Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κομισιόν: Άγνοια των Ελλήνων καταναλωτών για τα δικαιώματά τους στην ΕΕ. Απάντηση στον Κ. Χατζηδάκη.

Ενώ οι Έλληνες είναι οι πιο δύσπιστοι καταναλωτές για να αγοράσουν προϊόντα εκτός συνόρων, ακόμα κι όταν αγοράζουν δε γνωρίζουν πιο είναι το πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων τους. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα προστασίας του καταναλωτή, Μεγκλένα Κούνεβα, στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.


Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης θέλησε να πληροφορηθεί τον αριθμό παραπόνων που έχουν κατατεθεί στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών ανά κράτος μέλος, καθώς και τη φύση των καταγγελιών που έχουν κατατεθεί. Μέσω του Δικτύου, τα εθνικά Κέντρα Καταναλωτών προσφέρουν πληροφορίες στους καταναλωτές για τα δικαιώματά τους στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ενώ παράλληλα συμβάλουν στην εξωδικαστική διευθέτηση παραπόνων και καταγγελιών των καταναλωτών για διασυνοριακές αγορές.


Η Επίτροπος στην απάντησή της παραθέτει στοιχεία για τον αριθμό παραπόνων που έχουν κατατεθεί στα κράτη μέλη για το πρώτο τρίμηνο του 2007, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα βρίσκεται στη 18η θέση. Σημειώνεται βέβαια ότι στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο μόνο το 7% των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει προχωρήσει σε διασυνοριακές αγορές. Τις πρώτες θέσεις στα παράπονα και στις επαφές με το Δίκτυο κατέχουν η Αυστρία, η Γαλλία, η Ισπανία και το Λουξεμβούργο, ενώ τις τελευταίες τα κράτη της Βαλτικής και η Κύπρος.


Η κ. Κούνεβα επισημαίνει ότι οι περισσότερες υποθέσεις που χειρίζονται τα Κέντρα Καταναλωτών αφορούν στα δικαιώματα των επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς, στις υπηρεσίες διαδικτύου, στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό (κάμερες, mp3 players κλπ) και στην αγορά αυτοκινήτων.


Σημειώνεται ότι τα γενικά χαμηλά ποσοστά στη χρήση των υπηρεσιών του Δικτύου οφείλονται στο γεγονός ότι οι πολίτες δεν είναι καλά ενημερωμένοι τόσο για τα δικαιώματά τους στην ΕΕ όσο και για την ύπαρξη του Δικτύου. Στο πλαίσιο ψήφισης σχετικής Έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο κ. Χατζηδάκης, υποστηρίζουν την ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση προς το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται καλύτερα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο