Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κοινή Δήλωση για τη χρήση του ΕΣΠΑ και την ανεργία

EU_Flag_120x80

Οι υπεύθυνοι των Τομέων Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης και Νίκος Νικολόπουλος, έκαναν την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την αναποτελεσματικότητα στην χρήση του ΕΣΠΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας:

«Ενώ η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι κομβικής σημασίας για τη χώρα, η αποτυχία της κυβέρνησης στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για αυτό το σκοπό εκπλήσσει πραγματικά. Συγκεκριμένα:

1.    Δεν έχει προκηρυχθεί κανένα νέο έργο κατάρτισης ή προώθησης της απασχόλησης από τις πέντε Διαχειριστικές Αρχές του Υπουργείου Εργασίας, από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά.

2.    Το ποσοστό απορρόφησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο όλο αυτό το διάστημα (μόνο 13,6%) και αφορά σχεδόν αποκλειστικά (κατά 96%) έργα που προκηρύχθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009!

3.    Τα προγράμματα που υλοποιεί από την πλευρά του ο ΟΑΕΔ και τα οποία είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον Οκτώβριο 2010, ύψους 2,5 δις ευρώ, βρίσκονται στον αέρα. Σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις του, τα προγράμματα αυτά επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν από τον ΟΑΕΔ, το ΙΚΑ και το ΕΣΠΑ. Ωστόσο, δεν υπάρχει σήμερα κανένα έργο από τα παραπάνω, που να είναι ενταγμένο στα Επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, ούτε έχει ρυθμιστεί, σαφώς έως τώρα, το ζήτημα της χρηματοδότησής τους. Ο δε σχεδιασμός δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στη σημερινή συγκυρία και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων.

4.    Υφίστανται σοβαρές ενστάσεις ως προς αυτή καθ’ αυτή τη διαχείριση των κονδυλίων. Ενστάσεις που ενδεχομένως δεν είναι άσχετες με την παραίτηση – μυστήριο  του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας.
Εν τω μεταξύ, το ποσοστό της ανεργίας έχει αγγίξει το 13,5% και – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της κυβέρνησης – προβλέπεται να ξεπεράσει το 15%! Η κυβέρνηση, απέναντι στη συνεχή αύξηση της ανεργίας, περιορίζεται σε διακηρύξεις που δεν φαίνεται να γίνονται πράξη, ενώ αφήνει ανεκμετάλλευτα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.

Για τους λόγους αυτούς, δεκατρείς Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταθέσαμε επίκαιρη επερώτηση προς την αρμόδια Υπουργό.»

Επισυνάπτεται το κείμενο της επίκαιρης επερώτησης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο