Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κοινωνία με αξίες το καλύτερο αντίδοτο στη μάστιγα που αφαιρεί ζωές – Εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ευρωβαρομέτρου, τα ναρκωτικά εξακολουθούν να συνιστούν ένα, τουλάχιστον σημαντικό, πρόβλημα. Ποια είναι η πολιτική του Ευρωκοινοβουλίου, και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προς την κατεύθυνση περιορισμού της μάστιγας των εξαρτησιογόνων ουσιών; Γνωρίζετε πόσα χρήματα διατίθενται από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για τα ναρκωτικά; Πιστεύετε ότι δίδεται η αρμόζουσα έμφαση στο ζήτημα από τα όργανα της Ε.Ε.;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ε.Ε θα μπορούσε να ασχοληθεί με το θέμα πολύ σοβαρότερα καθώς τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα των ναρκωτικών γίνεται ολοένα και πιο οξύ. Στα πλαίσια των πολιτικών που έχουν υιοθετηθεί μέχρι τώρα υπάρχει μία συνεργασία των αστυνομιών των διαφόρων κρατών μελών με σκοπό την καταστολή κατά το δυνατόν , του εμπορίου των ναρκωτικών. Τα αποτελέσματα δεν είναι πάντοτε ικανοποιητικά. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είμαι μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι χρειάζονται από τη μία ισχυρότερα νομικά εργαλεία και από την άλλη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι αλήθεια ότι από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης διατίθενται κονδύλια για τα ναρκωτικά. Ιδιαίτερα από δύο Επιχειρησιακά Προγράμματα: το πρόγραμμα «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» και το πρόγραμμα « Υγεία και Πρόνοια». Τα προγράμματα αυτά αποσκοπούν, κυρίως, στην οικονομική και κοινωνική επανένταξη των ψυχικά ασθενών και πρώην χρηστών και στην πρόσβαση τους στην αγορά εργασίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να είναι πολύ περισσότερο παρούσα στο συγκεκριμένο ζήτημα.


Θεωρείτε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ολιγώρησαν στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τα ναρκωτικά; Ποιες είναι οι τομές στις οποίες καλείται να προχωρήσει η παρούσα κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα;
Δεν είναι σωστό να κάνει κριτική κανείς για τις προθέσεις οποιασδήποτε κυβέρνησης στο συγκεκριμένο τομέα. Οι προθέσεις ασφαλώς όλων είναι αγαθές. Τα αποτελέσματα δεν υπήρξαν ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Δεν σημαίνει ότι η αλλαγή της κυβέρνησης αυτομάτως θα διορθώσει την κατάσταση. Κάθε άλλο. Χρειάζεται σωστή ανάλυση του προβλήματος και έμφαση στην αντιμετώπιση του από τους αρμόδιους φορείς. Το κυβερνητικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας προτάσσει την αναβάθμιση του ΟΚΑΝΑ, την δημιουργία ενός ειδικού οργάνου παρά τω πρωθυπουργώ με στόχο τον συντονισμό των δράσεων και εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων κοινωνικής επανένταξης. Για το συγκεκριμένο πρόβλημα όμως δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να ληφθεί με τα οποιαδήποτε κυβερνητικά μέτρα. Ασφαλώς κυβερνητικά μέτρα χρειάζονται, ασφαλώς η διεθνής συνεργασία είναι κάτι απαραίτητο, ωστόσο για μένα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο ξερίζωμα των αιτίων του προβλήματος που έχουν σχέση με ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους.


Ποιο θεωρείτε, προσωπικά, πως είναι το κυριότερο πρόβλημα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά, το εμπόριο και τη χρήση τους;
Υποστηρίζεται από πολλούς ότι μία από τις αιτίες προκλήσεως του προβλήματος των ναρκωτικών είναι η φτώχεια και η ανεργία. Δεν θα ήθελα να υποστηρίξω το αντίθετο. Ωστόσο είναι βέβαιο, ότι το πρόβλημα επεκτείνεται και σε πάρα πολλές πλούσιες οικογένειες αλλά και στις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες. Κατά την άποψη μου το πρόβλημα δεν σχετίζεται τόσο σε οικονομικούς λόγους αλλά έχει σχέση μα τη δομή της κοινωνίας και με τις αξίες της. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο έλεγχος και η καταστολή είναι απαραίτητα. Ακόμα περισσότερη απαραίτητη είναι η έμφαση στην πρόληψη αλλά και η αντιμετώπιση του χρήστη ως ασθενούς. Αλλά δεν νομίζω ότι έτσι λύνεται οριστικά το πρόβλημα.
Το πρόβλημα θα μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας μία πρόταση που ίσως να σας ακούγεται συντηρητική, και σίγουρα δεν είναι καθόλου θεαματική και δεν προσφέρεται για εμπόριο στα ΜΜΕ:
Να χτίσουμε μία κοινωνία με αξίες. Μία κοινωνία ζωντανή και προβληματισμένη. Μία κοινωνία με οράματα και στόχους. Μία κοινωνία αλληλεγγύης με συνοχή και ανοχή. Μία κοινωνία όπου τα αδιέξοδα και τα μεγάλα προβλήματα δεν θα οδηγούν σε ψεύτικους παραδείσους και εύκολες λύσεις. Μία κοινωνία με σημείο αναφοράς τον στενό δεσμό της οικογένειας. Με δασκάλους που παρά τις αντιξοότητες θα νοιάζονται για τα παιδιά σαν παιδιά τους. Με Εκκλησία που θα έχει κύρος. Με αστυνομία καθαρή και αδέκαστη, και με πολιτικούς που θα δίνουν το παράδειγμα με τη καθημερινή τους στάση. Ας το δοκιμάσουμε. Σε λίγα χρόνια μπορεί να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα.
Μετάβαση στο περιεχόμενο