Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κοινή παρέμβαση των πέντε Κρητικής καταγωγής ευρωβουλευτών στην Κομισιόν: ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών αμέσως στην Κρήτη!

Την άμεση μεταφορά της έδρας του νέου Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών στο Ηράκλειο της Κρήτης σύμφωνα με την επίσημη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητούν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές Κωστής Χατζηδάκης και Μανώλης Μαυρομμάτης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Αρναουτάκης και Νίκος Σηφουνάκης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, που εκλέγεται με το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας αλλά κατάγεται από την Κρήτη. Οι Κρητικοί ευρωβουλευτές θέλησαν με ερώτηση που κατέθεσαν στην Κομισιόν να βάλουν τέρμα στη φημολογία που υπάρχει στις Βρυξέλλες για πιέσεις κατά της επιλογής του Ηρακλείου ως της οριστικής έδρας του νέου Ευρωπαϊκού οργανισμού.


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών άρχισε επίσημα να λειτουργεί στις 15 Μαρτίου 2004 (Κανονισμός (EΚ) αριθ. 460/2004) με προσωρινή έδρα τις Βρυξέλλες. Είχε ήδη προηγηθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (12-13 Δεκεμβρίου 2003) ότι η έδρα του ΕΟΑΔΠ θα είναι στην Ελλάδα, σε πόλη που θα επιλέξει η Ελληνική κυβέρνηση. Πράγματι, με τη σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 11 Φεβρουαρίου 2004 ορίστηκε επίσημα το Ηράκλειο Κρήτης ως έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού.


Η απόφαση αυτή φαίνεται ότι προκάλεσε αντιδράσεις σε κύκλους κοινοτικών υπαλλήλων και άλλων παραγόντων στις Βρυξέλλες. Εκφράστηκαν έντονα παράπονα γιατί η έδρα του οργανισμού θα βρίσκεται σε μία από τις πλέον περιφερειακές και απομακρυσμένες πόλεις της ΕΕ, προς την οποία μάλιστα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τις Βρυξέλλες! Λαμβάνοντας τα μηνύματα αυτά οι πέντε ευρωβουλευτές, ανεξαρτήτως πολιτικών παρατάξεων, αποφάσισαν να καταθέσουν κοινή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συγκεκριμένο θέμα.


Στην ερώτησή τους, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν να επιβεβαιώσει αν και κατά πόσον δέχεται πιέσεις για να παραμείνει η έδρα του ΕΟΑΔΠ στις Βρυξέλλες ή να μεταφερθεί έστω στην Αθήνα, όχι όμως στο Ηράκλειο. Στην περίπτωση αυτή, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν απερίφραστα ότι “μια τέτοια ενέργεια που θα έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ελληνικής Κυβέρνησης δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή”. Για το λόγο αυτό, ρωτούν την Κομισιόν πότε ακριβώς υπολογίζεται η μεταφορά του Οργανισμού στο Ηράκλειο και ποια είναι τα πρακτικά βήματα που έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση.


Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών έχει ως αποστολή του να συνδράμει την Κοινότητα ώστε να εξασφαλίζεται ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών (όπως δηλαδή είναι το Ίντερνετ, τα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές). Ο οργανισμός συμβάλλει ώστε να αναπτυχθεί η αντίληψη της ασφάλειας των συστημάτων αυτών προς όφελος των πολιτών, των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημοσίου τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχοντας έτσι στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο