Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καταθέσει επίσημα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις επιπτώσεις που είχε η κακοκαιρία του Ιανουαρίου στον αγροτικό τομέα. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ.Φράνς Φίσλερ, με ημερομηνία 21/2/2002, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη. Παράλληλα, ο κ.Φίσλερ διευκρινίζει ότι ενισχύσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφών θα μπορούσαν να δοθούν, μόνο όμως, με αναδιάταξη των ήδη κατανεμημένων πιστώσεων του Γ’ ΚΠΣ.
Ο κ.Χατζηδάκης, με την ερώτησή του είχε επισημάνει προς την Κομισιόν, το ζήτημα των αγροτικών καταστροφών εξαιτίας της κακοκαιρίας. Στην ερώτηση του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, εξηγούσε στην Κομισιόν ότι ζημιές για τον αγροτικό κόσμο ήταν σημαντικές και ζητούσε την παρέμβαση της προκειμένου να ενισχυθούν οι αγρότες που επλήγησαν από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό.
Στην απάντηση του, ο κ.Φίσλερ επισημαίνει ότι η Επιτροπή δεν έχει λάβει επίσημα στοιχεία από την Ελλάδα σχετικά με τις επιπτώσεις που είχαν για τον γεωργικό τομέα οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έπληξαν ιδίως την Κρήτη, την Αττική, τη Βοιωτία και την Εύβοια κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2002.
Συνεχίζοντας την απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος, αφού σημειώνει ότι η κοινοτική αλληλεγγύη και χρηματοδότηση ενδέχεται να αποδειχθεί απαραίτητη για την αντιμετώπιση, το συντομότερο δυνατό, των προβλημάτων αυτών, αναφέρει ότι η λήψη μέτρων για την αποζημίωση των αγροτικών περιοχών καθώς και του πληθυσμού δεν εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντίθετα, εξαρτάται από την Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να υποβάλλει σχετικές αιτήσεις στο πλαίσιο των ισχυόντων προγραμμάτων και μηχανισμών του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Το τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Αγροτική Ανάπτυξη με συνολικές πιστώσεις 1.233,42 εκατ. ευρώ καλύπτει φυσικές καταστροφές και περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης με πιστώσεις ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ. Στην περίπτωση που το ποσό αυτό δεν επαρκεί, αναφέρει η Κομισιόν, οι ελληνικές αρχές δικαιούνται να υποβάλλουν αίτημα για επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων του προγράμματος, καθώς και των αντίστοιχων πιστώσεων. Επίσης, σημειώνει ο κ.Φίσλερ, δίνεται η δυνατότητα στην Ελληνική κυβέρνηση, να ενισχύσει τους πληγέντες αγρότες χρησιμοποιώντας χρήματα από το αποθεματικό του προγραμματισμού για το Γ’ ΚΠΣ.
Στην απάντηση του ο Ευρωπαίος Επίτροπος τονίζει ότι η παρέμβαση του ΕΓΤΠΕ θα περιοριστεί μόνο στην αποκατάσταση του δυναμικού της παραγωγής και όχι στις απώλειες των εισοδημάτων των αγροτών που επλήγησαν. Όσον αφορά την χορήγηση ενίσχυσης για την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδημάτων, θα πρέπει να κοινοποιηθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα εθνικό πρόγραμμα χορήγησης ενισχύσεων.