Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κοινωνική πολιτική, όχι στα λόγια, αλλά με έργο – άρθρο στην ιστοσελίδα imerisia.gr

Σε δύο βασικά πράγματα αρέσκονται να καταφεύγουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι- και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ- όταν μιλούν για την κοινωνική πολιτική: Πρώτον, στα μεγάλα λόγια. Και, δεύτερον, στη μονοπώληση της κοινωνικής ευαισθησίας. Εμείς πάλι, τους χαρίζουμε τα μεγάλα λόγια και αφήνουμε το έργο μας να μιλήσει για εμάς:

Η μείωση της ανεργίας κατά σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδες (από το 17,3% το καλοκαίρι του 2019, στο 11,4% τον Ιούλιο που μας πέρασε). Περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν προστεθεί στην αγορά εργασίας. Και μόνο το 2022 θα δημιουργηθούν 86.000 νέες θέσεις εργασίας μέσω των προγραμμάτων της νέας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Η οποία δεν θα  λειτουργεί ως «παγίδα ανεργίας», όπως παλαιότερα ο ΟΑΕΔ, αλλά ως ένας σύγχρονος οργανισμός. Ένας οργανισμός που θα στηρίζει έμπρακτα τους ανέργους με νέα ψηφιακά εργαλεία και κίνητρα– όπως το «Επίδομα Εργασίας»- ώστε να μπορούν να βρουν κατάλληλες και ικανοποιητικές δουλειές! Και μαζί με τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης 700.000 εργαζόμενων και ανέργων με πόρους του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, θα συμβάλλει στον περαιτέρω περιορισμό της ανεργίας.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά σχεδόν 10% το 2022, η οποία ισοδυναμεί με έναν επιπλέον μισθό ετησίως στην τσέπη όσων αμείβονται με αυτόν. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν σε αυτή την αύξηση και οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό έχουν δει όφελος σχεδόν 12% έως σήμερα στις τσέπες τους. Και έπεται και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023!

Τα συνεχή ρεκόρ στην έκδοση των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων, οι οποίες μέχρι το τέλος της θερινής περιόδου θα έχουν μηδενιστεί. Ήδη, με την υπερπροσπάθεια που γίνεται- και με καινοτόμα εργαλεία όπως οι συντάξεις εμπιστοσύνης και οι συντάξεις fast track- το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχουν εκδοθεί 46.000 παραπάνω συντάξεις από ό,τι εκδόθηκαν όλο το 2019. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο στους 19 μήνες που είμαι προσωπικά στο Υπουργείο, έχουν εκδοθεί 400.000 κύριες συντάξεις και πάμε για το μισό εκατομμύριο μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και με την επίλυση- πολύ σύντομα- του ζητήματος των εκκρεμών κύριων συντάξεων, θα μπορέσουμε εντείνουμε την προσπάθειά μας για τις επικουρικές που πλέον είναι πολύ πιο εύκολο να εκδοθούν. Η έκδοση και των επικουρικών είναι θέμα μηνών!

Η νέα εποχή που εγκαινιάσαμε στην εξυπηρέτηση του πολίτη με τη λειτουργία του ενιαίου αριθμού 1555. Στις δημοσκοπήσεις, 8 στους 10 δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση που έλαβαν από το 1555. Μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του απαντήθηκαν πάνω από 2,6 εκατ. κλήσεις, με το 99,5% των υποθέσεων να έχει διεκπεραιωθεί!

Ο νόμος για την Προστασία της Εργασίας, με τον οποίο ενισχύουμε από τη μια πλευρά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με τη μείωση του γραφειοκρατικού βάρους για τις επιχειρήσεις, την αύξηση των υπερωριών στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τη δυνατότητα εργασίας τις Κυριακές στις αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, τη φαρμακοβιομηχανία. Και την από την άλλη πλευρά στηρίζουμε τους εργαζόμενους: με περισσότερες γονικές άδειες, τη δυνατότητα της διευθέτησης του χρόνου της εργασίας τους, το «δικαίωμα αποσύνδεσης» στην τηλεργασία, την νέα Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας. Την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που είναι η πιο ουσιαστική εγγύηση για το ωράριο και τις υπερωρίες των εργαζομένων, αλλά και για τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Εφαρμόζεται ήδη σε όλες τις τράπεζες και στα σούπερ-μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους πανελλαδικά και στόχος μας είναι η επέκτασή της σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2023!

Η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά, με την οποία εισαγάγαμε τους «ατομικούς κουμπαράδες» στις επικουρικές συντάξεις των νέων. Οι νέοι αποκτούν έτσι λόγο στη διαχείριση των εισφορών τους. Και σύμφωνα με την εμπειρία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήδη εφαρμόζουν αυτό το σύστημα, θα μπορούν να πάρουν συντάξεις κατά 43% ως 65% υψηλότερες από σήμερα!

Η νέα Στεγαστική Πολιτική που βάζει στο επίκεντρο τους νέους και τα νέα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος στέγασης σε σχέση με το εισόδημα τους. Το πακέτο περιλαμβάνει αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της ΔΥΠΑ, εκσυγχρονισμό της πολιτικής προκειμένου αυτή να συμπληρωθεί και με πολιτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στήριξη των νέων ζευγαριών προκειμένου να μπορέσουν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε μια κατοικία ή εναλλακτικά χαμηλότερο ενοίκιο.

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας στην πρόσφατη ιστορία χάρη στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέου ΕΣΠΑ που χρηματοδοτούν δράσεις όπως: Οι 30.000 περισσότερες θέσεις για παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ. Το πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς το οποίο ξεκίνησε και το πρόγραμμα για τις μονάδες παιδικές μέριμνας σε 120 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που ακολουθεί. Ο Προσωπικός Βοηθός και η Κάρτα Αναπηρίας για τα Άτομα με Αναπηρία.

Μετά τη μεγάλη δεκαετή κρίση, οι πολίτες δεν αρκούνται πλέον στα παχιά λόγια. Περιμένουν από τους πολιτικούς και τα κόμματα συγκεκριμένο έργο που να βελτιώνει την καθημερινότητά τους στην πράξη. Αυτό κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στον κοινωνικό τομέα. Και σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσει. Στο δρόμο του συγκεκριμένου, μετρήσιμου έργου!

Μετάβαση στο περιεχόμενο