“Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικές παρεμβάσεις που αδυνατούν να δώσουν άμεσες λύσεις”, υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης σε ομιλία του σε συνέδριο για τα κόκκινα δάνεια που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. .
“Για αυτό και στη Νέα Δημοκρατία προτείνουμε με μια λύση που είναι σφαιρική, αλλά και γρήγορη. Οικονομικά βιώσιμη, αλλά, φυσικά, και κοινωνικά δίκαιη. Και η λύση αυτή είναι θετική και για τις τρεις εμπλεκόμενες πλευρές: τις τράπεζες που εισπράττουν μέρος του δανείου, το Δημόσιο που μπορεί να εισπράξει αυτό που πράγματι θα μπορούσε να περιμένει και όχι τρελές προσαυξήσεις και πρόστιμα, αλλά και τους ίδιους τους οφειλέτες που μπορούν να κάνουν μια καινούρια αρχή”.
Ομιλία του Αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη
στο συνέδριο για τα κόκκινα δάνεια
Κυρίες και κύριοι,
Το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους είναι μια από τις μεγαλύτερες πληγές που ταλανίζουν σήμερα την ελληνική κοινωνία. Αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να ορθοποδήσει μετά την επιστροφή της στην ύφεση το 2015. Και, δυστυχώς, είναι ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται διαρκώς, δημιουργώντας ακόμα περισσότερα γκρίζα σύννεφα πάνω από τη χώρα. Πρόκειται για ζήτημα με πολλές πτυχές:
1. Πρώτον, φυσικά, έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην αβεβαιότητα.
2. Δεύτερον, το παγκόσμιο ρεκόρ που κατέχουμε στα κόκκινα δάνεια αποτελεί τεράστιο βαρίδι στους ισολογισμούς των τραπεζών και δεν τους επιτρέπει να διοχετεύσουν ρευστότητα στην οικονομία, συμβάλλοντας σε έναν φαύλο κύκλο στασιμότητας.
3. Και τρίτον, προκύπτει ένα μείζον ηθικό ζήτημα, καθώς υπάρχουν πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές οι οποίοι δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους μολονότι έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Διαμορφώνεται έτσι ένα καθεστώς αδικίας σε βάρος τόσο των συνεπών οφειλετών, όσο και των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία αποπληρωμής
Εκτός από τα κόκκινα δάνεια όμως, εκρηκτική είναι η κατάσταση και όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες προς το Δημόσιο, οι οποίες ανήλθαν στα 92,9 δισ. τον Δεκέμβριο του 2016, από 75,2 δισ. ευρώ το 2014.
Η κατάσταση, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο ότι πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Είναι, λοιπόν, ανάγκη, πέρα από το ζήτημα της υπερφορολόγησης που συζητιέται συχνά, να αντιμετωπίσουμε με τρόπο ριζικό και δίκαιο το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το οποίο διαφορετικά κινδυνεύει να μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα, τόσο για το τραπεζικό σύστημα, όσο και για τις επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Δυστυχώς, μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει η ολιγωρία της κυβέρνησης, η οποία μετά από πολλούς μήνες καθυστερήσεων έφερε πρόσφατα –με την ανοχή, μάλιστα της τρόικας- έναν εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών ο οποίος αναμένεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Οι λόγοι είναι οι εξής.
1. Ο πρώτος λόγος είναι ότι, απλούστατα, αυτός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν είναι ούτε εξωδικαστικός, ούτε συμβιβασμός! Διότι πώς μπορεί να θεωρείται εξωδικαστική μια διαδικασία που προϋποθέτει μια πολύμηνη διαδικασία δικαστικής επικύρωσης της συμφωνίας μεταξύ οφειλετών και πιστωτών; Η κυβέρνηση με αυτόν τον νόμο αντί να συμβάλει στην επίσπευση των διαδικασιών, ουσιαστικά επιβαρύνει περαιτέρω το δικαστικό σύστημα, τη στιγμή που εκκρεμούν προς εκδίκαση 200.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, με περιπτώσεις στις οποίες η δικάσιμος έχει οριστεί για το 2032! Κρατάει, λοιπόν, οφειλέτες και τράπεζες σε κατάσταση ομηρίας, με πολύ αρνητικές επιπτώσεις για τους ίδιους και για την οικονομία.
2. Επιπλέον, ο ίδιος μηχανισμός υποτίθεται πως θα έβαζε τέλος στη γραφειοκρατία που συχνά αποτελεί εμπόδιο στη ρύθμιση οφειλών. Και πώς το κάνει αυτό; Απαιτώντας 25 έγγραφα, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις μόνο και μόνο για την υποβολή της αίτησης για ένταξη στον μηχανισμό! 25! Αν αυτή είναι η μη γραφειοκρατική προσέγγιση, σκεφτείτε πώς θα ήταν η γραφειοκρατική! Παράλληλα, ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία προβλέπεται στην περίπτωση που η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι τον Ιούλιο, καθώς οι αιτήσεις θα υποβάλλονται με τον παραδοσιακό τρόπο στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων, μαζί με το συνοδευτικό υλικό!
3. Τέλος, ο εν λόγω νόμος δεν προβλέπει κανένα κίνητρο ή κύρωση για τις τράπεζες με στόχο να επισπευτούν οι διαδικασίες ώστε να μπορέσουν οι βιώσιμες επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν γρήγορα και να συνεισφέρουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Κυρίες και κύριοι, στη Νέα Δημοκρατία δεν υιοθετούμε τον ρόλο μιας στείρας αντιπολίτευσης του «όχι σε όλα». Ούτε αρκούμαστε στην κριτική, αλλά, αντιθέτως, καταθέτουμε το δικό μας ρεαλιστικό, συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Το σχέδιο αυτό εδράζεται στο τρίπτυχο «λιγότερες δαπάνες – λιγότεροι φόροι – προσέλκυση επενδύσεων» και πολλές πτυχές του έχουν παρουσιαστεί με μεγάλη λεπτομέρεια και από τον αρχηγό μας τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δεν μπορεί να υπάρξει, όμως, σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση το οποίο δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους. Για αυτό και παρουσιάσαμε, από τον περασμένο Οκτώβριο, τις προτάσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση. Προτάσεις που δυστυχώς δεν έλαβε υπόψη της η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα:
1. Για το χρέος των νοικοκυριών προτείνουμε μεθόδους για επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, ώστε να μπορέσει, επιτέλους, να δοθεί τέλος στην ομηρία των εμπλεκομένων συμπολιτών μας. Η πρότασή μας εστιάζει ιδιαίτερα στο ξεκαθάρισμα μεταξύ αυτών που έχουν όντως ανάγκη και αυτών που με δόλο προσποιούνται ότι έχουν ανάγκη, ώστε να βάλουμε τέλος στο καθεστώς αδικίας που ισχύει σήμερα. Αυτό θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων με ειδι&ka