Κύριε Χατζηδάκη έχει γίνει μια σύγχυση ανάμεσα στο πρόβλημα που υπάρχει με τα κονδύλια εκείνα στα οποία έχουν βρεθεί προβλήματα και κινδυνεύουμε να τα χάσουμε και στο πρόβλημα που εμφανίζεται και μας έχουν προβάλει υπηρεσίες της επιτροπής. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους;
Υπάρχουν δύο διαφορετικά ζητήματα σε σχέση με τους νόμους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για το το λεγόμενο βασικό μέτοχο: Για τον νόμο της Ν.Δ. η Κομισιόν θεωρεί ότι αντίκειται μεν στο κοινοτικό δίκαιο , αλλά καθώς δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ακόμη με την τελευταία επιστολή του Γενικού Διευθυντή Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μίντοους διευκρινίζεται πως αν στο μέλλον (μετά τον Ιούνιο που αρχίζει η εφαρμογή του νόμου) υποβληθούν προς πληρωμή τιμολόγια έργων τα οποία έγιναν βάσει συμβάσεων που πηγάζουν από αυτό το νόμο , η Κομισιόν δεν θα καταβάλει το δικό της μερίδιο. Φυσικά, τέτοια έργα δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα. Για τα έργα που έχουν γίνει με βάση τον αντίστοιχο νόμο του ΠΑΣΟΚ , τον οποίο η Κομισιόν θεωρεί επίσης προβληματικό, ο κ. Μίντοους σημειώνει ότι η καταβολή μέρους ή του συνόλου των σχετικών κονδυλίων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εξαρτηθεί από το εάν υπάρξουν προσφυγές ενδιαφερομένων οι οποίοι ενδεχομένως αποκλείσθηκαν από σχετικούς διαγωνισούς .
Με απλά λόγια είναι ορατός ο κίνδυνος της απώλειας κονδυλίων;
Για το νόμο της Ν.Δ. , η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι είναι για την ίδια ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας η αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Επομένως είναι προφανές πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που δεν αφορά ήδη προκηρυχθέντες διαγωνισμούς. Για έργα που έγιναν με βάση το σχετικό νόμο του ΠΑΣΟΚ το ενδεχόμενο αυτό υφίσταται αν υπάρξουν προσφυγές.
Ο κ. Μίντοους λέει ότι ζητάει μια απάντηση μέχρι το τέλος Μαΐου, αυτό έχει μεταφραστεί ως εξής. Ότι μέχρι τότε πρέπει να έχουμε δώσει απάντηση ή να έχουμε αλλάξει το νόμο ή αλλιώς να πάμε σε μια παράταση της περιόδου κατά την οποία θα ισχύει ο προηγούμενος νόμος και όχι ο δικός σας νόμος, από αυτά τι ακριβώς ισχύει;
Όπως σας είπα ήδη η Κομισιόν έχει επισημάνει αρκετά νομικά προβλήματα τόσο σε σχέση με τον νόμο του ΠΑΣΟΚ, όσο και σε σχέση με το νόμο της Νέας Δημοκρατίας. Πράγματι, στην επιστολή γίνεται σαφές ότι από την 1η Ιουνίου και μετά τα έργα τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αυτών των νόμων δεν θα θεωρούνται επιλέξιμα από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συγχρηματοδότηση. Ωστόσο, κανείς δεν πρόκειται να μείνει αδιάφορος μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο. Τις ακριβείς κινήσεις από πλευράς ελληνικών αρχών δεν μπορώ να τις προδιαγράψω διότι, εκτός των άλλων, επηρεάζονται και θα επηρεασθούν άμεσα από τις επί μέρους θέσεις που θα αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ¨αιτιολογημένη γνώμη¨ (νέα επιστολή Μαγκρίβι) που αναμένεται να σταλεί εντός των ημερών. Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, οι στόχοι της κυβέρνησης είναι τρεις: η προάσπιση των διατάξεων του Ελληνικού Συντάγματος για το συγκεκριμένο θέμα, η αποφυγή απώλειας κοινοτικών πόρων, αλλά και η συνέχιση της μάχης εναντίον της αδιαφάνειας και της διαπλοκής με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Ανεξάρτητα από την όποια νομική διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η σημαία κατά της διαπλοκής δεν πρόκειται να υποσταλεί.
Τίθεται ακόμη ένα ζήτημα στην συγκεκριμένη επιστολή. Το πρόβλημα με τις κοινοτικές δαπάνες που είχαν γίνει για έργα παλαιότερα για τα οποία είχαν διαπιστωθεί ατασθαλίες διοικητικές κακοτεχνίες κλπ, ποιο ακριβώς είναι;
Αυτό το ζήτημα σχετίζεται με τη βαριά κληρονομιά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και αφορά στον τρόπο με το οποίο υλοποιούνται τα τεχνικά έργα ( υπερβάσεις προϋπολογισμών, ¨επί έλασσον δαπάνες¨ κλπ) για τον οποίο η Επιτροπή είχε ζητήσει από την Ελλάδα συμμόρφωση προς κάποιους κοινοτικούς κανόνες ήδη από το 2000. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κληρονόμησε το πρόβλημα και προσπαθεί, έχοντας ως βασική επιδίωξη να μην πραγματοποιηθεί η απειλή της Επιτροπής για αναστολή χρηματοδοτήσεων εξαιτίας αυτού του λόγου. Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί κάτι τέτοιο η κυβέρνηση αναγκάστηκε, σε πρώτη φάση, να θέσει εκτός κοινοτικού πλαισίου τεχνικά έργα της τάξεως 950 εκ. ευρώ ενώ φαίνεται ότι θα υπάρξουν και κάποιες άλλες «οριζόντιες διορθώσεις» (δηλαδή περικοπές της κοινοτικής χρηματοδότησης κατά 5% έως 10%) προκειμένου να διευθετηθεί οριστικά το θέμα και να μπει στο αρχείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τελικά, κύριε Χατζηδάκη η δημοσιονομική απογραφή ωφέλησε ή εξέθεσε την χώρα μας στα μάτια των εταίρων μας;
Αν κάποιος εξετέθη είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τις αλχημείες τις οποίες έκανε. Το κύρος της χώρας αντίθετα με κανένα τρόπο δεν ζημιώθηκε. Οποιοδήποτε νοικοκυριό είναι ανάγκη να στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία προκειμένου να κάνει τον προγραμματισμό του. Αυτό συνέβη με την περίπτωση της Ελλάδας η οποία έχει περιθώριο δύο ετών, μέχρι το τέλος του 2006, να εξυγιάνει τους δημοσιονομικούς δείκτες σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας. Η μόνη περίπτωση να εκτεθούμε είναι αν μέχρι τότε δεν πιάσουμε τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί. Όμως η κυβέρνηση, όπως βλέπετε, δεν διστάζει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να περιοριστούν τα ελλείμματα και να δημιουργηθούν στέρεες βάσεις για να προχωρήσει η ελληνική οικονομία σε μία αναπτυξιακή τροχιά που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Να μου επιτρέψετε μια υποθετική ερώτηση. Αν σας ζητούσε ο πρωθυπουργός να επιστρέψετε στην Αθήνα, προσφέροντας την υπηρεσίες σας, μέσα από την κυβέρνηση, θα το σκεφτόσασταν;
Είναι παλαιός ο κανόνας ότι σε υποθετικές ερωτήσεις οι πολιτικοί δεν απαντούν. Εν πάση περιπτώσει, προσωπικά ασχολούμαι με την δουλειά μου και δεν κοιτάζω δεξιά και αριστερά. Αυτήν την ώρα είμαι εισηγητής για το Δ ΚΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επομένως καταλαβαίνετε ότι έχω «απλωμένο τραχανά».
Αλήθεια δεν σας προβληματίζει η φθορά που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις;
Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, αλλά και ότι το ΠΑΣΟΚ δεν καρπούται την όποια, αναμενόμενη για όλες τις κυβερνήσεις, φθορά. Οι ψηφοφόροι, παρά την αναπόφευκτη δυσαρέσκεια τους για τα αναγκαία φορολογικά μέτρα που ελήφθησαν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα ελλείμματα που κληρονόμησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εξακολουθούν να ελπίζουν σε αυτήν. Οι δημοσκοπήσεις δεν χρησιμεύουν απλώς για να σε ενθουσιάζουν ή να σε απογοητεύουν. Οι δημοσκοπήσεις φωτογραφίζουν την στιγμή και είναι εργαλεία δουλειάς. Εμείς θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας για τη συνολική δουλειά την οποία θα έχουμε επιτελέσει και γνωρίζουμε πολύ καλά πως το 2005 είναι το πιο κρίσιμο έτος της διακυβέρνησης προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας.
Προσωπικά με ποιον νομίζετε ότι βρίσκεστε σε πόλεμο με την καθημερινότητα ή με τα οργανωμένα συμφέροντα;
Η κυβέρνηση έχει ένα αντίπαλο: Ο αντίπαλος αυτός είναι τα προβλήματα. Ανεξάρτητα από το εάν είναι προβλήματα που πηγάζουν από τα ελλείμματα, την χαμηλή ανταγωνιστικότητα, από το μεγάλο κράτος, από τη διαφθορά και την διαπλοκή. Έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένους στόχους. Στόχους που έχουν τεθεί από το ίδιο το κυβερνητικό πρόγραμμα μας. Και η μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι να αποδείξουμε ότι είμαστε μία κυβέρνηση που τα λόγια και τα έργα της ταυτίζονται. Οι επιθέσεις διαφόρων βολεμένων ή διαφόρων προνομιούχων του συστήματος ΠΑΣΟΚ είναι αναμενόμενες. Δεν πρέπει όμως να μας πτοούν. Πρέπει να εφαρμόσουμε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική, τον δημόσιο τομέα περισσότερο αποτελεσματικό και διαφανή στη λειτουργία του και που θα θέτουν ως βασική επιδίωξη την προστασία του ανυπεράσπιστου Έλληνα πολίτη.