Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κομισιόν: Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Απάντηση στον Κωστή Χατζηδάκη

Το πρόβλημα της υπερβολικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα επιβεβαιώνεται και με κοινοτική σφραγίδα. Η Κομισιόν διαπιστώνει ότι υπάρχει ζήτημα για το διοξείδιο του αζώτου, τα αιωρούμενα σωματίδια και τις συγκεντρώσεις όζοντος. Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Δήμα στην ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.


Συγκεκριμένα στην απάντηση του Επιτρόπου προς τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, τονίζεται ότι
τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι υψηλότερα στην Αθήνα από ό,τι σε άλλες πόλεις, παρά το γεγονός ότι οι συγκεντρώσεις των κύριων ατμοσφαιρικών ρύπων εν γένει δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.


Αναλυτικότερα, όσον αφορά στους τρεις συγκεκριμένους δείκτες (διοξείδιο του αζώτου, αιωρούμενα σωματίδια, συγκεντρώσεις όζοντος) σημειώνονται τα ακόλουθα:Διοξείδιο του αζώτου (NO2): Το 2003 σε τρεις επίγειους σταθμούς παρακολούθησης
αναφέρθηκαν υπερβάσεις της μέσης ετήσιας οριακής τιμής των 40 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο (µg/m3) (ποσοστά κατά
τι υψηλότερα από ό,τι σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες).

Αιωρούμενα σωματίδια (PM10): Παρά την πτωτική τάση, σε ορισμένους σταθμούς οι μέσες
ετήσιες συγκεντρώσεις
είναι υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη (παρατηρείται συνεχώς υπέρβαση της ημερήσιας οριακής τιμής των 50µg/m3, τη στιγμή που η υπέρβαση αυτή δεν πρέπει να επέρχεται για περισσότερο από 35 ημέρες ετησίως).

Συγκεντρώσεις όζοντος: Παρατηρούνται υψηλές ετήσιες μέσες συγκεντρώσεις σε σύγκριση με άλλες ευρωπαικές πρωτεύουσες.


Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι καθόσον τα δεδομένα και για τα
έτη 2001 και 2002 δείχνουν υπερβάσεις των διαφόρων οριακών τιμών και του περιθωρίου ανοχής, η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να καταρτίσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και να το κοινοποιήσει στην Επιτροπή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο