Με τις αντιλήψεις που επικρατούν στην κυβέρνηση, τόσο για θέματα οικονομίας όσο και για θέματα μετανάστευσης, αστυνόμευσης, εκπαίδευσης κλπ., βλέπω ότι ακόμα και στην περίπτωση συμφωνίας η ελληνική οικονομία θα σέρνεται. Δεν μπορούμε με αυτές τις παλαιομαρξιστικές αντιλήψεις να πετύχουμε την ευχάριστη έκπληξη που χρειάζεται για τις αγορές και τους επενδυτές, προκειμένου να ανοίξουν καινούργιες δουλειές στην Ελλάδα.
– Συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στη Βραδυνή της Κυριακής, στον Ιορδάνη Χασαπόπουλο
1. Η αλλαγή της διαπραγματευτικής ομάδος και η υποβάθμιση Βαρουφάκη, σημαίνουν και αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης;
Η υποβάθμιση Βαρουφάκη ήταν, όπως φαίνεται, μία εξέλιξη που προκλήθηκε μετά και από τις πιέσεις των δανειστών. Ανεξάρτητα δε από την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο θέμα, που θυμίζει το «να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι», έχουμε ένα κάπως διαφορετικό σκηνικό.
Θέλω να ευχηθώ να προχωρήσουν τα πράγματα με τον καλύτερο τρόπο για την πατρίδα μας. Χάθηκε πολύτιμός χρόνος με το μνημόνιο χωρίς χρήματα που δέχτηκε η κυβέρνηση την 20η Φεβρουαρίου, το δημόσιο ταμείο στεγνώνει, ο ιδιωτικός τομέας έχει καταστεί όμηρος της διαπραγματευτικής σύγχυσης της κυβέρνησης και οι κρίσιμες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν το ταχύτερο δυνατόν.
2. Ο πρωθυπουργός είπε πως θα υπάρξει συμφωνία αν δεν υπονομευτεί από τους δανειστές; έχετε και σεις την ιδία εκτίμηση;
Κάθε πλευρά στην διαπραγμάτευση είχε και έχει τις δικές της θέσεις. Το να μέμφεσαι απλώς τους απέναντι δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο εκτός από εσωκομματικές σκοπιμότητες ή ενδεχομένως την παραπλάνηση των ψηφοφόρων σου. Ούτε εξυπηρετεί την Ελλάδα η συνεχής παράταση της διαπραγμάτευσης, διότι κάθε μέρα που περνά τα πράγματα γίνονται χειρότερα για το δημόσιο ταμείο και η κυβέρνηση κινδυνεύει να παραδοθεί με λευκή σημαία στους δανειστές.
Οι δανειστές δεν είναι καθόλου αφελείς για να μην το γνωρίζουν. Αφού, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός διακηρύσσει ότι είναι υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού ας τον προχωρήσει, γνωρίζοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση ασφαλώς θα υποστεί το κόστος της αθέτησης των προεκλογικών του υποσχέσεων, αλλά συνολικά η χώρα θα έχει ένα σαφές όφελος στο επίπεδο της οικονομίας.
3. Ήδη συζητείται ένα πολυνομοσχέδιο με τις πρώτες παρεμβάσεις. Πιστεύετε ότι αυτό είναι αρκετό για μια καταρχήν συμφωνία;
Γίνεται ξεκάθαρο ότι και πάλι θα ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία πριν από την καταβολή των δόσεων: μέτρα-πολυνομοσχέδιο, αξιολόγηση, εκταμίευση.
Θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα. Το νομοσχέδιο όμως αυτό για να το κρίνουμε πρέπει πρώτα να το δούμε. Αλλιώς θα τοποθετηθούμε πάνω σε φήμες.
4. Πιστεύετε ότι ένα δημοψήφισμα θα βοηθούσε την διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης; Η εκτιμάτε και σεις πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα κλείσουν οι τράπεζες;
Το προηγούμενο δημοψήφισμα δεν βγήκε σε καλό γι’ αυτόν που το ανακοίνωσε.
Καλό είναι όποιος καταφεύγει σε τέτοιες ιδέες να τις έχει σκεφτεί απ’ όλες τις πλευρές, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την οικονομική αλλά και την συνολική κατάσταση της χώρας.
Θα προτιμούσα μια διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης με λιγότερες σαπουνόφουσκες και πιο πολύ ουσία. Τα ηρωικά και τα λεβέντικα δεν διαρκούν πολύ και στο τέλος έχουν κόστος και όλους. Και για τους λεβέντες και για τον τόπο.
5. Έτσι όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις, ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα έχει το ερώτημα ΝΑΙ Η ΟΧΙ στο ευρώ; Σας ρωτώ γιατί η κυβέρνηση λέει ότι το δημοψήφισμα θα αφορά μια ενδεχόμενη συμφωνία και όχι την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Κανείς δεν έχει καταλάβει ακριβώς! Εάν δεν έχει προκύψει συμφωνία το δημοψήφισμα δεν θα έχει κανένα νόημα. Διότι τότε τι θα τεθεί στην κρίση του λαού; Εάν από την άλλη η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε συμφωνία τότε το όλο πράγμα θυμίζει το εγχείρημα του Γιώργου Παπανδρέου το 2011.
