Η Κομισιόν θα κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας με πιθανή κατάληξη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εάν αυτή δε συμμορφωθεί από 1/1/2004 με το κοινοτικό δίκαιο στον τομέα της ακτοπλοΐας. Αυτό προκύπτει από απάντηση της Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα μεταφορών Λογιόλα ντε Παλάθιο σε απάντησή της σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.
Ενόψει της λήξεως των εξαιρέσεων που ισχύουν για την Ελλάδα σε σχέση με την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3577/92 για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές (cabotage) την 31/12/2003, ο κ. Χατζηδάκης υπέβαλε διευκρινιστική ερώτηση στην Επιτροπή ως προς τις θέσεις της τελευταίας σε σχέση με την προσαρμογή της Ελλάδας στο κοινοτικό καθεστώς. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει σαφές εάν υπάρχουν προβλήματα μη συμβατότητας του ισχύοντος νόμου (“Νόμος Παπουτσή”) με το κοινοτικό δίκαιο, αλλά και να κάνει γνωστές τις θέσεις της ως προς το τι πρέπει να κάνουν οι ελληνικές αρχές, ώστε από 1/1/2004 να μην υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου. Σημειώνεται ότι για την εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών δεν χρειάζονται εθνικοί νόμοι.
Η Επίτροπος στην απάντησή της προς τον κ. Χατζηδάκη τονίζει ότι η Κομισιόν “έχει προ πολλού επισημάνει στις ελληνικές αρχές ότι ο ισχύων νόμος πρέπει να τροποποιηθεί ούτως ώστε να είναι συμβατός με τον Kανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 3577/92”. Η κα ντε Παλάθιο σημειώνει ότι η τροποποίηση του ελληνικού νόμου (Νόμος 2932/2002) επιβάλλεται “ιδίως σε ό,τι αφορά την έκταση της δημόσιας υπηρεσίας, τους κανόνες που αφορούν την επάνδρωση και την ηλικία των πλοίων”. Η Επίτροπος υπογραμμίζει την πρόθεση της Επιτροπής “να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως της κίνησης διαδικασιών επί παραβάσει, ώστε να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση προς τον εν λόγω κανονισμό”, ο οποίος στην Ελλάδα
“θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2004”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορικά με την μεικτή επιτροπή που σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα
το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αποφάσισε να συστήσει σε συνεργασία με την Κομισιόν, προκειμένου να εξεταστούν ζητήματα σχετικά με την πλήρη μετάβαση προς το κοινοτικό καθεστώς για το θαλάσσιο cabotage, η κα ντε Παλάθιο δηλώνει ότι δεν το γνωρίζει κι ότι “η Επιτροπή ποτέ δεν εξέτασε το ενδεχόμενο σύστασης σχετικής μεικτής επιτροπής με τις ελληνικές αρχές”.