Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κομισιόν: Ανεπαρκείς οι υγειονομικοί έλεγχοι στο γάλα

Σοβαρές παραλείψεις στον υγειονομικό έλεγχο του νωπού γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων που παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα επισήμανε ο επίτροπος κ. Ντέιβιντ Μπερν, αρμόδιος για τα θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη και προέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Ο Επίτροπος αναφέρει ότι η διαπίστωση αυτή βασίζεται σε ελέγχους που πραγματοποίησε στην Ελλάδα το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων (ΓΤΚΘ) της EE και περιλαμβάνεται στην ειδική έκθεση που συντάχθηκε από το ΓΤΚΘ για τους ελέγχους αυτούς, όπου εκτίθενται αναλυτικά όλες οι διαπιστωθείσες παραλείψεις, όπως και οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση.


Ο επίτροπος κ. Μπερν δήλωσε ότι η έκθεση της Κομισιόν δίνει ιδιαίτερη σημασία στον κίνδυνο που υπάρχει για την δημόσια υγεία από την βρουκέλωση. Η ζωονόσος αυτή, παρατηρείται σε αιγοπρόβατα και βοοειδή και μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο κυρίως με την επαφή με τα ζώα (βοσκών, κτηνοτρόφων) ή μέσω της κατανάλωσης νωπού γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων που παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα.


Ο κ. Μπερν υπογράμμισε στον κ. Χατζηδάκη ότι παρότι “η Επιτροπή ενισχύει οικονομικά εδώ και πολλά χρόνια τα προγράμματα εξάλειψης της ασθένειας που εφαρμόζει η Ελλάδα στον εν λόγω τομέα, η υποχώρηση της ασθένειας είναι ανεπαρκής.” Συνεχίζοντας ο κ. Επίτροπος δήλωσε ότι “λόγω της ανεπάρκειας κτηνιατρικού προσωπικού, των ακατάλληλων τρόπων διάγνωσης, των ζωοτεχνικών πρακτικών ή της μετακίνησης κοπαδιών” η ασθένεια δεν έχει υποχωρήσει με αποτέλεσμα να εκτιμάται η επίπτωση της για το 1999 σε 2000 κρούσματα.
Επίσης η Έκθεση της ΕΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:


· Τα 18 εργαστήρια που κάνουν τους επίσημους ελέγχους στο γάλα και σε προϊόντα βασισμένα σε γάλα, στην Ελλάδα, δεν είναι διαπιστευμένα όπως απαιτείται από την ΕΕ (κοινοτική οδηγία 93/99/ΕΕC) ως προς τον επίσημο έλεγχο των τροφίμων. Υπάρχουν δε εργαστήρια στην Ελλάδα που δεν λειτουργούν με κανένα επίσημο σύστημα ελέγχου.


· Οι νομαρχίες που επισκέφθηκαν οι αντιπρόσωποι της Κομισιόν οι οποίες είναι και υπεύθυνες για τις επιθεωρήσεις ανέχθηκαν την λειτουργία εταιριών που δεν πληρούν τα κριτήρια (κοινοτικής οδηγία 56/1995) σχετικά με την ποιότητα του γάλακτος. Οι ίδιες οι επιθεωρήσεις ήταν ελλιπής και μερικές φορές δεν εκδίδονταν καν αναφορές.


· 230 επιχειρήσεις προσφέρουν τα προϊόντα τους χωρίς το σύνηθες στην Ευρώπη “σήμα υγείας”.


Η βρουκέλωση συγκεκριμένα, όπως και η υγιεινή του γαλακτοκομικού τομέα γενικότερα αποτελούν αντικείμενο των συστάσεων που απηύθυνε η Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση κατόπιν του περυσινού ελέγχου και η χώρα μας δεσμεύθηκε να συμμορφωθεί προς τις κοινοτικές οδηγίες. Θα ακολουθήσουν δύο αποστολές παρακολούθησης από την αρμόδια υπηρεσία της Κομισιόν στην Ελλάδα, μία για την υγιεινή του γαλακτοκομικού τομέα από την 12η έως την 16η Μαρτίου 2001 και μια για την εξάλειψη της βρουκέλωσης από τις 25 έως τις 29 Ιουνίου 2001 προκειμένου να διαπιστωθεί αν η Ελλάδα συμμορφώθηκε προς τις κοινοτικές συστάσεις.


Ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε την απάντηση του κ. Μπερν, αλλά και τα ευρήματα της εν λόγω έκθεσης, με την ακόλουθη δήλωση: “Δεν μου ταιριάζει η κινδυνολογία, θεωρώ όμως χρέος μου να φέρω στην δημοσιότητα την απάντηση της Κομισιόν διότι είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει προβλήματα ακόμα και αν αυτά αφορούν την υγεία των πολιτών. Είναι φανερό ότι υπάρχουνε αρκετές παραλείψεις και αποκλίσεις από τις κοινοτικές προδιαγραφές όσον αφορά τον υγειονομικό έλεγχο των γαλάτων, που σχετίζονται μεταξύ άλλων με τον ανεπαρκή αριθμό κτηνιάτρων στις οποίες το η ελληνική κυβέρνηση δεν δίνει την σημασία που πρέπει. Αν έχουμε μάθει κάτι από την επιδημία των τρελών αγελάδων είναι ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπρώχνουμε ζητήματα κάτω από το χαλί”.



Η τελική έκθεση του Γραφείου Τροφίμων και Κτηνιατρικών θεμάτων βρίσκεται στο Ίντερνετ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://europa.eu.int/comm/food/fs/inspections/vi/reports/index_en.html. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ζωονόσο Brucella Melitensis στην έκθεση του ΓΤΚ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://europa.eu.int/comm/dg24/health/vi/reports.


Μετάβαση στο περιεχόμενο