Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κίνδυνος μπλακ-άουτ στην Ελλάδα, αν δεν τεθούν σε λειτουργία νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Απάντηση Κομισιόν στον Κωστή Χατζηδάκη

Κίνδυνο εφοδιασμού σε ηλεκτρική ενέργεια θα αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον η Ελλάδα, αν δεν τεθούν σε λειτουργία νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα Ενέργειας κ. Λογιόλα ντε Παλάθιο, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.


Η ερώτηση του κ. Χατζηδάκη αφορούσε την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πιθανοί ιδιώτες επενδυτές στο χώρο της ενέργειας. Η κ. Παλάθιο, αφού παραδέχθηκε τις δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί όσον αφορά τη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες, σημειώνει «ότι οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί διστάζουν να χρηματοδοτήσουν νέα παραγωγική ικανότητα εκτός εάν υφίστανται συνθήκες νομικής, αλλά και οικονομικής σταθερότητας και προβλεψιμότητας σε σχέση, μεταξύ άλλων και με τις τιμές των καυσίμων».


Αμέσως μετά, η αρμόδια Επίτροπος τονίζει ότι «σωστά αναφέρεται ότι η Ελλάδα ενδέχεται να αντιμετωπίσει τα προσεχή χρόνια πρόβλημα εφοδιασμού σε ηλεκτρική ενέργεια, εάν δεν τεθούν σε λειτουργία νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής». Γι΄ αυτό, σύμφωνα με την κ. Παλάθιο, η Επιτροπή αναζήτησε προσφάτως περαιτέρω στοιχεία σχετικά με την πρόοδο για την έκδοση νέου νόμου, ο οποίος θα τροποποιεί τον ισχύοντα νόμο 2773/1999 και θα διευκολύνει την είσοδο νέων ανεξάρτητων επιχειρήσεων ηλεκτροπαραγωγής στην ελληνική αγορά ενέργειας.


Τέλος στην απάντησή της προς τον κ. Χατζηδάκη, η κ. Παλάθιο, αναφέρεται στο ζήτημα του λογιστικού διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νομοθετικού πλαισίου της Ε.Ε. σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης με επιστολή του της 4ης Δεκεμβρίου 2002, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι:
α. Στις 15 Απριλίου 2002, η ΔΕΗ Α.Ε υπέβαλε στην Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή χωριστούς λογαριασμούς για τις διάφορες δραστηριότητές της κατά το 2001.
β. Στις 24 Οκτωβρίου 2002, η Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κάλεσε τη ΔΕΗ να υποβάλει εκ νέου τους εν λόγω λογαριασμούς με ορισμένες διευκρινίσεις και τροποποιήσεις. Η προθεσμία υποβολής των αναθεωρημένων χωριστών λογαριασμών ορίστηκε για τις 16 Δεκεμβρίου 2002.


Η Επίτροπος σημειώνει επ’ αυτού, ότι η Κομισιόν ζήτησε επιβεβαίωση της υποβολής των αναθεωρημένων λογαριασμών, καθώς και τις σχετικές παρατηρήσεις της Ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Μετάβαση στο περιεχόμενο