Ανήσυχη εμφανίζεται η Κομισιόν για τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου και τις επιπτώσεις του στο κλίμα του πλανήτη, ακόμα και αν εφαρμοστούν όλα τα μέχρι στιγμής μέτρα για την αντιμετώπισή του. Γι’ αυτό και εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής νέων προτάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.
Συγκεκριμένα στην απάντησή του για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις συνέπειες του, ο κ. Δήμας τονίζει τα εξής:
•
Το κλίμα του πλανήτη αλλάζει, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να έχουν αυξηθεί 0,6 βαθμούς Κελσίου παγκοσμίως τα τελευταία 100 χρόνια.
•
Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των θερμοκρασιών του πλανήτη
και της συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου ( κυρίως διοξειδίου του άνθρακα ) στην ατμόσφαιρα.
•
Τις επόμενες δεκαετίες ακόμη και αν μειώσουμε τις δικές μας εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα βρεθούμε αντιμέτωποι και με άλλες θερμοκρασιακές μεταβολές, βροχοπτώσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα, που θα είναι η κληρονομιά των εκπομπών μας από το παρελθόν.
•
Με βάση τις σημερινές επιστημονικές γνώσεις, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ακόμη και αν, με ανάληψη δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο, περιορισθεί η μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, πάλι θα υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις στο κλίμα. Επομένως, επιπλέον του μετριασμού της αλλαγής του κλίματος, θα χρειασθούν επίσης και μέτρα προσαρμογής.
Παράλληλα ο κ. Δήμας στην απάντησή του στον κ. Χατζηδάκη σημειώνει ότι όλες οι προβλέψεις με βάση την ανάλυση των επιστημονικών μοντέλων δείχνουν ότι όλα τα ακραία φαινόμενα θα είναι ολοένα και συχνότερα στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι φαινόμενα όπως η ξηρασία στο νότο της Ευρώπης και οι ισχυρές βροχοπτώσεις στο βορρά θα ενταθούν. Επί πλέον η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο (διεθνής συμφωνία για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου) το οποίο ισχύει από την 16η Φεβρουαρίου του 2005 έχει ήδη επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ από την 3η Ιανουαρίου του 2003 και ακόμη από 155 κράτη και περιφερειακούς οργανισμούς (όχι όμως από τις ΗΠΑ) μέχρι την 31η Αυγούστου 2005.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν εκτός από την δέσμευσή της για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου εξετάζει και το ενδεχόμενο να προτείνει και νέα μέτρα για την καλύτερη προσαρμογή στις συνέπειες του φαινομένου. Και αυτό κατά τη νέα φάση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Αλλαγή Κλίματος (ECCP) η οποία και θα δρομολογηθεί στην επικείμενη Διάσκεψη της 24ης Οκτωβρίου.