Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κομπογιαννίτικες οι συνταγές του κ.Τσίπρα – συνέντευξη στην εφημερίδα Realnews

Για κομπογιαννίτικες συνταγές κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα στη Realnews ο Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού. «Από τη μια κάνει λόγο για μείωση των φόρων και από την άλλη για προσλήψεις και επέκταση του κράτους κάτι που δεν μπορεί να συνδυαστεί», όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ν Δ.  Ο Κωστής ατζηάκης υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται ένα σύστημα χρεοκοπημένο που οδηγεί σε συνεχείς μειώσεις τις συντάξεις, ενώ η Ν.Δ,  πέρα από την εθνική σύνταξη προτείνει να δοθεί η δυνατότητα στους νέους εργαζόμενους να φτιάξουν έναν ατομικό κουμπαρά. Είτε αν θέλουν μέσω του δημόσιου τομέα είτε του ιδιωτικού.

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Realnews»

– Τα μέτρα – παροχές όπως τα έχετε χαρακτηρίσει και θα φέρει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή θα τα στηρίξετε;

Αφήστε πρώτα να δούμε τι θα φέρει γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν είναι και πολύ σταθερή στις θέσεις της.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2016 μίλησε για μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ ο κ. Τσίπρας τον ειρωνεύτηκε. Τώρα τον ακούμε να κάνει μια μπερδεμένη εξαγγελία που φαίνεται να αφήνει απ’ έξω ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης.

Θα περιμένουμε να δούμε τη θέση τους και θα καταθέσουμε δική μας τροπολογία έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να συγκρίνει τις πολιτικές του καθενός.

 – Τελικά ποιος αντιγράφει ποιον κύριε Χατζηδάκη; Είδαμε μέσα σε μια εβδομάδα τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δεσμεύονται μεταξύ άλλων για τον ΕΝΦΙΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές και την μείωση των φόρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και 2 χρόνια από το βήμα της ΔΕΘ παρουσίασε το δικό του μείγμα πολιτικής για λιγότερους φόρους και εισφορές, λιγότερες δαπάνες και επενδύσεις. Από τότε μίλησε για μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του φόρους στα νομικά πρόσωπα κλπ.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όμως συνέχισαν την πολιτική τους που καταδίκασε την οικονομία μας να σέρνεται, διότι μας έκανε πρωταθλητές στους φόρους μέσα στην ευρωζώνη και ουραγούς στην ανάπτυξη.

Τώρα ο κ. Τσίπρας -στον πανικό του μπροστά στην επερχόμενη εκλογική ήττα του- ανακάλυψε τις μειώσεις φόρων. Με ποια αξιοπιστία άραγε; Και πώς θα προχωρήσει σε μείωση φόρων όταν την ίδια στιγμή υπόσχεται προσλήψεις και επέκταση του κράτους; Μείωση των φόρων και επέκταση του κράτους! Κομπογιαννίτικες συνταγές!

Η διαφορά λοιπόν είναι ότι για τη ΝΔ η μείωση της φορολογίας αποτελεί στρατηγική επιλογή και συστατικό στοιχείο της πολιτικής της, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ μια τυχοδιωκτική και συγκυριακή επιλογή, μήπως ψαρέψει στα θολά νερά ορισμένους ψήφους.

Ακούστε: Με τη σημερινή κυβέρνηση η καλύτερη προοπτική είναι το «τσούκου-τσούκου». Αυτό άραγε θέλουμε ή μια επενδυτική έκρηξη στη χώρα;

– Η κυβέρνηση σας κατηγορεί πως η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου θα οδηγήσει σε περικοπή των συντάξεων.

Ο νόμος Κατρούγκαλου περιέκοψε και περικόπτει τις συντάξεις. Και  η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει κάνει συνολικά 21 δυσμενείς παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, με αυξήσεις εισφορών, κατάργηση του ΕΚΑΣ, μειώσεις στις επικουρικές, επανυπολογισμό συντάξεων που οδηγεί σε νέες μειώσεις κύριων συντάξεων κλπ.

«Κρείττον του λαλείν το σιγάν» λοιπόν για τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των συντάξεων. Άλλωστε οι συνταξιούχοι ξέρουν πολύ καλά τι γίνεται στην τσέπη τους.

Η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου όχι μόνο δεν οδηγεί σε περαιτέρω περικοπές συντάξεων, αλλά είναι ο μόνος δρόμος για να κινηθεί η οικονομία και έτσι με υγιή τρόπο να αυξήσουμε τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές και να διασφαλίσουμε  το μέλλον τους.

 
– Μάλιστα στο ασφαλιστικό, το σχέδιο – παραδείγματα που εσείς προσωπικά παρουσιάσατε για την επικουρική ασφάλιση η κυβέρνηση υποστηρίζει πως αυτό προϋποθέτει μια υψηλή απόδοση, 7,5%. Τι απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με ψέματα, κινδυνολογίες  και τερατολογίες να διαστρεβλώσει τις θέσεις μας.

Η πραγματικότητα είναι ότι εμείς αφού μελετήσαμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές προτείναμε το σύστημα που πλέον εφαρμόζουν οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, είτε έχουν  κεντροδεξιές είτε κεντροαριστερές κυβερνήσεις. Αυτό προβλέπει εκτός από την εθνική σύνταξη που βασίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών, να δοθεί η δυνατότητα στους νέους εργαζόμενους να φτιάξουν έναν ατομικό κουμπαρά. Είτε αν θέλουν μέσω του δημοσίου είτε αν θέλουν μέσω ιδιωτικών εταιρειών. Δώσαμε μάλιστα και το παράδειγμα που τόσο ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ: ένας εργαζόμενος που ξεκινάει με μισθό 800 ευρώ και παίρνει αυξήσεις 3% ετησίως καταλήγει στο τέλος του εργασιακού βίου του να έχει μισθό 2000. Ε, αυτός ο άνθρωπος πέρα από την εθνική σύνταξη θα έχει και έναν επιπλέον ατομικό κουμπαρά 125.000 ευρώ.

Προφανώς στους φωστήρες του Μαξίμου φάνηκαν πολλά τα 125.000 ευρώ και ανακάλυψαν εξωπραγματικό επιτόκιο. ¨Όμως έχουν κάνει λάθος στους υπολογισμούς τους διότι δεν λαμβάνουν υπόψη την εξέλιξη του μισθού.  Κόλλησαν στα 800 ευρώ!

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο το θέμα αυτό είναι πραγματικά δευτερεύον. Το πρωτεύον είναι ότι οι επικουρικές συντάξεις έχουν εξαϋλωθεί και σε λίγα χρόνια αν συνεχίσουμε έτσι οι επόμενες γενιές δεν θα έχουν επικουρικές συντάξεις. Εμείς για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα προτείνουμε για τους νέους ασφαλισμένους τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα για την επικουρική ασφάλιση  που πλέον  εφαρμόζεται σ’ όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες –και έχει θεσμοθετηθεί στην Ελλάδα από το 2003 για τα επαγγελματικά ταμεία, αλλά δεν εφαρμόστηκε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη υπερασπίζεται ένα σύστημα χρεωκοπημένο που οδηγεί σε συνεχείς μειώσεις τις συντάξεις. Αυτός και μόνο είναι αρκετός λόγος να μην τους ψηφίσουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. 

 – Η πρόταση σας για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους τελικά μπορεί να υλοποιηθεί; Μήπως προϋποθέτει αλλαγή Συντάγματος; Το κυβερνητικό επιτελείο πάντως υποστηρίζει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ευνοηθούν οι ιδιοκτήτες σε περιοχές με ακίνητα υψηλής αξίας.

