Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κομισιόν για Ορφανοτροφείο Πριγκήπου : «Παρακολουθούμε στενά το θέμα και αναμένουμε το νέο τουρκικό νόμο για τα ιδρύματα». Απάντηση στον Κ. Χατζηδάκη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει τη δέσμευσή της να παρακολουθήσει στενά την υπόθεση δήμευσης από το Τουρκικό κράτος της περιουσίας του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, στα πλαίσια της κατάρτισης από την Τουρκία ενός νέου Νόμου περί ιδρυμάτων και του τακτικού διαλόγου της Επιτροπής με τις τουρκικές αρχές. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης επιτρόπου, κ. Όλι Ρεν, στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.


Συγκεκριμένα με την ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, αφού αναφερόταν στην άδικη απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας να μην αναγνωρίσει τους τίτλους ιδιοκτησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόνιζε ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει κατάφωρα την Συνθήκη της Λωζάννης και τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας.


Στην απάντησή του ο κ. Ρεν, αφού δηλώνει ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες του κ. Χατζηδάκη, αναφέρει ότι ο προβληματισμός της Επιτροπής για το ζήτημα της έλλειψης νομικής προσωπικότητας του Πατριαρχείου – όπως και άλλων μη μουσουλμανικών θρησκευτικών κοινοτήτων – έχει ήδη καταγραφεί στην περιοδική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2004. Ο αρμόδιος Επίτροπος εκφράζει την ελπίδα, ότι ο νέος νόμος περί ιδρυμάτων του τουρκικού κράτους, ο οποίος βρίσκεται στην διαδικασία κατάρτισης, θα θίγει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μη μουσουλμανικές κοινότητες. Υπογραμμίζει δε εν κατακλείδι, την πρόθεση της Επιτροπής να παρακολουθήσει στενά την υπόθεση στα πλαίσια του τακτικού διαλόγου της με τις Τουρκικές αρχές.


Ο κ. Χατζηδάκης σχολιάζοντας την απάντηση της Επιτροπής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την απάντηση της Επιτροπής, αλλά περιμένω από την Κομισιόν όντως να παρακολουθήσει στενά το θέμα. Από τη δική μας πλευρά πάντως, η υπόθεση δεν πρόκειται να ξεχασθεί».

Μετάβαση στο περιεχόμενο