Το βέβαιο είναι ότι κάτω από μια επίφαση δημοκρατικότητας κρύβεται το στρατηγικό αδιέξοδο της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημαγωγικές προεκλογικές υποσχέσεις έρχονται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα και τη διαχείρισή της από την κυβέρνηση.
Το ζητούμενο είναι αυτή την απόσταση μεταξύ διακηρύξεων και ευρωπαϊκής πραγματικότητας να μην την πληρώσουν οι πολίτες, ιδιαίτερα μάλιστα οι ασθενέστεροι.
6. Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τους επομένους μήνες; εκτιμάτε ότι είναι ανοιχτό ακόμη το ζήτημα της χρεωκοπίας; Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι ευρωπαίοι δεν θα μας αφήσουν χωρίς ρευστό.
Θέλω να πιστεύω ότι τώρα θα καταλήξουμε σε μια καταρχήν συμφωνία που, μην γελιέστε, δεν θα απέχει πολύ από το τρισκατάρατο «email Χαρδούβελη». Ο ίδιος άλλωστε ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι δέχονται το 70% του μνημονίου και αντικαθιστούν το υπόλοιπο 30% με δικά τους ισοδύναμα μέτρα. Ακόμα περισσότερο θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα υπογράψει μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία στη συνέχεια, γιατί, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με την οπισθοδρόμηση των τελευταίων μηνών, το καλύτερο σενάριο δυστυχώς είναι πλέον η υπογραφή ενός 3ου μνημονίου.
Ωστόσο δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Με τις αντιλήψεις που επικρατούν στην κυβέρνηση, τόσο για θέματα οικονομίας όσο και για θέματα μετανάστευσης, αστυνόμευσης, εκπαίδευσης κλπ., βλέπω ότι ακόμα και στην περίπτωση συμφωνίας η ελληνική οικονομία θα σέρνεται. Δεν μπορούμε με αυτές τις παλαιομαρξιστικές αντιλήψεις να πετύχουμε την ευχάριστη έκπληξη που χρειάζεται για τις αγορές και τους επενδυτές, προκειμένου να ανοίξουν καινούργιες δουλειές στην Ελλάδα.
7. Ποιες πιστεύετε από την εμπειρία σας ότι πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση ώστε να κλείσει η συμφωνία;
Σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συγκεκριμένο σχέδιο. Συγκεκριμένες προτάσεις. Όχι οικονομικές θεωρίες. Η κυβέρνηση μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη στον εαυτό της και στην διαπραγμάτευση εάν εγκαταλείψει τις λαϊκίστικες δοξασίες και προσαρμοστεί στην πραγματικότητα.
8. Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί την ΝΔ ότι δεν κρατά υπεύθυνη στάση και πως στηρίζει πολιτικά την υπονόμευση από τους δανειστές. Τι απαντάτε;
Μα η μεγαλύτερη υπηρεσία που προσφέρει η ΝΔ, αυτή τη στιγμή, στην κυβέρνηση είναι ότι δεν της ζητάει «τον ουρανό με τ’ άστρα». Ότι ασκεί μια υπεύθυνη αντιπολίτευση και όχι την αντιπολίτευση που ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βρισκόταν στη δική μας θέση.
Θεωρώ ότι δεν είναι σοβαρό από ένα κυβερνητικό κόμμα να απευθύνει στην όποια αντιπολίτευση μια τέτοιου είδους μομφή. Ποιος Έλληνας δεν θέλει να υπηρετηθούν τα συμφέροντα της χώρας;
Ας αφήσουν λοιπόν τα συνθήματα και τις κραυγές. Ας θυμηθούν ότι τα συνθήματα αυτά δεν βοήθησαν τον Γιώργο Παπανδρέου όταν στη συνέχεια η συνταγή δεν βγήκε.
9. Οι εξελίξεις βοηθούν πιστετευτε να καταλαγιασει η εσωκομματικη γκρίνια μέσα στην ΝΔ;
Το πρωτεύον αυτή την ώρα είναι να αποφύγει η Ελλάδα τα χειρότερα. Εκεί είναι στραμμένη η προσοχή όλων των Ελλήνων. Ασφαλώς η ΝΔ, ως δεύτερος πυλώνας του πολιτικού συστήματος, πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να ανασυνθέσει της εικόνα της και να περάσει μπροστά με αξιοπιστία και δυναμισμό.
Δεν πρέπει να αγνοούμε τα του οίκου μας, δεν πρέπει να βάλουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά την ίδια στιγμή δεν πρέπει να ξεχνάμε τη βασική προτεραιότητα αυτής της ώρας που είναι η συμβολή όλων στο να ξεπεράσει η Ελλάδα την περιπέτεια στην οποία έχει εμπλακεί, παραμένοντας στο δρόμο της Ευρώπης.