Το σύνταγμά μας προβλέπει την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ συμβάλει σ΄ αυτή τη συνταγματική επιταγή: ενισχύει την οικονομική αυτοτέλεια και την αποτελεσματικότητα τους.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν κόπτεται υπέρ της αυτοδιοίκησης τώρα κινδυνολογεί διότι η πρόταση για την ενίσχυση των δήμων έγινε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε ο ΕΝΦΙΑ θα εισπράττεται μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΔΑΕ), οπότε ποιο είναι το θέμα;

Το επιχείρημα δε ότι δήθεν με τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ θα ευνοηθούν οι περιοχές με ακριβά ακίνητα και οι λεγόμενοι πλούσιοι δήμοι είναι κυριολεκτικά ανόητο. Όπως ισχύει και σήμερα για την  κρατική χρηματοδότηση,  θα υπάρχει ένας εξισορροπητικός αναδιανεμητικός μηχανισμός που θα μεταφέρει πόρους στους φτωχότερους δήμους με κριτήρια γεωγραφικά, εισοδήματος κατοίκων κ.α. Πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και εκφράζει την πολιτική καθυστέρηση.

–  Εκλογές πότε βλέπετε τελικά;

Έχουμε μπει ήδη σε προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει ως στρατηγική την ένταση και την πόλωση. Όσο νωρίτερα, λοιπόν, τόσο καλύτερα για την οικονομία!

– Στο κάλεσμα που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε στελέχη της κεντροαριστεράς ακόμα και από την αριστερά μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν ασκήσει σκληρή κριτική στη ΝΔ;

Για εμάς η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο θέμα πολιτικό ή ιδεολογικό. Είναι κυρίως θέμα αξιακό. Να τελειώνουμε με τα ψεύδη, τον λαϊκισμό και τον κυνισμό, που δεν έχουν προηγούμενο.

Και στην κοινή προσπάθεια δεν καλούμε μόνο δεξιούς και κεντρώους ψηφοφόρους αλλά και αριστερούς. Και μας ενδιαφέρει στελέχη που έρχονται για πρώτη φορά μαζί μας να συμμερίζονται αυτές τις αξίες και να «δένουν» αρμονικά με αυτή την αντίληψη.

– Μέχρι πότε η Νέα Δημοκρατία  θα διατηρήσει το εμπάργκο  στην ΕΡΤ;

Μέχρι η ΕΡΤ να αλλάξει και να αρχίσει να συμπεριφέρεται ως δημόσια τηλεόραση που σέβεται τους φορολογούμενους. Διότι δεν μπορεί ένα μεγάλο τμήμα των φορολογούμενων να πληρώνει φόρους για να βλέπει στην ΕΡΤ εκπομπές που συνεχώς, μονόπλευρα και απροκάλυπτα στρέφονται εναντίον των απόψεών του και των κομμάτων που ψηφίζει

Συζητούσαμε το όλο θέμα καιρό. Γινόμασταν αποδέκτες διαμαρτυρίας από χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι μας ρωτούσαν γιατί συνεχίζουμε να προσφέρουμε με την παρουσία μας νομιμοποίηση σε αυτή την απίστευτη πρακτική της δημόσιας τηλεόρασης, που θα έπρεπε να είναι τηλεόραση όλων των Ελλήνων.

Έχουμε παραπονεθεί δεκάδες φορές αυτά τα 3 χρόνια για την ΕΡΤ. Αντί όμως να βελτιωθούν τα πράγματα η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΡΤ αποθρασύνθηκαν πλήρως. Και όταν διαμαρτυρηθήκαμε για το σχόλιο Καψώχα, σε μια ούτως ή άλλως μονόπλευρη εκπομπή, ο ίδιος ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού υποστήριξε ανοιχτά όσα αδιανόητα ειπώθηκαν!

Αφού, λοιπόν, έχουν επιλέξει τον δρόμο του απόλυτου εκφυλισμού της δημόσιας τηλεόρασης, θα τον βαδίσουν μόνοι τους, μαζί με τους λίγους φανατικούς οπαδούς τους που έχουν απομείνει να τους παρακολουθούν.

Μετάβαση στο περιεχόμενο