Μια σειρά στοιχείων που παρουσιάζουν την οπισθοδρόμηση του ΕΣΠΑ και την καθυστέρηση στην έναρξη του νέου ΕΣΠΑ παρουσιάζει ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη, Οικονομικών κ. Ευκλέιδη Τσακαλώτο και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνο Σκουρλέτη.
Ο Κωστής Χατζηδάκης, αφού τονίζει ότι η κυβέρνηση σπεύδει να καθησυχάσει τους φορείς με πολλά λόγια, υποσχέσεις και δικαιολογίες, δυστυχώς όμως η πραγματικότητα δεν είναι σύμμαχός της και τη διαψεύδει, σημειώνει μεταξύ των άλλων τα ακόλουθα:
1. Οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων για το ΕΣΠΑ ήταν μόλις 450 εκατ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2015, έναντι 1,4 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014. Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι πληρωμές του ΠΔΕ ήταν 1,1 δις ευρώ (17% του ετήσιου προϋπολογισμού) έναντι 2,3 δις ευρώ, το πρώτο εξάμηνο πέρσι.
2. Ενώ ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ μέχρι τα τέλη του 2014 έφτανε σε ποσοστό 85% και η Ελλάδα κατατασσόταν στην 4η θέση μεταξύ των 28 κρατών- μελών της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2015 όλα πάγωσαν και ουσιαστικά έγινε στάση πληρωμών.
3. Λόγω των προβλημάτων ρευστότητας του δημοσίου, από τον Μάρτιο του 2015, σε όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα καταγράφονται σημαντικά έργα που έχουν διακοπεί και υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν ημιτελή και τελικά να χαθεί σημαντικό μέρος της χρηματοδότησής τους και να επιστραφούν στην ΕΕ πόροι που ήδη έχουν καταβληθεί. Την ίδια ώρα φορείς και επιχειρήσεις που έχουν ήδη υλοποιήσει τα έργα τους αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεωκοπίας από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές και το ενδεχόμενο να μην αποπληρωθούν τελικά τα έργα. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει η ΚΕΔΕ: Σε 116 από τους 325 Δήμους έχουν διακοπεί οι εργασίες σε 387 έργα, με συμβάσεις αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ.
4. Μηδενικός είναι και ο απολογισμός της κυβέρνησης και για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Παρέλαβε εγκεκριμένο το πρόγραμμα –έχει εγκριθεί στο σύνολό του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 3ο κατά σειρά μεταξύ των 28 κρατών της ΕΕ από το Μάιο του 2014- και τα 19 επιμέρους Επιχειρησιακά Προγράμματά του ύψους 20,4 δις ευρώ, εγκεκριμένα από το Δεκέμβριο του 2014. Από τότε και μετά οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες και η πρόοδος ελάχιστη σε σχέση με την ουσιαστική έναρξη των προγραμμάτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ενώ παρέλαβε ψηφισμένο τον εφαρμοστικό νόμο διαχείρισης των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ακόμα δεν έχει εκδώσει τις σχετικές διοικητικές πράξεις που αφορούν στις νέες δομές των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης. Αποτέλεσμα: Υπηρεσίες παραμένουν ακέφαλες, τίθενται υπό αμφισβήτηση οι διαδικασίες αξιολόγησης των στελεχών των δομών και φυσικά δεν μπορεί να προχωρήσει η πιστοποίηση των δομών γεγονός απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έναρξη των χρηματοροών των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014- 2020. Παραμένει, επίσης, άγνωστό πότε οι Διαχειριστικές Αρχές θα προκηρύξουν νέα έργα.
Με βάση όλα τα παραπάνω ο Κωστής Χατζηδάκης ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς:
1. Ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να επιταχύνει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και του νέου στο δεύτερο εξάμηνο του 2015;
2. Ποιοι είναι οι στόχοι απορρόφησης πόρων για το 2015 που έχουν τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση;
3. Πότε θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομίας στην έκδοση των διοικητικών πράξεων που αφορούν στις νέες δομές των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ;
4. Πότε αναμένονται οι προκηρύξεις των προγραμμάτων για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων;