Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα-άρθρο στην εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει γκρεμίσει στην πράξη τον μύθο της Αριστεράς περί υπεροχής της στην κοινωνική πολιτική. Και αυτό το κατάφερε με συγκεκριμένες πολιτικές, που έχουν ουσιαστικό και μετρήσιμο αποτέλεσμα στις ζωές των Ελλήνων πολιτών.

Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που από τη φύση του είναι ένα Υπουργείο με κοινωνικό πρόσημο, τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα:

• Τον Ιούλιο του 2019 παραλάβαμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πάνω από ένα εκατομμύριο ασφαλιστικές εκκρεμότητες στον ΕΦΚΑ. Καταφέραμε με μια πολυεπίπεδη προσπάθεια να δώσουμε ένα τέλος στη ντροπή των εκκρεμών κύριων συντάξεων που ο χρόνος αναμονής για τους συνταξιούχους ήταν μέχρι και τρία, πέντε ή ακόμα και επτά χρόνια. Αυτή τη στιγμή έχουμε λύσει το πρόβλημα (τους τελευταίους 27 μήνες έχουν εκδοθεί 570.000 κύριες συντάξεις), ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα εκκαθαρισθεί και το στοκ των υπόλοιπων εκκρεμών επικουρικών συντάξεων. Πλέον στη χώρα μας οι κύριες συντάξεις εκδίδονται μεσοσταθμικά σε 2 μήνες, πιο γρήγορα από ό,τι στη Γερμανία και τη Γαλλία!

• Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δόθηκαν αυξήσεις στους συνταξιούχους. Πιο συγκεκριμένα, από το 2019 και μετά, με τον νόμο Βρούτση δώσαμε αυξήσεις έως 8% σε πάνω από 225.000 συνταξιούχους με 30+ έτη ασφάλισης και άλλοι 550.000 «ροκάνισαν» τότε την προσωπική τους διαφορά. Παράλληλα αυξήσαμε το εισόδημά τους με τη μείωση της φορολόγησης από το 22% στο 9%, ήραμε το πλαφόν των 1.300 ευρώ για κύρια και επικουρική, ενώ αυξήσαμε επίσης το ποσοστό της σύνταξης που καταβάλλεται στους εργαζόμενους συνταξιούχους από το 40% στο 70%. Αυξήσαμε τις εθνικές συντάξεις των ομογενών. Επιπροσθέτως, από την αρχή της χρονιάς οι συνταξιούχοι είδαν τρεις μόνιμες αυξήσεις: την αύξηση του 7,75%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την 4η δόση επανυπολογισμού του Ν. Βρούτση, ενώ στηρίξαμε και τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.

Επιπλέον, με το 1555 δώσαμε ένα τέλος στο χάος με τα κατεβασμένα τηλέφωνα στον ΕΦΚΑ και στους υπόλοιπους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Εργασίας: πάνω από 5,6 εκατ. κλήσεις έχουν ήδη απαντηθεί, με το 70% να αφορά ζητήματα του ΕΦΚΑ.

• Στην αγορά εργασίας, δημιουργήσαμε 300.000 επιπλέον θέσεις εργασίας. Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα κατάρτισης 120.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, επίσης με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το πρόγραμμα κατάρτισης 150.000 εργαζομένων επίσης σε νέες δεξιότητες. Προχωρήσαμε στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, η οποία προστατεύει σε πρώτο στάδιο τα δικαιώματα 170.000 εργαζομένων στις τράπεζες, στα σουπερμάρκετ (με πάνω από 250 εργαζόμενους), στις ασφαλιστικές εταιρείες, στις εταιρείες σεκιούριτι, σε αρκετές ΔΕΚΟ, ενώ αναμένεται η επέκτασή της στη βιομηχανία, στην εστίαση, στον τουρισμό. Με τον νέο εργασιακό νόμο θεσπίσαμε, επίσης, τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, τις νέες και μεγαλύτερες

γονικές άδειες, το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, τα μέτρα εναντίον της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

• Στον κατώτατο μισθό είχαμε τρεις συνεχόμενες αυξήσεις την τετραετία αυτή, από 650 ευρώ το 2019 σε 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και 780 ευρώ από τον Απρίλιο του 2023. Σωρευτικά η αύξηση διαμορφώνεται στο 20%!

• Για τους νέους μας: Βάλαμε σε εφαρμογή τους ατομικούς κουμπαράδες στις επικουρικές τους συντάξεις, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν επικουρικές που θα είναι από 43% έως 68% υψηλότερες από τις σημερινές. Ενώ βάλαμε μπροστά και το στεγαστικό πρόγραμμα « ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» με το οποίο επιδοτούνται στεγαστικά δάνεια για την απόκτηση προσιτής και ποιοτικής κατοικίας.

• Εκτός από όλα τα παραπάνω, αυξήσαμε σημαντικά τις δαπάνες του ΟΠΕΚΑ για κοινωνική προστασία και της ΔΥΠΑ για επιδόματα ανεργίας σε σχέση με το 2019.

Δεν σταματάμε όμως εδώ. Με την στήριξη των Ελλήνων στις εκλογές, θέλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να πάμε ακόμα παραπέρα: Με τον διπλασιασμό των κονδυλίων για τη Στεγαστική Πολιτική και τη δημιουργία Υπουργείου για τη Στέγαση και την Κοινωνική Πολιτική. Την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στην εστίαση, στο Δημόσιο και, τελικά, σε όλη την αγορά εργασίας. Την απονομή επικουρικών και εφάπαξ στους δύο μήνες. Τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή σε φάρμακα. Την επέκταση του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα. Τη στήριξη των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά μέχρι την εξάλειψή της. Τον περαιτέρω ψηφιακό και ευρύτερο εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Τις νέες αυξήσεις στις συντάξεις ύψους 3% – 4% το 2024. Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού κατά 25%, στα 1500 ευρώ, στην τετραετία. Ειδικά οι δύο τελευταίες αυτές δεσμεύσεις, έχουν ως προϋπόθεση τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, που μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί!

Αυτή είναι η πολιτική μας. Μια κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα, η οποία αποδεικνύει στην πράξη ότι η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα με ρίζες στην κοινωνία, η μοναδική σταθερά που άντεξε στα δύσκολα, κράτησε τη χώρα όρθια και αποτελεί παράγοντα ασφάλειας και εγγυητή μιας καλύτερης ζωής για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο