Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κομισιόν: 10 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει χρήση κοκαΐνης. Κάτω από τον μέσο όρο η Ελλάδα. Απάντηση στον Κ. Χατζηδάκη.

Περίπου 10 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες έχουν κάνει χρήση κοκαΐνης. Από τα 10 εκατομμύρια εκτιμάται ότι τα 3,5 έχουν καταναλώσει το συγκεκριμένο ναρκωτικό τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επίτροπου υπεύθυνου για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, Φράνκο Φρατίνι, στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας
Κωστή Χατζηδάκη. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο.


Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την τελευταία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την παγκόσμια κατάσταση του εμπορίου ναρκωτικών, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη αποτελεί τον δεύτερο πιο διαδεδομένο προορισμό κοκαΐνης, ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε να πληροφορηθεί αν τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Δυτική Ευρώπη έχουν επηρεάσει τη διαθεσιμότητα κοκαΐνης στην ευρωπαϊκή αγορά και αν αυτό είχε αντίκτυπο στην κατανάλωση κοκαΐνης στα κράτη μέλη.


Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος επισημαίνει ότι τα κύρια σημεία εισόδου ναρκωτικών ουσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να είναι η Ισπανία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία, αλλά επίσης και το Βέλγιο, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αναφέρει επίσης ότι την περίοδο 1999-2004 αυξήθηκε συνολικά ο αριθμός των κατασχέσεων κοκαΐνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραθέτει δε έκθεση σύμφωνα με την οποία οι κατασχεθείσες ποσότητες κοκαΐνης ανήλθαν στους 74 τόνους.


Όσον αφορά τώρα το ποσοστό χρήσης κοκαΐνης στην ΕΕ, ο κ. Φρατίνι παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία περίπου 10 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κατανάλωσαν τουλάχιστον μία φορά κοκαΐνη, με το ποσοστό να κυμαίνεται στα κράτη μέλη μεταξύ του 0,2 % και 6,1 %. Στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 0,7%, δηλαδή κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο. Επίσης, εκτιμάται ότι περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες έκαναν χρήση κοκαΐνης τους τελευταίους δώδεκα μήνες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1% του ενεργού πληθυσμού.


Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: “Να που μια φορά είμαστε κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο και αυτό είναι θετικό. Ελπίζω ότι θα πάμε ακόμη παρακάτω, μόνο που αυτό δυστυχώς απαιτεί προσπάθεια από πολλές πλευρές. Την οικογένεια, το σχολείο, την εκκλησία, το κράτος, τον καθένα μας.”

Μετάβαση στο περιεχόμενο