πρόγραμμα που στηρίζει τον «Καλλικράτη». Η Κυβέρνηση εξαγγέλλει αυτήν τη μεταρρύθμιση και το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι τελευταίο στις απορροφήσεις. Το «Περιβάλλον – Αειφόρα Ανάπτυξη» είναι προτελευταίο, μιλάμε πάντα για την Κυβέρνηση της «πράσινης ανάπτυξης». Και τρίτο από το τέλος είναι το πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» με 9,76%, όταν είμαστε στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η σημερινή Κυβέρνηση έχει θέσει μόνη της τον πήχη ψηλά ως προς αυτό.

Τι έγινε με το πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση»; Το βρήκατε έτοιμο και παραγγείλατε καινούργιες μελέτες. Κάνατε καινούργιες διαβουλεύσεις για να καταλήξετε, τελικά, περίπου στα ίδια αποτελέσματα. Σε δουλειά να βρισκόμαστε. Αυτή ήταν η προσέγγισή σας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το δίκτυο οπτικών ινών, ένα σχέδιο για το οποίο είχα εργαστεί και προσωπικά στο Υπουργείο Μεταφορών. Είχαμε κάνει πολύ συγκεκριμένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τότε αρμόδια Επίτροπο, στις οποίες είχα συμμετάσχει προσωπικά. Είχαμε παραγγείλει μελέτη. Είχε ολοκληρωθεί η μελέτη. Θα μπορούσε το πρόγραμμα να έχει προκηρυχτεί και να έχει ξεκινήσει. Και ενώ εσείς συμφωνείτε με το πρόγραμμα αυτό, τελικά αποφασίσατε να παραγγείλετε καινούργια μελέτη για να μελετήσετε τα ίδια πράγματα. Άκουσα ότι την αναθέσατε ή θα την αναθέσετε αυτές τις ημέρες. Και τελικώς σε μια περίοδο που χρειάζεται η αγορά να κινηθεί, εσείς αναλώνετε το χρόνο σας σε μελέτες.

Να προχωρήσω στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας; Δεν χρειάζεται να μιλήσω εγώ. Μίλησε για εμένα, πριν από εμένα, ο κ. Μητσός, ο παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας, ο οποίος σ’ αυτό το κομβικό κομμάτι διαφώνησε με τον προϊστάμενό του Υπουργό, ως προς τη φιλοσοφία διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων, έφυγε, αλλά τρεις μήνες μετά την παραίτησή του η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας παραμένει ακέφαλη.

Για το πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» θα μιλήσει στη συνέχεια ο συνάδελφος, ο κ. Νικολόπουλος.

Θέλω να σας πω, όμως, ότι από τη δική μου πλευρά ανησυχώ για δύο πράγματα. Πρώτον, για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Έτσι, όπως το έχετε προχωρήσει, θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα, καθώς το έχετε συνδέσει με τη γυναικεία απασχολησιμότητα. Κινδυνεύει το 90% των ωφελουμένων να βγει έξω από αυτό το πρόγραμμα.

Τέλος, γι’ αυτό το ζήτημα προαναγγείλατε το πρόγραμμα «Κοινωνική Εργασία» χωρίς να είναι σαφές το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει. Υπήρξαν δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων αυτήν την εβδομάδα -πάντως όχι προσκειμένων στη Νέα Δημοκρατία- που ακριβώς αμφισβητούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Και ενώ τα πράγματα συνεχίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση, προσφάτως αποφασίσατε να κάνετε μια Ειδική Γραμματεία του ΕΣΠΑ, δίπλα στη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων, σάμπως το πρόβλημα ήταν τα καινούργια όργανα και οι γραμματείες, χωρίς εντωμεταξύ να την έχετε στελεχώσει, ούτε να έχετε τοποθετήσει γενικό γραμματέα.

Τα προβλήματα, λοιπόν, εξελίσσονται με τον τρόπο που περιέγραψα. Δεν βλέπω να υπάρχει ο απαιτούμενος κυβερνητικός συντονισμός, μια διυπουργική ομάδα, η οποία σαν δύναμη κρούσης να αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Και δεν βλέπω, επίσης, να δίνεται προτεραιότητα σε μερικά προγράμματα άμεσης εκταμίευσης, τα οποία μπορεί να στηρίξουν τη ρευστότητα στην αγορά.

Εν πάση περιπτώσει, δεν έχω αμφιβολία ότι στη συνέχεια θα μας παρουσιάσετε τα πράγματα διαφορετικά. Είναι η πάγια τακτική της Κυβέρνησης. Το ζήσαμε και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη θριαμβολογία του κ. Παπανδρέου, την οποία στη συνέχεια διέψευσε, όταν μίλησε στους ευρωσοσιαλιστές, ο Υπουργός Οικονομικών ο κ. Παπακωνσταντίνου λέγοντας ακριβώς τα αντίθετα. Ελπίζω αυτό να μη συμβεί και στην περίπτωση του ΕΣΠΑ. Να ακούμε δηλαδή, συνέχεια ωραία λόγια και στο τέλος να διαπιστώσουμε πως η εγχείριση επέτυχε, αλλά ο ασθενής απέθανε.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θέλω να υποτιμήσω τις προσπάθειες του Υπουργού και του Υφυπουργού. Άλλωστε, έχω διατελέσει Υπουργός και γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι να παραχθεί έργο, ιδιαίτερα όταν η δημόσια διοίκηση έχει κάποιες χρόνιες παθογένειες. Και δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση και τις προθέσεις σας. Ωστόσο, αναφερθήκαμε σε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία.

Απαντώντας στην τοποθέτηση του Υπουργού, θα ήθελα να επικεντρωθώ σε ορισμένα σημεία:

Πρώτον, αναφέρθηκε ο Υπουργός στον επενδυτικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή του κριτική. Δεν θα ισχυριστώ ότι ήταν ένας άψογος επενδυτικός νόμος. Θα υπενθυμίσω, όμως, ότι ήταν η προκάτοχός του, η κυρία Κατσέλη, η οποία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής έχει τονίσει –και έχουμε επικαλεστεί κατ’ επανάληψη αυτή τη δήλωση- ότι ο επενδυτικός νόμος της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο καλύτερος της Μεταπολίτευσης. Θα ήταν χρήσιμο η Κυβέρνηση, οι αρμόδιοι Υπουργοί να συνεννοηθούν μεταξύ τους και για το συγκεκριμένο θέμα.

Δεύτερον, τα φωτοβολταϊκά. Έκανε κριτική ο Υπουργός για το ότι υπάρχουν πάρα πολλές αιτήσεις στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου για τα φωτοβολταϊκά. Το ερώτημα, κύριε Υπουργέ, είναι το εξής: Σταματήσατε αυτή τη διαδικασία; Απεντάξατε τα έργα; Είπατε ότι δεν τα πληρώνετε ή μήπως ακόμη περισσότερο –διότι αυτό συνέβη- η κυρία Μπιρμπίλη, συνάδελφός σας στην Κυβέρνηση, έδωσε ώθηση προς την ίδια κατεύθυνση και για τους αγρότες, αλλά και γενικότερα; Δεν μπορεί να μας λέτε εσείς αυτό που είπατε και από την άλλη πλευρά η συνάδελφός σας στην ίδια Κυβέρνηση να κινείται προς άλλη κατεύθυνση.

Τρίτον, μας δώσατε απολογιστικά στοιχεία της 1ης Φεβρουαρίου του 2011. Δεν θα σταθώ στο γεγονός ότι είναι στοιχεία στο μέσο της χρονιάς, σε έναν οποιονδήποτε μήνα, που μπορεί να εξυπηρετούν την Κυβέρνηση λόγω των ταμείων χαρτοφυλακίου κ.λπ., ούτε ότι τα δικά μας στοιχεία, ανεπίδεκτα αμφισβητήσεως, είναι στο κλείσιμο της χρονιάς του 2010, οπότε και μπορούμε να έχουμε μία σαφέστερη εικόνα. Αυτή είναι και η πάγια τακτική της Κομισιόν. Διετέλεσα πολλά χρόνια Ευρωβουλευτής και σας λέω ότι, όταν θέλει να βγάλει συμπεράσματα, αναφέρεται κατά βάση ή στο τέλος της χρονιάς ή έστω στο τέλος του εξαμήνου. Θέλω να σας πω, όμως, ότι τα στοιχεία τα οποία μας δώσατε δεν είναι ποσοστιαίες απορροφήσεις, όπως ήταν τα δικά μας στοιχεία. Μας δώσατε τους απόλυτους αριθμούς.

Είναι φυσικό, κύριε Υπουργέ, να έχουμε παραπάνω απορροφήσεις από τη Μάλτα, την Κύπρο ή το Λουξεμβούργο, που λόγω μεγέθους ή οικονομικής κατάστασης έχουν πολύ λιγότερα προγράμματα απ’ ό,τι έχουμε εμείς. Δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα απ’ αυτόν τον πίνακα. Συμπεράσματα θα μπορούσαν να εξαχθούν από έναν πίνακα που θα είχε ποσοστιαία στοιχεία. Εδώ δεν υπάρχουν και αυτό πρέπει να είναι σαφές και στη Βουλή και στους Έλληνες πολίτες. Τα μόνα ποσοστιαία στοιχεία που μέχρι στιγμής υπάρχουν, είναι για το τέλος της χρονιάς. Ήμασταν δέκατοι έβδομοι, ενώ το Σεπτέμβριο του 2009 ήμασταν πέμπτοι. Έχουμε καταθέσει τα στοιχεία στη Βουλή.

Τέταρτον, αναφερθήκατε στο νόμο της Νέας Δημοκρατίας για το ΕΣΠΑ. Είχε αναφερθεί και η προκάτοχός σας, η κυρία Κατσέλη και είχε φέρει εδώ ένα νόμο -εμείς τον καταψηφίσαμε- πανηγυρίζοντας ότι πρόκειται περί μεγάλης διαρθρωτικής αλλαγής. Θα τελείωνε η γραφειοκρατία για το ΕΣΠΑ, θα προχωρούσαμε σε μία νέα εποχή. Κρίμα, που δεν έχω τα Πρακτικά μαζί μου για να σας διαβάσω συγκεκριμένες φράσεις.

Εσείς μας είπατε προηγουμένως –δεν το είπατε ακριβώς έτσι, αλλά το συνάγω- ότι αυτός ο νόμος δεν σας αρκεί και θα φέρετε καινούργιο νόμο. Η ίδια η Κυβέρνηση, στην οποία εσείς είστε μέλος, έφερε πέρυσι, τον Απρίλιο ή το Μάιο, τον προηγούμενο νόμο και πριν συμπληρωθεί καλά-καλά ένας χρόνος, έρχεται καινούργιος νόμος. Εάν, λοιπόν, δεν σας αρέσει ο προηγούμενος, ο οποίος τροποποίησε το δικό μας νόμο, σας φταίει αυτός ο νόμος και όχι ο δικός μας, ο ήδη τροποποιηθείς. Και πάλι εδώ έχουμε πολλές και διαφορετικές γραμμές μέσα στην ίδια Κυβέρνηση.

Πέμπτον, οπτική ίνα. Είναι κάτι για το οποίο δούλεψα προσωπικά. Σας τιμά το γεγονός ότι συνεχίζετε να θέλετε να εφαρμοστεί αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Θυμάμαι ότι ο ΟΤΕ, για παράδειγμα, δεν ήταν ενθουσιώδης. Πιστέψτε με, όμως, ότι επί δύο σχεδόν χρόνια πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι δούλεψαν γι’ αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Όταν εμείς χάσαμε την εξουσία, εσείς θελήσατε να το συνεχίσετε. Όμως, οι προκάτοχοί σας πάγωσαν το πρόγραμμα και είπαν ότι θα παραγγείλουν καινούργιες μελέτες, για να ξαναμελετήσουν κάτι το οποίο ήταν έτοιμο. Είναι λάθος σε αυτή τη συγκυρία αυτή η πρακτική της Κυβέρνησης. Υπήρχε μελέτη και μπορώ να σας αναφέρω από ποιες εταιρείες και πώς είχε προχωρήσει όλη η διαδικασία. Όμως, έχουν χαθεί δεκαοκτώ μήνες άνευ λόγου και αιτίας, απλώς για να μπει στο πρόγραμμα αυτό μία πράσινη ταμπέλα. Βάλτε ό,τι θέλετε, πράσινη, κόκκινη, κίτρινη, αλλά το θέμα είναι να γίνει. Είναι ελληνικό αυτό το πρόγραμμα και η καθυστέρηση ζημιώνει όλους μας.

Κύριε Υπουργέ, θα μπορούσα  να αναφέρομαι επί πολλά λεπτά σε προβλήματα του ΕΣΠΑ, αλλά τελειώνει ο χρόνος μου.

Κλείνοντας, θα ήθελα απλώς να θυμίσω κάτι ενδεικτικό. Ήταν μία ερώτηση που κατέθεσα στα συναρμόδια Υπουργεία Γεωργίας και Περιβάλλοντος την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο υπάρχει πολύ μεγάλη ευαισθησία. Είναι τα καμένα των προηγούμενων ετών. Είχε ξεκινήσει προεργασία από εμάς, για να ενταχθούν τα προγράμματα αυτά στο ΕΣΠΑ. Υπήρχε έτοιμη Υπουργική απόφαση. Κερδίσατε τις εκλογές. Αποφασίσατε να δημιουργήσετε Υπουργείο Περιβάλλοντος. Αποφασίσατε να πάρετε τη Γραμματεία Δασών από το Υπουργείο Γεωργίας και να την πάτε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η επίσημη απάντηση των δύο Υπουργείων καταδεικνύει ότι επί ένα χρόνο ασχολιόσασταν με αυτή την καινούργια δομή και μέχρι να γίνει η μεταφορά, το θέμα είχε παραμείνει στον πάτο. Και από το Σεπτέμβρη και μετά, πάλι έχουν περάσει έξι ή επτά μήνες που τελείωσε το θέμα, δηλαδή της καινούργιας δομής, χωρίς να έχει γίνει τίποτε. Και επ’ ευκαιρία της ερωτήσεώς μου το Υπουργείο Περιβάλλοντος λέει: Ναι, προωθείται τώρα η απόφαση. Μα, πρόκειται για μείζονος σημασίας ζήτημα.

Ο Πρωθυπουργός ο ίδιος είχε πάει στην Ηλεία. Και αυτό μαζί με όλα τα υπόλοιπα παραδείγματα, τα οποία αναφέραμε προηγουμένως για το Υπουργείο Εργασίας και τις δράσεις του ΟΑΕΔ που καθυστερούν, για τις δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που περικόπηκαν, για μία σειρά από προγράμματα, δείχνουν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και με το πρόβλημα αυτό πρέπει να ασχοληθεί η Κυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση περισσότερο σοβαρά. Η ωραιοποίηση δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα, η προσπάθεια θα το αντιμετωπίσει. Είμαι βέβαιος ότι κάνατε προσπάθεια από τη δική σας πλευρά. Θα ήθελα, όμως, να είχε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με αυτά που μέχρι σήμερα έχει.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο