Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κίνητρα για… απολύσεις αντί για απορρόφηση ανέργων δίνει στις επιχειρήσεις ο ΟΑΕΔ. Ερώτηση προς Υπουργό Εργασίας.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του Ειδικού Διετούς Προγράμματος για την προώθηση της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, που αφορά σε πρόσληψη 25.000 ανέργων, αναφέρει ότι στην περίπτωση που επιχείρηση μειώσει το προσωπικό της και δεν το αντικαταστήσει μέσα σε 30 μέρες, το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις, όσες μειώθηκε το προσωπικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ        

ΘΕΜΑ :  Κίνητρα για… απολύσεις αντί για απορρόφηση ανέργων δίνει στις επιχειρήσεις ο ΟΑΕΔ

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του Ειδικού Διετούς Προγράμματος για την προώθηση της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, που αφορά σε πρόσληψη 25.000 ανέργων, αναφέρει ότι στην περίπτωση που επιχείρηση μειώσει το προσωπικό της και δεν το αντικαταστήσει μέσα σε 30 μέρες, το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις, όσες μειώθηκε το προσωπικό (άρθρο 9 της ΚΥΑ 364/31/3/2010).

Με μια απλή σκέψη αυτό σημαίνει ότι αν π.χ. μια επιχείρηση έχει 10 εργαζομένους, μπορεί να προσλάβει ακόμα 10 επιδοτούμενους μέσω του προγράμματος. Αυτό, όμως, δεν την εμποδίζει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να απολύσει, για παράδειγμα, 5 παλαιούς εργαζόμενους με μοναδική επίπτωση ότι απλά θα χάσει 5 από τους 10 επιδοτούμενους. Κατά συνέπεια θα έχει μεν και πάλι 10 εργαζομένους, όπως και πριν, από τους οποίους, όμως, οι 5 θα είναι επιδοτούμενοι. Θα έχει, δηλαδή, πετύχει μείωση του συνολικού μισθολογικού της κόστους, αυτό, όμως, θα έχει συμβεί με την απόλυση άλλων εργαζομένων που έχουν περισσότερα χρόνια στην εργασία, άρα και υψηλότερες αμοιβές.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1.    Θεωρεί, άραγε, λογική τη ρύθμιση αυτή για την προστασία των ήδη εργαζομένων;
2.    Προτίθεται η Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αποφυγή απολύσεων;

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο